Griekse student, Nederlandse studie

Foto: Griekse student Panos tijdens het interview in zijn huiskamer op de campus

“Onderwijs is geheel gratis in mijn land,” vertelt Griekse student Panos Vennis. In een land dat kampt met een staatsschuld en een begrotingstekort, is er een grondwet waarin openbaar onderwijs gratis is voor alle burgers. En toch kiest Panos er voor om naar University College te gaan in Utrecht, Nederland.

Het gegeven dat onderwijs gratis is in Griekenland, is voor Panos wel een positief punt. Daar zou hij alleen moeten betalen als hij naar het privéonderwijs zou gaan, in Nederland kan je dit vergelijken met een particuliere opleiding. “Maar het Nederlandse systeem is van veel hogere kwaliteit. Dus ik denk dat de voordelen van het Nederlandse systeem hoger zijn dan die van het Griekse systeem,” is zijn uitleg over waarom hij precies hier naartoe is gekomen voor een bacheloropleiding.

Panos ontvangt nu een aantal studiebeurzen voor zijn opleiding. Vanaf september 2015 treedt echter het nieuwe leenstelsel in Nederland in werking. Studenten die dan beginnen ontvangen geen studiefinanciering meer. Panos hoopt dat het nieuwe systeem geen invloed op hem zal hebben. Voor de nieuwe studenten vindt hij het niet eerlijk. “Voor hen gaat het er zeker minder goed uit zien, het wordt veel moeilijker om een studie te betalen.”

Ondanks dat hij op de hoogte is van de studiefinanciering, weet hij niet zo veel van de lokale politiek in Utrecht. “In het algemeen ben ik wel geïnteresseerd in politiek, dus ik denk dat het interessant zou zijn om wat meer te weten te komen over de politiek in de stad en het land.” Voor een student uit Griekenland is het misschien lastig om over politiek te leren met alleen kranten in het Nederlands, maar Panos verwacht dat het met behulp van het internet en zijn klasgenoten wel gaat lukken. Als alles goed verloopt, heeft Panos daar nog even voor, want hij studeert af over drie jaar.

 

[Wil je de originele versie van dit verhaal lezen? Het Engelse artikel vind je hier.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s