10 tips voor een succesvol Boekenfestijn

Foto: Het Boekenfestijn in IJsselstein in 2015

Een beurshal zo groot als een voetbalveld met lange rijen tafels vol met boeken en hobby-artikelen. Meer dan een miljoen boeken zijn niet alleen nieuw, maar hebben ook kortingen oplopend van 60% tot 90%. Is dit het boekenwurmenparadijs?

Bijna, het heet iets anders, namelijk Het Boekenfestijn. Jaarlijks wordt op verschillende locaties in Nederland en België een beurshal voor vier dagen omgebouwd tot een grote boekenbeurs. Binnenkort is de beurt aan Rotterdam, waar in Ahoy van 29 januari t/m 1 februari Het Boekenfestijn plaatsvindt.

Hoge kortingen, lage prijzen, hoe kan dat?
De toegang is geheel gratis, hoe kunnen er dan toch zulke hoge kortingen op het assortiment gegeven worden? Het komt allemaal door het rechtstreeks inkopen bij uitgeverijen in binnen-en buitenland. In 1981 werden er op die manier in De Centrale Boekhandel encyclopedieën direct doorverkocht aan de consument. Het assortiment is inmiddels sterk uitgebreid en door jarenlange inkoopervaring van Het Boekenfestijn kan er nu forse boekenkorting worden gegeven.

Ben je van plan om Het Boekenfestijn in Rotterdam of een van de latere boekenfestijnen te bezoeken? Dan geef ik je hier na twee jaar Boekenfestijn-ervaring 10 tips voor een succesvol bezoek:

 1. Neem een grote tas mee
  Bij Het Boekenfestijn krijg je je eerste plastic tasje gratis. Er past redelijk wat in de gele tasjes, maar als je veel koopt heb je kans dat het tasje scheurt door het gewicht. Er zijn blauwe shoppers te koop bij de kassa, maar je kan ook een eigen tas meenemen.
 2. Schrijf op welke boeken je al hebt
  Voorkom dubbele boeken en schrijf op welke boeken je al hebt. Een documentje met een boekenlijst is superhandig. Als je deze op je telefoon zet, kan je zo opzoeken of je een boek al hebt wanneer je twijfelt. Geen tijd om alles op te schrijven? Ik maak zelf altijd een foto van mijn boekenkasten voor ik wegga, zodat ik in kan zoomen om de titels te lezen.
 3. Kijk goed of je geen deel van een serie hebt
  Het Boekenfestijn heeft een groot aanbod series, maar over het algemeen is het even zoeken naar deel één. Soms zijn alle delen van een serie er wel, maar vaak zijn het alleen de nieuwste delen. Goed kijken dus als je niet bij deel drie in een serie wil beginnen. Hoe je precies kunt zien welk deel je hebt? Over het algemeen staan er nummers op de rug van het boek, staat er voorin het boek een lijstje met delen die reeds zijn verschenen of kom je erachter door de achterkant te lezen.
 4. Onder de tafel liggen ook boeken
  Niemand houdt van beschadigde boeken en soms heb je net die pech dat er nog maar één exemplaar ligt met een omgevouwen hoekje. Onder de tafel ligt dan ook altijd nog een stapel waarmee ze de voorraad aanvullen. Dit geldt overigens niet voor laatste exemplaren.
 5. Check of de boeken dezelfde prijs hebben
  Als je veel tijd hebt, kijk dan ook even één of twee boeken verder op de stapel. Af en toe wordt er verkeerd gestickerd en is het ene exemplaar €6,- en het andere ineens €5,-
 6. Neem een bon mee voor een gratis boek
  Enkele dagen voor het boekenfestijn is er in kranten als het AD een bonnetje te vinden voor een gratis boek. Je kunt ook nog voor een boekenfestijn wordt georganiseerd je aanmelden voor een uitnodiging hier op de website, daar zit de gratis waardebon ook altijd bij. De gratis boeken liggen op een tafel aan de zijkant. Er ligt niet elk jaar veel bijzonders, maar misschien heb je net geluk dat er wel iets bij zit en gratis is gratis, toch?
 7. Kijk ook eens bij de laatste exemplaren
  Er is altijd een tafel met laatste exemplaren, boeken waarvan er nog maar een paar over zijn. Als je een boek op de gewone tafels niet hebt gevonden, is er altijd een kans dat die hier wel bij zit. Laatste exemplaren zijn ook wel eens extra afgeprijsd.

