Sarah Morgenthaler over ‘Droomvakantie’: “Een happy ending is een belofte van de auteur aan de lezer”

sarah morgenthaler portraitWat zou het toch heerlijk zijn om op het vliegtuig te kunnen stappen en op vakantie te gaan. Droomvakantie van Sarah Morgenthaler brengt je daar toch bij in de buurt met een heerlijke, romantische serie die zich afspeelt in een klein stadje in de wilde natuur van Alaska. Schrijfster Sarah Morgenthaler won al diverse prijzen binnen haar genre en ik mocht haar interviewen over de Nederlandse verschijning van Droomvakantie, happy endings en bergbeklimavonturen.

Over het boek Droomvakantie
Je zou niet kunnen bedenken dat de eigenaar van de Tourist Trap de toeristen eigenlijk liever ziet verdwijnen. De knorrige Graham Barnett runt een eetcafé in het stadje Moose Springs, waar hij worstjes grilt voor een eindeloze stroom toeristen, die hem allemaal irriteren… totdat er een bijzondere toeriste verschijnt.

Zoey Caldwell kijkt zo uit naar haar reis naar Alaska dat het niet bovenaan haar bucketlist staat, het is haar bucketlist! Ze gaat op reis naar het stadje Moose Springs om te genieten van de ultieme vakantie met haar superrijke vriendin Lana. Wanneer Zoey tijdens een interessant avondje uit kennismaakt met local Graham, ontdekt ze dat er meer is om lief te hebben in Moose Springs dan alleen de prachtige wildernis van Alaska.

Schrijfster van het boek Sarah Morgenthaler is geoloog en een enthousiaste wetenschapsnerd. Ze heeft een asielhond, pitbull Sammy. Als ze niet aan het schrijven is, dan maakt Sarah graag wandeltochten door de nationale parken, samen met haar man. Ze was twee keer een Golden Heart Finalist en won de Nola Stars Suzannah Award voor haar romantische fictie.

Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?
“Ik ben altijd dol geweest op schrijven, maar voor het grootste deel van mijn leven was het schrijven iets dat ik als een hobby deed. Een paar jaar geleden richtte ik me er actief op om uitgegeven te worden. Nu ben ik zo blij dat ik romanschrijfster ben!”

Jouw boek The Tourist Attraction is nu in het Nederland verschenen onder de titel Droomvakantie. Je hebt al drie boeken geschreven in de Moose Springs, Alaska-serie, maar hoe kwam je op het idee voor het eerste boek en wanneer begon je met het schrijven ervan?
“In 2018 ging ik voor research op reis naar Alaska om aan een ander boek te werken. Een vriend ging met me mee en we bezochten wat bezienswaardigheden en andere toeristische activiteiten. Het was heel erg leuk, er gebeurden gekke dingen tijdens onze avonturen, en de meeste ideeën kwamen vanuit deze ervaringen. Ik begon meteen met het schrijven van Droomvakantie zodra ik thuiskwam.”

Hoe verliep daarna jouw eigen avontuur om als schrijfster uitgegeven te worden?
“Dat was zo’n leuke ervaring! Ik stuurde mijn eerste verhalen in bij schrijfwedstrijden, zo ontmoette ik mijn agent. We gingen rond met een voorstel voor een meer serieuze contemporary (hedendaagse) roman die zich ook afspeelde in Alaska, maar pitchten uiteindelijk de romcom serie van Moose Springs bij mijn Amerikaanse uitgeverij, Sourcebooks. Ze waren positief over het luchtige vakantieliefde-idee en de rest is geschiedenis!”

sarah morgenthaler droomvakantieZou je Droomvakantie zo kort mogelijk kunnen beschrijven?
“Een vakantie naar Alaska vanuit je luie stoel.”

In jouw boek lezen we over het kleine bergstadje genaamd Moose Springs. Is het gebaseerd op een echte plek die je hebt bezocht, of kunnen lezers hier alleen naartoe reizen door jouw boeken te lezen?
“Moose Springs is fictief, maar er zijn heel veel kleine stadjes in Alaska met prachtige landschappen en geweldige mensen!”

Graham Barnett is een knorrige restauranteigenaar die chagrijnig wordt van alle toeristen, terwijl Zoey Caldwell een vrolijke en enthousiaste toerist is. Hoe ben je op het idee gekomen om zulke verschillende karakters te bedenken voor je hoofdpersonages en juist hen verliefd te laten worden?
“Een van mijn favoriete romance thema’s is dat van ‘brombeer/zonnestraaltje’. Ik vond het idee fantastisch, een vrolijke toeriste die naar Moose Springs komt en de grootste brombeer van de stad die voor haar valt.”

Moet een romantisch boek voor jou altijd een happy ending hebben?
“Ik denk dat het beste deel van een romantisch boek het happily ever after (nog lang en gelukkig) of het happily for now (gelukkig voor nu) is. Die emotionele voldoening is een belofte van de auteur aan de lezer. Op wat voor avontuur we de lezer ook meenemen, uiteindelijk komt alles goed.”

Zoey Caldwells hele bucketlist bestaat in feite uit ‘twee weken in Alaska’ en daarover is ze zoals we weten super enthousiast. Wat staat er nog op jouw bucketlist?
“Er zijn zoveel plaatsen die ik nog graag zou willen bezoeken, maar bovenaan staat een bezoek aan de Machu Picchu! Ik zou ook graag naar het basiskamp van de Mount Everest willen klimmen en ik zou ook heel graag ooit het Noorderlicht willen zien.”

Jouw boeken worden beschreven als een ‘Alaskaanse bergbeklimmers-romcom’. Nu vraag ik me af, heb je zelf ooit al eens een berg beklommen?
“Mijn nieuwste boek uit de Alaskaanse romcom over Moose Springs, Enjoy the View / Droomuitzicht, gaat veel over het beklimmen van een berg en ik vond het zo leuk om dat te schrijven! Ik ben een hiker, geen klimmer, maar we hebben veel tijd doorgebracht met hiken rond de Rocky Mountains en het gebergte van de Appalachen. Ik lees ook graag non-fictie verhalen over bergbeklimmen, wat uiteindelijk hele goede research bleek te zijn voor dat boek.”

Als we hopelijk ergens dit jaar weer veilig kunnen reizen, wat is dan de eerste plek waar je heen zou gaan?
“Ik kan niet wachten tot ik weer mag reizen! Ik wil heel graag teruggaan naar Colorado en ik zou ook graag een nieuwe reis voor research maken naar Alaska.”

Droomvakantie van Sarah Morgenthaler is verschenen bij A.W. Bruna Uitgevers. Van welke vakantie droom jij op dit moment?

Would you rather read this interview in English? You’ll find it right here.

4 thoughts on “Sarah Morgenthaler over ‘Droomvakantie’: “Een happy ending is een belofte van de auteur aan de lezer”

  1. Pingback: Recensie: Droomman – Sarah Morgenthaler | Edriënne.nl

  2. Pingback: Recensie: Droomuitzicht – Sarah Morgenthaler | Edriënne.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s