Zoella, de Girl die niet alleen Online beroemd werd

Foto: fanpop.com

Maak kennis met Zoe Elizabeth Sugg, beter bekend als Zoella op Youtube. De 24 jaar oude Engelse is een fashion- en beautyvlogger, blogger en sinds afgelopen week schrijfster van de best verkochte debuutroman ooit. Met de verkoop van 78.109 exemplaren van Online Girl in de eerste week breekt ze de records van onder andere Harry Potter, Fifty Shades of Grey en The Da Vinci Code. Met alleen nog maar pre-orders voor de boekpresentatie in Londen plaatsvond, haalde Zoella al nummer 3 op de Amazon Bestselling chart.

“Nadat ik klaar was met school, waar ik kunst, fotografie en textiel op een hoog niveau studeerde, begon ik aan een stage in interieurdesign, maar ik vond het niet erg leuk, dus besloot ik om iets creatiefs te gaan doen en in 2009 begon ik met bloggen,” vertelt Zoella in een interview met The Telegraph. Naast bloggen begon ze ook met het bijhouden van vloggen en dat bleek succesvol: inmiddels heeft ze 6.664.262 volgers op Youtube, 2,61 miljoen op Twitter en 3,6 miljoen op Instagram.

Waar werd Zoe Zugg dan zo beroemd mee? Vooral met zichzelf zijn. Op haar Youtube-account wisselt ze beauty-video’s af met persoonlijke blogs die voor vele jonge meiden herkenbaar zijn. Zoella is een beetje als een grote zus op het internet. Ik verwijs graag even naar een artikel dat ik tegenkwam bij NRC Q voor meer achtergrondinformatie en als we toch het NRC aan het lezen zijn een artikeltje in het gewone NRC over haar succesvolle debuutroman.

Zoe’s boek komt pas in januari uit in het Nederlands, dus voor nu is hier een Engelse beschrijving van het boek:

I have this dream that, secretly, all teenage girls feel exactly like me. And maybe one day, when we realize that we all feel the same, we can all stop pretending we’re something we’re not… But until that day, I’m going to keep it real on this blog and keep it unreal in real life.

Penny has a secret.

Under the alias Girl Online, Penny blogs her hidden feelings about friendship, boys, high school drama, her crazy family, and the panic attacks that have begun to take over her life. When things go from bad to worse, her family whisks her away to New York, where she meets Noah, a gorgeous, guitar-strumming American. Suddenly Penny is falling in love – and capturing every moment of it on her blog.

But Noah has a secret, too, one that threatens to ruin Penny’s cover – and her closest friendship – forever.

Waarschijnlijk is er volgend jaar ook een kans op een gesigneerd boek, want Zoe Sugg en mede-vlogger Alfie Deyes zullen aanwezig zijn op het Best Of YA-Event 2015.

Update: Via Twitter is er naar buiten gekomen dat Zoe Sugg haar boek niet helemaal zelf heeft geschreven. Ze laat weten dat er vanaf het begin met Penguin’s redactieteam is overlegd dat ze hulp zou krijgen bij het schrijven van haar verhaal. “Het verhaal en de personages van Girl Online zijn van mij”. Op de geruchten dat haar ghostwriter het hele boek voor haar geschreven heeft, reageert Zoe niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s