Recensie: De vijfde golf – Rick Yancey

9200000053013232De vijfde golf – Rick Yancey
Originele titel: The 5th Wave
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers

Uitgave: januari 2016
ISBN: 9789400506848
Prijs paperback: €7,50 (filmversie)
Prijs ebook: €4,99
‘Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben… nog niet.’

De eerste golf: alle elektriciteit valt uit. De tweede golf: een enorme tsunami. De derde golf: een afschuwelijke epidemie. De vierde golf: achterdocht – wie kun je nog vertrouwen? De vijfde golf…

De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen…

Het dagelijkse leven van Cassie Sullivan verandert drastisch als er een groot ruimteschip aan de hemel verschijnt. Ze noemen de gasten van de andere planeet de Anderen. De eerste dagen gebeurt er niks, tot de Anderen uiteindelijk aanvallen in verschillende golven. De elektriciteit valt uit, natuurrampen teisteren de aarde en Cassie verliest haar moeder aan een nieuwe vorm van de pest. En als ze met haar vader en broertje ontsnapt, geldt er na de vierde golf nog maar één regel: vertrouw niemand.

Als je geluk hebt weet je te ontsnappen. Als je pech hebt overleef je. Vanaf de vierde golf ontstaat namelijk het besef: zij zien er net zo uit als wij. Als de buitenaardse wezens zijn geïnfiltreerd in de gewone wereld, wie kun je dan nog vertrouwen behalve jezelf? Dat is wat Cassie onthoudt als ze op de vlucht gaat voor de vijfde golf. Ze vertrouwt niemand, maar ze moet doorgaan; toen haar broertje Sam met een list werd meegenomen en hij haar zijn knuffelbeer gaf, heeft ze beloofd hem te komen halen. En beloftes die breek je niet.

Als de wereld in gevaar komt
Het verhaal is angstaanjagend goed en realistisch. Het verschil met de meeste apocalyptische Young Adults is dat die zich vaak miljoenen jaren later in een veranderde wereld afspelen. Dit boek begint in het heden, alsof vandaag de dag je naar buiten zou kunnen gaan en zo’n zelfde ruimteschip aan de hemel zou kunnen zien. Je zou het je niet kunnen voorstellen, maar omdat de setting in het boek zo hedendaags begint, hoop je tijdens het lezen wel dat bij jou morgen niet ineens alle stroom uitvalt en vliegtuigen naar beneden zullen storten.

In dat rijtje van boeken over de toekomst als The Hunger Games en Divergent of alienverhalen als The Host heeft De Vijfde Golf / The 5th Wave haar plekje verdiend. Cassie is een waardige heldin, terwijl ze eigenlijk niet zo heel veel doet. Overleven en haar broertje redden, dat is haar missie, maar ze doet het als een menselijk en herkenbaar personage. Je leeft mee met haar emoties en lacht om haar sarcastische grappen in het begin, tot die later verdwijnen als ze wanhopiger wordt – en achterdochtiger.

Ze ontmoet namelijk Evan Walker, een verleidelijke en mysterieuze houthakker. Hij redt haar leven en is nog als enige van zijn familie overgebleven. Hij lijkt haar enige hoop om Wright-Patterson te bereiken, een oude vliegbasis waar de kinderen inclusief haar broertje heen zijn gebracht. Maar is de jongeman met zijn chocoladebruine ogen, die helemaal alleen in dat huis woont en ’s nachts plotseling verdwijnt, wel te vertrouwen?

Evan is het typische onderdeel van een knap mannelijk personage voor een romantisch plot, zelfs al is de wereld aan het vergaan. Wel heeft hij zelf een eigen plot met een ondenkbaar dilemma, maar de uitleg is nogal freaky en ingewikkeld. Toegegeven als vrouwelijk lezer kijk je wel uit naar de hoofdstukken met hem, maar Evan is vooral leuk als je verwacht dat hij weer om een hoekje komt spieden of je bang afvraagt of hij misschien gevaarlijk is, meer dan wanneer hij ingewikkelde liefdesverklaringen doet met toevoeging van een heel verleden.

Ander perspectief
Naast Evan is er nog een mannelijke rol die wat minder dan de helft van het boek in beslag neemt, een jongen genaamd Zombie. Nadat hij de epidemie van de derde golf overleefde en met hulp van zijn redders kon genezen van die ziekte, bleef hij zijn oude bijnaam Zombie houden. En zodra hij beter is, wordt hij opgeleid tot soldaat in Wright-Patterson. Precies, die basis waar ook Cassies broertje Sam verblijft.

Dit verbindt de verschillende verhaallijnen met elkaar, al zijn de plotwisselingen wat onhandig, aangezien je nooit meteen weet over wie je leest. Eén keer wordt het ik-perspectief zelfs willekeurig ingeruild voor een hij/zij-versie. Als we al bijna een half boek over Cassie hebben gelezen, komen die wisselingen van oogpunt onverwachts en is die verdeling van de hoofdstukken niet in balans. Weliswaar hou je je hart vast bij de schokkende en wanhopige dingen die Zombie en een enkele keer Sam meemaakt, maar het had beter gewerkt als we niet net Cassie als onze heldin hadden bestempeld om er dan ineens onverwachts nog meer personages bij te brengen.

Afzonderlijk zijn al die verhalen wel enorm aangrijpend. Rick Yancey gaat geen beschrijvingen van moorden en lijken uit de weg; je krijgt er letterlijk de rillingen van. De personages hebben elk hun eigen opvallende persoonlijkheid die alleen maar verbetert en groeit met alles wat ze meemaken, maar juist doordat ze toch weer zo niet-bijzonder zijn – het doorsnee rebellerende tienermeisje, de sporter met de mooiste witte glimlach op school en het kleine schattige broertje met de grote ogen die nog zo goed is van vertrouwen en in het goede van de wereld gelooft – word je in het verhaal gezogen alsof je het zelf zou kunnen zijn.

Vijf sterren voor de Vijfde golf
Van tevoren had ik niet gedacht dat ik me zo goed in zou kunnen leven in een boek dat ik toch vooral verwachtte als “een alienverhaal”. Het is een verhaal over hoop en moed, maar ook de grote angst van een vijand waartegen je je niet kunt beschermen als je maar alleen bent en je hele leven overhoop is gehaald. Zo lang als de Anderen nodig hadden om met hun eerste golf te beginnen, had ik niet nodig om dit boek uit te lezen. De vijfde golf is begonnen en ik ben er klaar voor, op naar het volgende deel!

2 thoughts on “Recensie: De vijfde golf – Rick Yancey

  1. Wat een lange recensie heb je weer geschreven! Hoewel het boek niet typisch iets voor mij is, heb ik je recensie wel volledig gelezen. Ik zou m zelf laten liggen, maar ik kan inderdaad begrijpen dat mensen dit boek leuk vinden (en de beschrijving van Evan maakt het boek wel iets aantrekkelijker) 🙂

    Like

    • Haha ja, hij is weer lang hè? Bereid je dan maar vast voor op de volgende 😉 En snap dat het niet helemaal jouw straatje is, al zou je altijd eens de film kunnen proberen, want Chloë Grace Moretz is wel leuk!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s