11x het succes van Nicholas Sparks-films

Met de verfilming van The Choice is meer dan de helft van Nicholas Sparks’ boeken verfilmd. In zijn middelbare schooljaren schreef hij enkele boeken, maar kreeg van uitgeverijen slechts afwijzingen. Tot hij uiteindelijk in zijn vrije tijd in 1992 The Notebook schreef en werd ontdekt. Inmiddels heeft hij 20 gepubliceerde boeken op zijn naam staan, waarvan 11 zijn verfilmd. Maar welke films deden het nou eigenlijk het beste in de bioscoop?

11. The Choice
The Choice is in Nederland deze maand uitgekomen en moet nog in premiere gaan in Chili, Engeland, Duitsland en Singapore, dus de uiteindelijke box office sales laten nog even op zich wachten. Wel heeft de film inmiddels al $18 miljoen binnengehaald en daarmee het budget van $10 miljoen terugverdiend.

10. The Best of Me
De film uit 2014 haalde in het eerste weekend in de Verenigde Staten een vijfde plaats in verkooplijsten van beste films. Daarmee werd dit helaas de slechtst opende Nicholas Sparks-film en er was veel kritiek op de film.

9. A Walk to Remember
Deze film werd geïnspireerd door en opgedragen aan Sparks’ zus Danielle Sparks Lewis. Er waren enkele verschillen met het boek, met name het einde. Ondanks dat deze film vergeleken met de latere films “maar” $47 miljoen opbracht, was het een hit in de Amerikaanse bioscopen, waar zo’n $41 miljoen alleen daar al werd verdiend.

8. The Longest Ride
Het verhaal van kunstgeschiedenisstudente Sophia en rodeorijder Luke kreeg gemixte reviews. De film werd gezien als voorspelbaar en cliché op Rotten Tomatoes, maar CinemaScore gaf het juist een 10 voor het eerst sinds The Notebook. De film sleepte vier nominaties op de Teen Choice Awards in de wacht en daarvan won Scott Eastwood (Luke) een prijs voor Choice Movie Actor: Drama.

7. Nights in Rodante
Deze film haalde met $84 miljoen zo’n $20 miljoen meer binnen dan de vorige film. Nights in Rodante was de eerste film na The Notebook en kwam terecht op de lijst van 100 slechtste films uit 2008 van The Times, terwijl de verkoopcijfers dat juist tegenspraken door onder The Dark Night de op één na succesvolste film van Warner Bros. van dat jaar te zijn.

6. The Last Song
Als The Last Song het al niet goed deed in de bioscoop, was deze film wel succesvol in de liefde. Op de set werden hoofdrolspelers Miley Cyrus en Liam Hemsworth in het echt verliefd. Hoewel critici veel op te merken hadden over het acteerwerk, tevens vanwege Cyrus’ imago als jonge Disney-actrice, werd de film door fans en bezoekers juist enorm goed ontvangen.

5. Safe Haven
Met Safe Haven kwamen de verkoopcijfers voor het eerst boven de 90 en gingen richting de 100 miljoen dollar. Tegenover een budget van $28 miljoen bracht de film bijna $98 miljoen op.

4. The Lucky One
Een beetje Zac Efron doet het altijd goed in de bioscopen, want The Lucky One verdiende $99 miljoen en meerdere nominaties op de Golden Trailer Awards, Teen Choice Awards, People’s Choice Awards en Young Artist Awards in 2012 en 2013. Naast Choice Movie: Drama sleepte Zac Efron meerdere prijzen in de wacht voor zijn acteerwerk en won de film een prijs voor Best Romance Poster.

3. Dear John
De vorige twee films zaten dicht bij elkaar, maar Dear John maakt weer een grote sprong met $114 miljoen dollar. De oorlogsfilm met Channing Tatum en Amanda Seyfried in de hoofdrol stootte zelfs Avatar van haar eerste plaats. Dear John werd de best binnenkomende film van Nicholas Sparks in de bioscopen.

2. The Notebook
Wat, nummer twee? Heeft The Notebook niet het meeste opgebracht van alle Nicholas Sparks-films? Helaas niet, maar als we zo de vergelijking van het budget zien met de film die het meeste opbracht, blijkt toch dat The Notebook een all-time winner is. Nog jaren na de release in 2004 is The Notebook de meest bekende en bekeken film, waarvan acht jaar later een nieuwe editie werd uitgezonden met weggelaten scenes uit het origineel. De film kreeg de beste ratings van alle Sparks’ films.

1. Message in a Bottle
Maar wat is dan toch de film die het allermeeste verdiende in de bioscopen? Dat is Message in a Bottle, de allereerste verfilming van Nicholas Sparks. Met $118 miljoen is er een verschil van zo’n $3 miljoen vergeleken bij The Notebook. Wel wat het de film waar het allermeeste voor werd uitgegeven met een budget van $80 miljoen tegenover de andere films met een budget van gemiddeld $25 miljoen. Dus oké, The Notebook verdiende uiteindelijk toch meer, maar als je weer gezwijmeld hebt over Ryan Gosling is het ook een aanrader om als echte Sparks-fan ook eens de allereerste verfilming uit 1999 te zien.

Welke Nicholas Sparks-film is jouw favoriet?

6 thoughts on “11x het succes van Nicholas Sparks-films

 1. Wat een leuk artikel! Ik had zeker verwacht dat The Notebook op één zou staan. Ik heb ze bijna allemaal gezien, behalve The Notebook, The best of me (wel aan begonnen, maar nooit goed afgemaakt), Message in a bottle en Nights in Rodante. 🙂 Ben benieuwd naar The Choice, maar daar ga ik vanavond heen.

  Like

  • Dankjewel! Ik was zelf ook verbaasd dat er een film was die nóg meer had opgebracht, The Notebook is toch wel de ultieme Nicholas Sparks film. Misschien komt het gewoon omdat jij ‘m nog moet zien! 😛 En bedankt dat ik mee mocht naar The Choice, ben benieuwd naar je recensie als je die gaat schrijven! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet eerlijk bekennen… ik heb geen een van deze films gezien, haha. The Longest Ride was ik van plan om te kijken, maar ben er niet aan toe gekomen toen die in de bioscoop was.

  Like

  • Neeeee hoe kan dat? Gelukkig heb je inmiddels wel The Princess Diaries gezien, dat was erger hoor, haha 🙂 The Lucky One en The Last Song waren pas op tv, elke zondag een romantische film op Net 5, dus misschien komen er nog een paar! The Longest Ride wil ik ook nog graag zien.

   Like

 3. “Wat, nummer 2?!”, dat was ook mijn reactie voor The Notebook. Ik heb die film onder lichtelijke dwang moeten kijken met een paar vriendinnen, maar vond ‘m stiekem toch wel erg leuk. Het is ook de enige film van Sparks die ik heb gezien.

  Like

  • We zijn allemaal een beetje in shock denk ik! Ik keek de film ook voor het eerst met vriendinnen tijdens een filmavondje, vroeger leek me het een hele saaie film, maar dat viel dus enorm mee. Verder ben ik wel echt dol op Dear John, dat is ook een aanrader. Dankjewel voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s