Bookworm dictionary: Book Haul

15903754992_c72d117f44_z

Foto: Giulianna Gadelha op Flickr

Duizelt het je wel eens hoeveel verschillende woorden je tegenkomt op boekenblogs? Veel van deze woorden nemen we over uit het Engels, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat ze betekenen. Lezer Jennifer vroeg zich af waar het woord Book Haul vandaan komt, dus ik ging voor haar en jullie op zoek.

Er lijkt geen vaste spelling te zijn voor Book Haul. Over het algemeen kom je de term met een spatie tegen, maar er worden zowel hoofdletters als kleine letters gebruikt: Book Haul of book haul, welke spelling gebruik jij?

We weten natuurlijk allemaal wat een “Book” is – en als je dat niet weet, kom ik je persoonlijk heel veel boeken brengen om te lezen – maar het onbekende deel is “Haul”. Dit komt van het Engelse werkwoord “to haul”, wat de volgende betekenis heeft:
“To haul is to move or take something, usually big and heavy, and put it somewhere else. If you’ve ever moved to a new house, then you know that having to haul all your stuff there can really take the joy out of moving into a new place.”

Een Haul gaat dus om spullen, het liefst veel spullen. In onze betekenis van Haul gaat het vooral om iemand die veel spullen ergens van koopt in één keer, of in een bepaalde tijd. Stel je je voor dat je een enorme stapel boeken mee naar huis sleept van een gave beurs of boekenwinkel, dan link je het snel genoeg aan de Engelse betekenis, het zeulen met spullen.

Van Makeup Haul naar Book Haul
Maar het waren niet de boekenbloggers die met een Haul begonnen. Het waren vooral de eerste Youtubers die met het delen van Hauls begonnen. In een Makeup Haul lieten ze bijvoorbeeld hun nieuwe producten zien, al zijn er ook vlogs met nieuwe aankopen in een bepaalde winkel. Dit waren Haul video’s, waarin je je aankopen deelt. Vooral vanaf 2007 wonnen deze video’s populariteit. Nu zijn er ook Youtubers die betaald krijgen om betaalde producten aan te prijzen. De Hauls zijn daarom meestal positief, al kan een losse review weer gebruikt worden om te zeggen wat je écht van een product vindt.

Hetzelfde fenomeen waaide over naar boeken, waar zowel gebruik gemaakt wordt van foto’s als filmpjes van Booktubers (ook een leuk woord, voor de begrijpelijke context: Youtubekanalen van boekennerds- en bloggers). Hoewel wij over het algemeen niet betaald worden voor het laten zien van boeken, dat dan weer wel.

Book Haul
Kortom, in een Book Haul laat je zien welke nieuwe boeken je hebt gekocht, geruild, gekregen, etc. Het liefst heb je meerdere boeken, want het is natuurlijk een Haul wat in de oorspronkelijke betekenis een grote stapel suggereert, maar vaker worden gewoon de nieuwe boeken per maand of per evenement gedeeld.

Dankjewel voor je suggestie Jennifer! Heb jij nog woorden waar je graag de betekenis van wil weten? Laat een reactie achter, dan zoek ik het voor je uit.

8 thoughts on “Bookworm dictionary: Book Haul

  • Grappig hè? Het begon vooral met zulke Shopping Hauls, best logisch dat die trend rond 2007 was, omdat YouTube vooral in 2006 groot werd, een jaar na de oprichting. Zo kom ik zelf ook nog eens wat tegen op zoek naar de betekenis van woorden, dus het was ook leuk om het uit te zoeken, dankje voor je suggestie! 🙂

   Like

 1. haha, leuk! Laatst kwam ik het woord ‘stash’ voor het eerst tegen op een boekenblog. Vond ik zo raar uitzien, want ik ken het eigenlijk ook alleen maar van beautyblogs. Verder vind ik het ook fascinerend om te zien hoe mensen hun ‘leeslijst’ noemen: TBR, NTL, TBR-list, TBR-lijst, to be read, nog te lezen, en alle andere combinaties (naast de ‘new in’-categorieën, die volgens mij ook zijn geleend van andere blogs :)).

  Like

 2. Wat grappig, die heb ik zelf nog nooit op een boekenblog voorbij zien komen! Ik weet zelf eigenlijk nooit hoe ik het moet noemen, meestal gebruik ik ook TBR of to be read, want NTL vind ik best lelijk. Hoe noem jij het? Je ziet nu in de ‘new in’ categorie ook veel mensen die dan een lijst maken van boeken die die maand uitkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s