“Nieuws is een hoop ellende en leven” (Journalistieke Arena)

kimeinder

Foto: Kim Einder aan het woord in de Journalistieke Arena

Kim Einder (24) is het levende bewijs dat een vaste baan in de journalistiek nog steeds mogelijk is. Ze was hoofdredacteur van Ad Rem en redacteur bij het ANP. Nu is ze eindredacteur bij 7Days en Kidsweek. Hoe breng je nieuws aan kinderen in plaats van volwassenen? En hoe kom je eigenlijk aan een vaste baan in de journalistiek? Kim Einder vertelde het allemaal in de Journalistieke Arena. 

Ze begon al vroeg, op haar veertiende schreef ze namelijk blogs op scholieren.com. Kim is daar zoals ze zelf zegt ‘blijven hangen’ en werd uiteindelijk hoofdredacteur. Ze bleef dit zelfs een jaar doen toen ze – nota bene vijf dagen voor ze eigenlijk aan een pre-master antropologie had willen beginnen – een baan aangeboden kreeg door het ANP. Uiteindelijk kwam ze bij het ANP fulltime terecht in de binnenland en buitenland redactie. “ANP is toch wel een beetje dé plek waar het Nederlandse nieuws vandaan komt. Je zit bovenop het nieuws en bent continu met het nieuws bezig en dat vind ik leuk,” zegt Kim als ze uitlegt waarom ze uiteindelijk voor de baan bij het ANP heeft gekozen.

Het ANP, dé nieuwsbron
Dat ANP dé nieuwsbron is, komt doordat de organisatie probeert de eerste nieuwsbron te zijn. Hun (korte) berichten gaan naar Nederlandse media, die kijken of ze het interessant vinden en bepalen hoe ze het overnemen, letterlijk of met hun eigen insteek. Maar als ANP de eerste nieuwsbron is, waar haalt het ANP dan haar nieuws vandaan? Het ANP heeft zelf eigen bronnen via persberichten, politie.nl, p2000 waar meldingen van ambulances en brandweren binnenkomen, Twitter, buitenlandse persbureaus, correspondenten vanuit de regio en veel van het nieuws is geagendeerd nieuws. “Heel veel nieuws kan je aan zien komen omdat het op de agenda staat. Op die manier weet je aan het begin van je werkdag al veel van wat er gaat komen.” Toch houdt Kim juist van het onverwachte. “Het maakt je werkdag ontzettend anders als er iets onverwachts gebeurt.”

“Het lijkt bijna een film. Nieuws is een hoop ellende en leven.”

Zo was ze aan het werk bij het ANP toen de MH17-vliegramp plaatsvond. Vanwege haar gênante hobby, namelijk alles onderzoeken over vliegrampen, werd ze die dag gevraagd rampredacteur te worden. “Het was heel hectisch,” vertelt ze, “Adrenaline giert door je lichaam. Je wéét dat er groot nieuws is, maar eigenlijk weet je niks behalve dat er heel veel mensen bij betrokken zijn.” Eigenlijk kreeg ze niet eens de tijd om bij het nieuws stil te staan tot ze op weg naar huis ging, dan merk je pas hoe echt nieuws is. “Maar het lijkt bijna een film. Het is een hoop ellende en leven.”

Kinderen en ernstig nieuws
Kim’s nieuwe baan komt nog altijd onderwerpen tegen met een hoop ellende, alleen moeten deze berichten op een totaal andere manier worden gebracht. Als eindredacteur van Kidsweek en 7Days heeft ze namelijk te maken met een veel jongere doelgroep. Voor deze berichtgeving gaan ze uit van verschillende uitgangspunten voor de kinderen en jongeren:

  • Nieuws brengen ze zo objectief mogelijk
  • Berichten worden geschreven op een aansprekende toon
  • Er wordt altijd rekening gehouden met (zeer) beperkte voorkennis
  • Ze schrijven niet belerend
  • En het moet leuk zijn voor de doelgroep om nieuws te lezen

“In principe vermijden we niets bij kinderen.”

Toch is nieuws niet altijd leuk, maar sommige onderwerpen zijn zo belangrijk dat ze niet weggelaten kunnen worden. Worden ernstige rampen of aanslagen dan meegenomen, of toch genegeerd? “In principe informeren we alles, we vermijden niets.” Daarbij geven ze niet teveel indringende details en proberen het verhaal te nuanceren, zodat er geen kinderen van wakker gaan liggen.

Ook 7Days nam het verhaal van de MH17 mee. Daarbij hebben ze vooral advies gegeven over omgaan met een verlies in een ramp. Uitleg bij ernstige onderwerpen geven ze wel, maar zonder het te groot en te heftig te maken. Een verschil dus tussen een baan bij het ANP, maar beide banen passen bij Kim’s voorkeuren. Bij 7Days sprak de leidingfunctie haar erg aan, maar af en toe werkt ze als freelancer voor het ANP. “Het laatste nieuws trekt me nog steeds heel erg, bloed kruipt waar ’t niet gaan kan,” zegt ze.

Tips voor de toekomstige journalist
Werken bij drie verschillende media heeft Kim wel voor elkaar gekregen, maar hoe komen wij als nieuwe journalisten aan een vaste baan? Ze geeft hiervoor de volgende tips:

  1. Doe ervaring op
  2.  Werk aan je netwerk
  3.  Wees bereid om heel hard te werken

Verder moet je volgens haar vooral jezelf veel vragen stellen en op zoek gaan naar het antwoord. Als je dit allemaal doet, volgens Kim Einder, is journalistiek zeker niet kansloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s