Nieuwe covers VS Oude Covers #1

Regelmatig krijgen boeken een nieuwe druk die ook meteen samen gaat met een nieuwe cover. Veel covers worden alleen maar mooier, maar soms valt het tegen en heb je veel liever de oude druk. Samen met jullie kijk ik naar enkele covers en geef ik mijn mening met vandaag: De Hongerspelen.

De serie De Hongerspelen komt van de Engelse Hunger Games-reeks van Suzanne Collins. Omdat er voor de Engelse versies al helemaal veel covers zijn, kijk ik met jullie naar de Nederlandse uitgaven.

Eerste covers uit 2009 en 2010

De eerste boeken die in 2009 in Nederlandse vertaling uit zijn gekomen, hebben dezelfde covers als de originele Engelse serie. Deze covers geven me een beetje een sci-fi-gevoel en ik zou ze zo wel als young adult-boeken herkennen. De spotgaai (het vogeltje op de covers) komt terug op elke cover en ze zien er mooi uit om bij elkaar te sparen. Het enige waar ik me wel een klein beetje aan stoor, is dat op Spotgaai en Vlammen de naam van de schrijfster, Suzanne Collins, op precies dezelfde plek staat, maar alleen op De Hongerspelen niet. Om ze écht bij elkaar te laten horen, had ik graag Suzanne Collins op het eerste boek ook links onderin gezien, maar de covers zijn wel degelijk mooi.

Nieuwe covers uit 2010, 2011 en 2013

De nieuwe druk met deze covers heb ik zelf thuis. Ik moet zeggen dat ze in het echt iets lichter lijken dan op de foto’s online en daar vind ik de kleuren toch net iets passender. De foto van het meisje komt elke keer terug. Ik heb me Katniss geen enkele keer voorgesteld zoals het meisje op de voorkant, maar toch vind ik deze covers prachtig. Als je alleen op het internet een plaatje opzoekt kan ik me voorstellen dat je niet zo’n fan bent van de titels, aangezien deze slecht te lezen zijn, maar in het echt is dit een stuk beter, omdat het van dat glanzende materiaal is; in het licht dus prima te lezen. Het kan dat het een klein beetje meetelt dat ik deze covers in de kast heb staan, maar deze blijven toch mijn favoriet.

Nieuwe covers uit 2013

De nieuwe set covers uit 2013 vind ik vooral in hardcover er goed uitzien. Dit ontwerp is heel strak en heeft wel hetzelfde model spotgaaien als de eerste uitgaven. Op zich vind ik dat er niks mis mee is met deze covers, ik zou ze sowieso als Hongerspelen-boek herkennen, maar als dit de allereerste uitgave was, weet ik niet of ik ze had opgepakt. Het is namelijk wel erg veel zwart en doet me een beetje aan een bepaalde fantasy-serie denken. Maar nu de meeste mensen The Hunger Games door de film kennen, denk ik dat het Mockingjay-symbool wel meteen in het oog springt.

Nieuwste editie uit november 2014

Knijp je ogen maar even dicht, want met de speciale editie die sinds deze maand in de winkels ligt, is er ineens kleur in de Hongerspelen-serie. Heel veel kleur. Ik kan de overeenkomst tussen fluorescerende kleuren en de Hongerspelen niet vinden. Op Facebook kwam ik veelal de reactie tegen waar ik me geheel bij aan sluit: het past niet bij het verhaal. Het lijkt wel alsof personage Effie Trinket het eerste boek heeft ontworpen, want anders kan ik niet bedenken waarom je voor roze zou kiezen bij een verhaal waarin kinderen een arena ingestuurd worden om elkaar te vermoorden. Enig voordeel is wel dat deze editie maar acht euro kost.

Welke covers zijn jouw favoriet?

4 thoughts on “Nieuwe covers VS Oude Covers #1

 1. Ik vind de covers uit 2013 het mooist! Ik houd wel van dat strakke. Die nieuwste versie is wel heel erg fel gekleurd… Zo vrolijk, te vrolijk inderdaad. Misschien hopen ze hiermee meer jonge mensen aan het lezen te krijgen?

  Zelf heb ik trouwens de filmversies… Ik moet eerlijk toegeven dat ik de boeken pas begon te lezen na het zien van de eerste film. Doordat ik de filmversie van ‘De Hongerspelen’ heb, wil ik nu gewoon alle drie de filmboeken ;p Om het plaatje compleet te maken, haha!

  Like

 2. Leuke blog, E!
  Ik heb zelf ook de covers die jij hebt, met het meisje op. Ik heb me Katniss ook nooit zo voorgesteld. Ik heb me eerder een lief, breekbaar meisje voorgesteld zoals ze eigenlijk wel een beetje wordt voorgesteld in de film qua uiterlijk.
  Daarom vond ik die covers niet zo geslaagd.

  De covers met de spotgaaien op, vind ik mooier. Vooral de 2013 versie die je noemt. De versie van 2014 zou ik nooit in mijn handen nemen als potentieel boek om te lezen. Dat is echt gewoon te druk.

  Groetjes
  Ellen

  Like

 3. ik heb zelf alle covers van 2009 en ik heb de spotgaai ook in de cover van 2011
  ik vind de covers van 2009 en 2013 heel mooi ik wou eerst de 2013 covers kopen maar die waren in de boeken winkel waar ik ze wou kopen best duur en de 2009 druk was maar 6 euro per boek en ik wou meteen de hele serie in een soort cover kopen dus heb ik die uit 2009 gekocht uit eindelijk vind ik ze toch nog het mooist

  Like

  • Dankjewel voor je reactie! Die van 2009 zijn ook erg mooi! Ik ontdekte de serie dus denk ik pas wat later, want toen waren ze al toe aan de covers van 2011. En ach, gelukkig verandert een cover niks aan de kwaliteit van het verhaal, toch? Het blijft een goede serie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s