Nieuwe covers VS Oude Covers #2

Boeken krijgen regelmatig een nieuwe druk die ook meteen samen gaat met een nieuwe cover. Veel covers worden alleen maar mooier, maar soms valt het tegen en heb je veel liever de oude druk. Samen met jullie kijk ik naar enkele Nederlandse covers en geef ik mijn mening met vandaag: de feel good reeks van The House of Books.

Dutch Media verschijnt namelijk de komende maanden iedere maand met een nieuwe herexploitatie-reeks met vier titels, dat laten ze weten in een nieuwe folder. Ik vergelijk voor jullie deze vier nieuwe covers met de eerdere drukken per boek. Voor de beeldvorming voeg ik ook even de beschrijving van elk boek uit de folder toe, voor mensen die enkele titels eventueel niet kennen.

Sophie Kinsella – Hou je mond!sophiekinsella
Emma heeft, zoals alle jonge vrouwen ter wereld, een paar geheimpjes. Als ze tijdens een paniekaanval in het vliegtuig al haal geheimen vertelt aan een wildvreemde, aantrekkelijke man, schaamt ze zich diep. Gelukkig hoeft ze hem nooit meer onder ogen te komen. Tenminste, dat denkt ze…

De eerste cover links verscheen in maart 2004 en de nieuwste komt 9 februari uit. Ik ben gewend aan de linkse cover, omdat alle Sophie Kinsella boeken een lange tijd zo uitgegeven werden. De Shopaholic-boeken zijn kort geleden in een nieuw jasje gestoken, maar hebben daarbij toch nog een soort strepen aan de zijkant die me doen denken aan die strepen die je hier standaard bij de p en de l hebt. Dat mis ik enorm bij de nieuwe cover. Ik vind het wel weer een vrolijke cover, ik zou ‘m daarom wel oppakken, maar ik zou niet meteen aan Sophie Kinsella denken. De “je” in het wit is een aardigheidje, laten we er ook een andere tint in gebruiken; dit doet het voor mij niet, net dat ene woord oogt raar, het uitroepteken in het wit was voor mij een betere optie geweest.

Chantal van Gastel – Zwaar verliefd!

zwaar verliefd!
Isa, een jonge dierenarts, worstelt met haar gewicht, haar werk en de liefde. Helemaal nu ze als een blok is gevallen voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd. Maar hoe zorgt ze er nou voor dat hij net zo gek op haar wordt als op zijn hond?

De allereerste cover komt uit november 2008. Zo herinner ik me inderdaad de Zwaar-serie. Het hondje past bij Isa’s baan als dierenarts en ik ben dol op de quote van chicklit.nl, het maakt me nieuwsgierig naar het boek en geeft me het idee dat het ook een erg leuk boek zal zijn. De volgende cover komt uit februari 2012. Ik ben blij dat ze voor een groot deel dezelfde opmaak hebben gehouden, zo herken ik dit als een boek van Chantal, omdat ze haar naam altijd in hetzelfde lettertype schrijft. Ik vind deze cover eigenlijk meer bij het boek passen, Isa worstelt met haar gewicht en in pashokjes blijkt het dat ze uit maat 44 gegroeid is, deze foto kan daarmee terugslaan op het verhaal.

Dan is er ook nog de cover van 9 februari 2015, rechts. Ik heb hier al wat reacties over gelezen en ik moet me er helaas bij aansluiten: ik ben geen fan van deze cover. Ik vind ‘m eerlijk gezegd saai en de slanke dame voldoet totaal niet aan mijn beeld van Isa. De eerdere covers voelen veel vrolijker, zoals Chantal zelf ook is. De cover is niet per se lelijk, misschien past het bij een ander boek, maar niet bij Zwaar Verliefd!

Daphne Deckers – Alles is zoals het zou moeten zijn

daphne deckers
Als Iris na de geboorte van haar zoontje in de steek wordt gelaten door haar jeugdliefde, moet zij als alleenstaande moeder op zoek naar geluk in de competitieve televisiewereld. Maar niet voordat ze heeft afgerekend met haar overspelige ex en een valse collega.

De blauwe cover is van september 2012 en laat ik zeggen dat ik blij ben om te zien dat in september 2012 er ook een ebookversie was met de middelste cover (de paperbackdatum daarvan staat op mei 2013). Het blauwe boek doet me denken aan van die boeken die door cabaretiers worden geschreven.. en wat doen die rode letters in deze kleurencombinatie? De middelste versie maakt het gelukkig al beter, ondanks dat ik de foto op de onderste tv een beetje vaag vind. De nieuwe 2015-cover vind ik in dit geval wel prachtig. Je hebt een tv net als de middelste cover, maar deze cover heeft voor mij veel meer stijl, net als Daphne Deckers.

Marian Keyes – Al ga je op je kop staan

marian keyes
Wanneer een waarzegster voorspelt dat Lucy binnen een jaar zal trouwen, raken haar vriendinnen en huisgenoten Karen en Charlotte in paniek. Hoe moet het dan met hun heerlijk chaotische leventje met afhaaleten, te veel goedkope wijn en vriendjes over de, niet gestofzuigde, vloer?

Het model dat op de cover van maart 2014 staat lijkt een beetje op het model van 9 februari 2015, dat vind ik leuk. Ik ben niet altijd een fan van hele gezichten op de cover, omdat ze soms niet passen bij het beeld dat je van een personage hebt, maar in dit geval ben ik wel blij dat ze niet ineens alles hebben veranderd met bijvoorbeeld een blond model. Als ik moet kiezen ga ik toch wel weer voor de eerste editie, want Lucy (aannemend dat zij het moet voorstellen) ziet er op de rechtse cover erg stijlvol perfect uit, waardoor ik me geen chaotisch leventje kan voorstellen, alleen een chaotisch kapsel.

Welke covers zijn jouw favoriet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s