Recensie: De Selectie – Kiera Cass

De Selectie – Kiera Cass
Originele titel: The Selection
Uitgeverij: Unieboek Het Spectrum

Uitgave: juli 2014
ISBN: 9789000338344
Prijs paperback: €15,00
Prijs ebook: €9,99
Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig kasten-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Ik ben altijd al dol geweest op boeken over prinsen en prinsessen. Vroeger waren er vooral sprookjesverhalen of Sissi films, maar Kiera Cass gooit het over een andere boeg. Deze prins hoopt in dit dystopische boek, dat perfect schijnt te zijn voor fans van The Hunger Games en The Bachelor, namelijk met een wedstrijd zijn prinses in Illea te vinden.

De 35 meisjes die voor de wedstrijd zijn gekozen komen uit verschillende kasten. Het kastenstelsel van Illea bestaat uit acht kasten, met de koninklijke familie als Eén. America Singer, dochter uit een kunstenaarsgezin, is een Vijf. Het plot laat zich raden: America wordt als meisje uit een lage kaste toch geselecteerd voor de Selectie. En wij willen als lezer allemaal dat ze wint.

Wel weet Kiera Cass een leuke onverwachte twist te geven aan het verhaal: America wil namelijk helemaal niet Maxon’s hart veroveren. Ze is verliefd op haar jeugdvriend Aspen, hij is een Zes, de kaste onder haar. Ze hebben een geheime relatie met nachtelijke ontmoetingen in hun boomhut. Juist op zijn aandringen schrijft ze zich uiteindelijk in voor de selectie.

America denkt er makkelijk vanaf te zijn, ze wordt vast toch niet gekozen, maar dan is haar moeder – die dolgraag wil dat haar dochter een Eén wordt – ten minste tevreden. Hier komt het Hunger Games deel om de hoek kijken, want net als Prim in dat boek uit al die deelnemers gekozen werd, gebeurt er hetzelfde met America.

Passender dan dat vind ik de veel gemaakte Hunger Games-vergelijking niet. Er vindt inderdaad een wedstrijd plaats waar in dit geval meisjes tegen elkaar moeten strijden, maar er wordt niemand gedood. Zelfs de bitchy deelneemster genaamd Celeste komt zo ver nog niet. De verschillende kasten zijn in dit geval rangordes en hebben daarom voor mij vrij weinig te maken met de districten.

Maar waarom zou De Selectie die vergelijking met een ander boek eigenlijk nodig hebben? De serie is op zichzelf namelijk fantastisch! Ik kan zeggen dat ik nu al verslaafd ben aan America, Maxon en Aspen (hem iets meer dan Maxon). Eigenlijk ook aan een groot aantal van de andere personages, zoals America’s zusje May of haar nieuwe beste vriendin Marlee. Kiera Cass weet niet alleen sympathie op te wekken voor hoofdpersonage America, maar ze vindt ook de perfecte balans met de uitwerking van de andere personages en hun eigen karakters.

Met 35 meisjes is het lastig om iedereen aan bod te laten komen, maar naarmate de Selectie vordert en er meisjes naar huis moeten, leren we de belangrijkste mensen in America’s leven steeds beter kennen. Ze spelen allemaal hun eigen rol in dit romantische verhaal dat heerlijk vlot doorleest. Zelfs zonder een sprookjeswereld blijven deze prins en prinsessen nog om bij weg te dromen.

Het is helaas niet allemaal zo prachtig in het paleis. Lagere kasten zijn namelijk ontevreden en het paleis wordt door rebellen aangevallen. Het boek vertelt kort iets over het ontstaan van Illea. Ik hoop nog op meer geschiedenis en uitwerking van de rebellen-verhaallijn, maar ik heb zo het idee dat dat er in de volgende boeken nog aan zit te komen. Als dat zo is ben ik er klaar voor, want ik wil nog heel lang bij De Selectie wegdromen!

One thought on “Recensie: De Selectie – Kiera Cass

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s