  Foto: De Young Adult-serie The Mortal Instruments bij elkaar

 8. Op zoek naar Young Adult-boeken? Zoek naar Jeugdland
  Nog niet iedereen is goed in onderscheid maken tussen kinderboeken en Young Adult-boeken. Gelukkig heeft Het Boekenfestijn tegenwoordig een tafel met Young-Adult, deze is te vinden in Jeugdland. Kijk ook even bij de gewone jeugdboeken, exemplaren als De Kronieken van de Onderwereld zijn daar vaak verdwaald. 
 9. De informatiebalie weet alles
  Wil je zeker weten of een bepaald boek er echt niet ligt, of bespaar je graag wat moeite om te zoeken? Bij de informatiebalie kunnen ze zo voor je in de computer kijken op welke tafel een boek ligt. Alle tafels zijn namelijk genummerd en je krijgt dan een bonnetje mee om het boek zo te vinden.
 10. Piepend karretje?
  Nog even een praktische tip, heb je namelijk een piepend karretje en word je er helemaal gek van? Vraag dan gewoon even een nieuwe. Sommige medewerkers spreken je zelfs aan om te vragen of je een ander wil, daar is dus helemaal niks mis mee.

Geen tips van mij over een budget, want je kunt nooit genoeg boeken hebben (en je kunt natuurlijk zo veel of weinig geld meenemen als je zelf wil). Ik ben klaar voor Rotterdam, jij ook?

11 thoughts on “10 tips voor een succesvol Boekenfestijn

 1. Je hebt me enthousiast gemaakt, E!! Misschien moet ik deze keer toch maar eens langsgaan… Ik heb nog genoeg boeken op mijn verlanglijst staan en wellicht is het boekenfestijn dan een ideaal (en niet al te duur) idee =)

  Like

  • Je moet het echt een keertje doen Jenn! Ik denk dat je het leuk zou vinden, misschien kan je gaan als het een keertje dichtbij is? Als je je lijstje opschrijft kan je zo bij de informatiebalie vragen of ze ze hebben. En Chantal van Gastel vond je wel leuk na ’t boek dat ik had gegeven toch? Want die hadden ze de vorige keer ook, en Glee boeken. Vooral op de tafels van romans en thrillers ligt altijd heel veel.

   Like

 2. Och, heerlijk. Het Boekenfestijn is echt een paradijsje voor mij. Ik kijk er al weken naar uit weer. Een tip die ik nog mis: bij boeken met twijfel, gewoon in je karretje leggen. Als je dan uiteindelijk besluit het niet te willen kopen, kun je het bij een balie terugleggen en dan brengen zij het naar de goede plek. Ik heb namelijk wel eens heel lang gezocht naar een boek dat ik dan uiteindelijk toch wilde kopen.

  Like

  • Dat is inderdaad een hele goede tip! Ik wist helemaal niet dat je ze bij de balie terug kan leggen. Ik zie inderdaad wel eens mensen die op een tafel aan de zijkant hun karretje aan het uitzoeken zijn om niet alles te kopen, maar ik dacht dat ze dan weer overal rond gingen lopen om de boeken terug te leggen. Heb je uiteindelijk je boek toen toch nog gevonden? =) Gelukkig is het nooit een straf om een extra rondje langs alle boeken te maken, ik denk dat ik er altijd wel minstens twee uur rondloop. Bedankt voor je reactie!

   Like

 3. Wat een ontzettend leuk artikel! Onwijs handige tips. Ik ben nog nooit op een Boekenfestijn geweest, maar het klinkt wel als een ontzettend leuk concept. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s