Van fanfic naar bestseller

Foto: Anna tijdens haar signeersessie in Scheltema, Amsterdam.

Het begon allemaal met een One Direction fanfiction op Wattpad. Nu is Anna Todd (26) een auteur met meer dan een biljoen lezers en een filmcontract. Met haar After serie hebben veel fans hoofdpersonages Tessa en Hardin in hun hart gesloten. Tijdens Anna’s wereldtour bracht ze met haar man een verrassingsbezoek aan Amsterdam om boeken te signeren en enkele vragen te beantwoorden.

Denk je dat jouw boek een nieuw tijdperk heeft gestart voor schrijvers van fanfiction waarin boeken gebaseerd op fanfiction een eerlijke kans kullen krijgen om uitgebracht te worden?
“Nou ik denk dat E.L. James het heeft gestart. Ik denk dat mijn boek voor een iets jonger publiek geschreven is. Dus voor jongere mensen op Wattpad denk ik dat het heeft laten zien dat je een boek kunt uitgeven zonder ervaring en zonder een literatuurdiploma. Je kunt gewoon van boeken houden en ze online schrijven en ze publiceren. Ik denk zeker dat E.L. James degene is die het eigenlijk is gestart, want Vijftig tinten grijs was een Twilight fanfiction. Toen schreven Christina Hobbs en Lauren Billings Twilight fanfiction en Alice Clayton schreef Twilight fanfiction. Gabriel’s Inferno is zelfs een boek van een man die Twilight fanfiction schreef. Dus ik denk dat E.L. James het tijdperk echt heeft gestart, maar misschien voor de jongere “crowd” heeft After het ten minste wat aangewakkerd en sommige mensen gestimuleerd om te gaan schrijven.”

En hoe vind je het dat mensen jouw boek vergelijken met Vijftig tinten grijs?
“Ik hou van Vijftig tinten, dus voor mij is het goed. Misschien vindt zij het niet leuk, maar ik vind het geweldig. Ik denk dat je tijdens het lezen van After kan merken dat ik van Vijftig tinten hou. Ik heb gekozen voor Seattle, een beetje vanwege Vijftig tinten grijs. Ik heb er ook voor gekozen omdat Twilight zich in Washington afspeelde en alles past gewoon bij Seattle. Zeg maar alle coole dingen gebeuren om de een of andere reden altijd in Washington. Dus ik heb voor Seattle als plaats voor het verhaal gekozen, want ik hield zelfs van het idee ervan. Maar ik denk dat het fanfiction gedeelde duidelijk hetzelfde is, omdat ik dol ben op Vijftig tinten.”

Stelt die vergelijking niet hele hoge verwachtingen aan jouw boek?
“Nou ja, het is een beetje een probleem geweest, want soms verwachten oudere vrouwen die After lezen dat er BDSM of zoiets in zit, maar dat is niet zo. Ze zitten dan van ‘dit is helemaal niet zoals Vijftig tinten grijs.‘ Maar ze vinden After uiteindelijk altijd goed, dus het is oké, ik vind het niet erg.”

Schrijf je je boeken nog steeds op je telefoon?
“Ja. Iets meer op de laptop, vanwege typfouten en omdat er zoveel van zijn, maar ik schrijf nog steeds graag op m’n telefoon en dan scroll ik terug en lees ik het opnieuw op m’n laptop.”

Waar ben je momenteel mee bezig?
Before wordt uitgebracht in de Verenigde Staten, maar dat kondigen we volgende week of iets dergelijks aan, of misschien nog iets later; ik ben er nog mee bezig. Ik heb drie andere boeken, maar ik kan niet precies zeggen waar ze over gaan. Maar in de Verenigde Staten komen ze niet uit tot volgend jaar. En ik heb een adviescolumn bij Seventeen, wat heel erg cool is! Dat heeft niet echt iets te maken met After. Ik ben ook meer betrokken bij de film, alles verkeerde vooral nog in het stadium van contracten dus er gebeurde niet veel. En nu begint het allemaal te komen, dus ik ben daar meer mee bezig.”

Hoe is het om te mogen schrijven voor Seventeen?
“Ik vind het leuk. Het is cool. Ze zijn heel goed voor me. Cosmo is ook heel goed, maar Cosmo paste niet echt bij de dingen die ik leuk vind. Ik hou van Cosmo, maar Seventeen is meer voor tieners. Ik ben 26, maar zeg maar niet echt. [Anna lacht] Dus Seventeen is mijn favoriet, denk ik. Dus toen ze me vroegen voor de column zei ik ‘Ja? Natuurlijk! Duh.'”

En hoe ver zijn jullie met de film nu?
“Dat mag ik niet zeggen, maar we zijn verder dan het vinden van de scenarioschrijver, wat we pas hebben bekendgemaakt. Ik weet al het nieuws altijd al een hele lange tijd voor ik iets mag zeggen, ik wist al een tijdje van de scenarioschrijver. Maar ik mocht niks zeggen. Ik heb wat hints gegeven in interviews; ik dacht, aangezien ik in andere landen was, zou niemand het werken. En toen zei mijn manager van ‘hou je mond dicht’. Maar er komt binnenkort meer nieuws over de film.”

Heb je zelf een ‘droom cast’?
“Ja, ik wil heel graag Daniel Sharman als Hardin. Hij speelt in Teen Wolf. Ik wil hem heel graag en ik heb zeker aan ze laten horen dat ik hem wil. Ik vind hem echt heel leuk. Nu beginnen de lezers er ook over de tweeten, en ze tweeten zijn naam, dus dat helpt ook. En ik wil Indiana Evans als Tessa. Ik heb haar gebruikt voor de casting in het Wattpad verhaal, dus toen het boek werd uitgegeven kwamen er allerlei artikelen over After tevoorschijn als je haar naam op Google zocht. Haar management heeft dat gezien, dus we hebben al contact gehad.”

Heeft One Direction ooit van je boek gehoord?
“Ze hadden van het boek gehoord voor het werd uitgegeven. Natuurlijk zou ik het nooit hebben uitgegeven als zij dat niet hadden gewild. Ik weet wat ze ervan vinden, het is een goede reactie, maar het is het enige wat ik voor mezelf wil houden. Want ik ben nog steeds een fan. En ik vind hun reactie geweldig, maar het zou niet zo cool zijn voor mezelf als ik erover ging tweeten enzo. Soms is het frustrerend als mensen online iets zeggen van ‘Harry zal hier zo boos om zijn’ of iets dergelijks, dan wil ik ze de waarheid vertellen. Maar het is cooler om zelf te weten wat ze hebben gezegd dan me zorgen te maken over wat andere mensen denken.”

Wat zijn je dromen en plannen voor de toekomst?
“Gewoon boeken blijven schrijven. Het is nu al erg cool, dus als alles zo blijft als dit ben ik allang blij. Het is zoveel meer dan ik dacht dat ooit zou gebeuren, dus vanaf dit punt maakt het me niet zo meer uit, want het is nu al erg cool.”

After 1: Hier begint alles en After 2: Je kan niet leven zonder hem zijn nu verkrijgbaar. After 3: Hij hoort bij jou komt uit op 16 juli.

[Do you want to read this article in English? Check it out right here!]

One thought on “Van fanfic naar bestseller

  1. Pingback: Dit zijn de acteurs in de After film | Boek & Leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s