SSS | Super 6 boekgewoontes

15941685775_aece131df3_z

Foto: brewbooks

Al een tijdje volg ik op andere blogs de Super Six Saturday. Het idee komt van Bewitched Bookworms en is naar Nederland gebracht door Book Babbles. Elke zaterdag wordt er een nieuwe Super 6 geplaatst waaraan verschillende boekenblogs meedoen. Omdat de Super 6 posts van Book Babbles en andere blogs zo leuk zijn, vond ik dat het eens tijd werd om zelf mee te doen. Deze week is het onderwerp Super 6 Boekgewoontes.

1. Meerdere boeken tegelijk lezen
Sommige mensen kunnen er totaal niet tegen om verschillende boeken tegelijk te lezen, ik doe niet anders. Ik durf zelfs niet in de kast te kijken om te zien in hoeveel boeken ik begonnen ben – ideetje voor een volgende blogpost? – maar ik gok dat het er minstens vijf zijn. Als ik een boek nieuw koop begin ik altijd een stukje erin te lezen en bedenk dan ineens “oh ja, ik was nog in dat andere boek bezig!” Soms gebeurt het lezen van meerdere boeken dus per ongeluk, maar ik doe het ook wel bewust. Ik heb namelijk altijd een boek liggen waarin ik lees voordat ik ga slapen, standaard ligt er een boek naast m’n computer, en in de trein lees ik op m’n telefoon ebooks van de bibliotheek.

2. Nooit het bovenste boek pakken in een winkel
Als er een stapeltje boeken in een winkel ligt, pak ik vrijwel nooit de bovenste. Als mensen in een boek bladeren om even te kijken, is dat altijd het bovenste boek. Bij het Boekenfestijn pak ik ook altijd graag een van de onderste boeken van de stapel, die hebben vaak nog de mooiste bladzijden zonder rare omgevouwen hoekjes.

3. Boeken mooi houden
Het vorige punt brengt me meteen bij mijn gewoonte om boeken heel netjes te houden. No way dat ik chips zou eten tijdens het lezen van een boek, ik hou ze graag allemaal netjes en schoon. Een vriendin van me zei ooit dat mijn boeken er net uitzien alsof ze nog nooit gelezen zijn. Ruggen breken kan ik ook totaal niet tegen. Soms is het onvermijdelijk bij paperbacks als je ze meerdere keren leest, dan is het niet heel erg, maar het opzettelijk doen omdat het ‘makkelijker leest’? Dat zie je mij niet zo snel doen.

4. Het laatste hoofdstuk overlaten
Ik kan uren achter elkaar lezen en dan in één dag klaar zijn met een boek. Vaak vind ik dat nogal zonde, of heb je zo’n moment dat je denkt “ik wil echt niet dat het ophoudt!” Soms laat ik dan het laatste hoofdstuk over, want dan heb ik de volgende dag nog iets om te lezen. Mockingjay liet ik drie dagen liggen voor ik ‘m uit las (en ik zou willen dat ik opnieuw nog niet aan het einde toe was).

5. Geen boeken wegdoen
Dieuwke van Book Babbles had dit ook in haar super 6 boekgewoontes staan. Net als haar kan ik totaal geen boeken wegdoen. Een volle boekenkast vind ik fantastisch. Dubbele boeken geef ik wel eens weg aan vriendinnen, maar verder heb ik zelfs nog m’n kinderboeken in de kast staan. Hoe mensen hele stapels kunnen verkopen kan ik echt niet begrijpen..

5. Boeken aanraden aan vrienden
Ben je Jill Mansell aan het lezen? Dan hou je vast ook van Sophie Kinsella. The Hunger Games? Heb je dan al van Divergent gehoord? Ik dwing graag (vooral m’n beste vriendin) boeken te lezen die ik helemaal geweldig vind. Al helemaal als er een film uitkomt, want je kan niet naar een film gaan voordat je het boek hebt gelezen, toch?

Herken jij een van deze gewoontes? En wat zijn jouw boekgewoontes?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s