Recensie: Ik vergeet je niet – Gillian King

Ik vergeet je niet – Gillian King
Originele titel: Ik vergeet je niet
Uitgeverij: HarperCollins

Uitgave: januari 2022
ISBN: 9789402707113
Prijs paperback: €15,99
Prijs ebook: €7,99
Ze weigert achterom te kijken. Maar wat als het verleden haar inhaalt?

Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Zij wel. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer.

Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar niet. Ze weet weinig van hem, maar één ding is zeker: Frenkie is foute boel. Want wat is er destijds tussen hem en Elisa gebeurd? Is hij wel te vertrouwen? En waarom staat hij daar zo ongelooflijk sexy te doen, zodat ze daar niet meer helder over na kan denken?

Je moet er niet aan denken: je bent nog maar een tiener en onverwachts komt je oudere zus te overlijden. Hoe ga je dan verder met je leven? En kun je wel verdergaan, als je ouders jarenlang in het verleden zijn blijven hangen? Dit aangrijpende verhaal vormt het plot van de feelgoodroman Ik vergeet je niet van Gillian King.

Maddy en Elisa konden als zussen niet meer van elkaar verschillen. Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was het perfecte meisje en het leek alsof alles haar meezat. Ze werd door haar ouders op handen gedragen, maar vanwege haar talenten ook gepusht om altijd alles beter te doen. Maddy voelde zich altijd minder. Zelfs veertien jaar na het overlijden van Elisa, is het nog alsof hun ouders maar één dochter zien. Het liefst zou Maddy het verplichte bezoekje aan haar ouders overslaan, want na al die tijd is hun huis veranderd in een Elisa-museum en zijn haar ouders stil blijven staan in de tijd. En dat terwijl Maddy juist het verleden na al die jaren achter zich wil laten. Maar dan komt ze Frenkie tegen, Elisa’s ex…

Het echte leven
De uitwerking van dit boek heeft me aangenaam verrast. Zo had ik juist verwacht dat het een roman zou zijn geheel geschreven vanuit Maddy, die tevens teruggaat naar de herinneringen van toen Elisa nog leefde. Deze herinneringen beleven we echter uit eerste hand: de hoofdstukken van Maddy worden afgewisseld met hoofdstukken vanuit Elisa, waardoor je een kijkje krijgt in hoe haar leven écht was. Het zorgt ervoor dat je niet alleen leest over Elisa, maar haar echt zelf leert kennen en waarderen. Het is gek om te weten dat haar leven uiteindelijk zal eindigen, en toch leef je met haar mee, benieuwd hoe het uiteindelijk op dat punt is gekomen.

De afwisseling in perspectief zorgt voor een sterk contrast tussen het beeld dat Maddy had van haar in haar ogen perfecte zus en de realiteit. Zo merk je dat het beeld dat Maddy al die jaren in haar hoofd heeft helemaal niet zo zwart-wit was en Elisa veel meer om haar opstandige zusje gaf dan Maddy dacht. Tijdens het lezen leer je de band tussen de zussen kennen en ontwikkel je zelf een sterke band met de personages.

Diepere laag
Als lezer merk je ook dat het leven van Elisa helemaal niet zo rooskleurig was. Dit zorgt ervoor dat Gillian King een aantal zware thema’s aansnijdt, zoals prestatiedruk, verdriet en rouw en een aantal andere thema’s die je als lezer weten te boeien en verrassen. Dit geeft het boek absoluut een diepere laag dat het boven een ‘gewone’ feelgoodroman laat uitstijgen. Gillian weet deze thema’s zo op een manier uit te werken dat het verhaal zelf echter licht blijft voelen en fijn wegleest, zonder dat je er een te zwaar gevoel aan overhoudt.

Dit komt mede door de romantiek in het verhaal, zowel in het heden als het verleden, waarbij personage Frenkie een belangrijke rol speelt. Wat een heerlijk personage, ik weet zeker dat vele lezers verliefd zullen worden op Frenkie. Hij komt sympathiek over, maar het mooie is dat Gillian haar personages menselijk maakt, met zowel hun talenten als hun onvolkomenheden, en zo zowel de personages als het verhaal realistisch houdt.

Ook het tempo van het verhaal gaat niet eens zo heel snel, maar voelt juist natuurlijk aan. Alles komt uiteindelijk samen in een emotioneel, maar bovenal ook mooi einde. Gillian King laat je zowel met een lach als een traan achter en zorgt dat alle onbeantwoorde vragen een uitleg krijgen.

Realgood
Ik vergeet je niet van Gillian King is een prachtige en realistische feelgoodroman, die ondanks het zware thema van o.a. rouw toch vooral licht aanvoelt, mede dankzij de fijne romantiek en sympathieke personages. Voeg daarbij de heerlijke schrijfstijl en Gillian King heeft opnieuw mijn hart gestolen – o, en personage Frenkie ook, overigens. Ik vergeet je niet vond ik zelfs zo mooi dat het mijn nieuwe Gillian King favoriet is. Gillians eigen genre ‘realgood’ heeft ze met dit boek absoluut waargemaakt en ik kan niet wachten welke mooie boeken ze nog allemaal zal gaan schrijven.

Dankjewel Chicklit.nl voor het leesclubexemplaar van dit boek!
(Deze recensie is niet dezelfde als op Chicklit.nl, maar betreft een herschreven versie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s