5 boeken over Ierland

14282865876_822fd928bc_z

Foto: Roberto Taddeo op Flickr

Zoals ik al liet weten in mijn Book Haul, ben ik op mediareis naar Ierland! Dat betekent iets minder posts, maar intussen maak ik natuurlijk enorm veel prachtige verhalen. Om je ook een beetje het Ierland-gevoel te geven, zijn hier vijf boeken over Ierland. Geen reisgidsen, want die kun je overal vinden, maar fijne leesboeken in verschillende genres die zich afspelen in Ierland, enjoy!

 1. 9200000046134450Enkeltje Ierland – Charlotte de Monchy
  Dierenarts Lisa heeft Amsterdam en haar beste vriendin Tess achtergelaten voor een droombaan in het dorpje Brentwood op het Ierse platteland. Maar eenmaal daar dringt tot haar door dat als ze alleen maar hard werkt en met doorgewinterde boeren op leeftijd omgaat, de kans klein is dat ze ooit nog de liefde van haar leven gaat vinden.

  William keert na de dood van zijn ouders terug naar het enorme familielandgoed. Daar krijgt hij te horen dat de erfenis hem pas toekomt als hij kan aantonen dat hij zijn wilde jaren in Londen definitief achter zich heeft gelaten. Daartoe zal hij zich moeten verloven met een ‘geschikte’ vrouw. Hij kent in Brentwood niemand die in aanmerking komt – behalve misschien de knappe Nederlandse dierenarts. Maar laat er nu één man op de wereld zijn op wie Lisa echt niet zit te wachten…

 2. 9200000036134813De grote stilte – John Boyne
  1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe ­leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.

  Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangen­gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.

  Het heeft vijftien jaar en twaalf romans geduurd voor John Boyne over zijn vaderland Ierland kon schrijven. Het ­resultaat is een van zijn krachtigste boeken ooit: een ­verhaal over vriendschap en morele moed, en de duistere uithoeken waarin een mens soms terechtkomt.

 3. 1001004007760656Afscheid van Ierland – Ann Moore
  De man van Grace O’Malley is in het Ierse verzet omgekomen, en ook Grace zelf wordt gezocht door de Engelse regering. Grace neemt de moeilijkste beslissing van haar leven – ze vertrekt per schip uit Ierland in de hoop op een betere toekomst. Ze laat twee dingen achter waarmee ze met al haar vezels verbonden is: haar land – een land in doodsnood – en haar pasgeboren zoontje John Paul. Grace overleeft de overtocht naar Amerika en voegt zich bij haar broer Sean in Manhattan. Gekweld door de keuzes die ze in het verleden heeft gemaakt en wanhopig verlangend naar nieuws over John Paul, valt het leven in het nieuwe vaderland haar zwaar. En dat wordt er niet beter op als Grace de harde realiteit van het immigrantenleven leert kennen. Het Ierse district, waar de immigranten gedwongen wonen, blijkt een verschrikkelijk oord vol ziekte en criminaliteit te zijn. Langzamerhand vat Grace moed om in opstand te komen tegen de corruptie en onrechtvaardigheid – maar haar dappere daden blijken een bedreiging te vormen voor de mensen die ze juist wil beschermen.
 4. 1001004011418906Zilveren bruiloft – Maeve Binchy
  Desmond en Deirdre Doyle zijn bijna vijfentwintig jaar getrouwd. Hun dochter Anna besluit van deze gebeurtenis een groot familiefeest te maken. Daarbij is ze helemaal op zichzelf aangewezen, want haar zus Helen zit sinds kort in het klooster en haar broer Brendan woont ver weg op het platteland in West-Ierland. Hoeveel tijd de organisatie van het feest haar ook kost, Anna is vastbesloten het jubileum van haar ouders niet zomaar voorbij te laten gaan. Het is alleen maar de vraag of de zilveren bruiloft echt feestelijk zal worden.
  Iedereen uit het gezin Doyle houdt namelijk de schijn op, koestert een geheim of lijdt onder een verborgen verleden. Met de dag stijgt de spanning binnen het gezin, totdat deze zich ontlaadt wanneer de eerste gasten arriveren op het feest…
 5. 9200000030208721De Ierse trilogie 1 – Meer dan liefde – Nora Roberts
  Ierland, land van weelderige wouden, duizelingwekkende meren en eeuwenoude legenden. Daar, in County Mayo, leeft de magie van Iona Sheehans voorvaderen al generaties lang voort, en daar ligt haar roeping. Iona komt in Ierland aan met niets dan een optimistische instelling en een aangeboren gevoel voor paarden. Ze mag logeren bij haar nicht Branna en neef Connor. Iona weet dat ze zich hier thuis kan voelen en het leven kan leiden dat ze altijd al wilde. Maar er rust een oude vloek op Iona’s familie, een kwaad dat verslagen moet worden voordat liefde kan opbloeien…

Wil je de Ierse avonturen van mij en vier andere meiden volgen? Dat kan via Facebook en Instagram. Waar ga jij heen deze zomer?

4 thoughts on “5 boeken over Ierland

  • Uhu, nog last minute voor we weggingen! En ik ben benieuwd of we dan plekken tegenkomen waar we zijn geweest! Wat vond jij het mooist? Ik blijf toch wel bij de Wicklow Mountains voor Dublin en de Botanic Gardens voor Belfast.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik ben nog steeds op zoek naar een vakantiebestemming, haha. Ik weet nu wel wanneer ik (ongeveer) op vakantie ga, maar nog niet waarnaartoe. Ik wil zeker nog een keer naar Ierland, maar vind het niet echt een ‘zomervakantie’-land: meer leuk voor een stedentripje met vrienden. Hopelijk heb je het leuk gehad daar, maar stiekem twijfel ik daar niet aan 🙂

  Like

  • Haha nog altijd aan het zoeken, ik heb al over een boek over Portugal gepost en nu Ierland, maar nog geen warme gevoelens? 🙂 Er is ook zo’n website die je een vakantie voor je kan laten boeken en dat je pas op het moment zelf weet waar je heen gaat, al lijkt me dat ook wel weer erg spannend, want dan kan je zelf niks plannen. Voor een zomervakantie moet je toch wel iets met een beetje lekkere zon hebben hè? Of een camping. Het was zeker leuk! Eens kijken of ik binnenkort een leuk blogje met foto’s kan maken! (en dan nog een manier vinden om ‘m met boeken te verbinden)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s