5 tips voor dure studieboeken

IMG_20150909_194255

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dat betekent helaas dat er weer een grote kostenpost is aan het begin van het jaar: studieboeken. Een basisboek dat net zo duur is als een boxset van je favoriete serie is nogal om te huilen, maar studieboeken hoeven niet altijd zo duur te zijn als je denkt. Na als student geleerd te hebben van mijn eerste jaar, deel ik mijn help-wat-moet-ik-met-al-die-dure-studieboeken tips voor het nieuwe schooljaar!

 1. Schaf niet meteen de hele boekenlijst aan
  Als eerstejaars student merkte ik dat de helft van mijn studieboeken in de kast bleef liggen. Vraag daarom bij de eerste les van een nieuw vak of je een boek nodig hebt voor die les en schaf het dan pas aan. Een basisboek (bijvoorbeeld Basisboek Journalistiek of Basisboek Bedrijfseconomie) gebruik je meestal wel de hele studie, dus die is wel handig om alvast in huis te hebben.
 2. Vraag advies bij een ouderejaars
  Ouderejaars studenten weten uit ervaring welke boeken ze nodig hebben gehad en welke niet. Als je een ouderejaars begeleider hebt of toevallig studenten kent, kun je hen vragen welke boeken je moet aanschaffen en of je iets kunt overkopen.
 3. Koop tweedehands
  De ultieme tip om geld te besparen is je boeken tweedehands kopen. Als je dit doet, check dan of je hetzelfde ISBN of dezelfde druk hebt als op je boekenlijst! Als je dezelfde ISBN hebt, weet je zeker dat je het goede boek hebt. Een boek kan de goede cover hebben, maar toch een oudere versie zijn; mogelijk komen de paginanummers dan niet overeen met het boek van jouw docent.
  Waar koop je tweedehands boeken?
  Marktplaats
  Voordeel: heel veel studenten bieden hier hun boeken aan. Mogelijk kun je zelfs nog iets van de prijs afkrijgen, gemiddeld worden boeken voor 70% van de nieuwprijs verkocht.
  Nadeel: Marktplaats kan een beetje tricky zijn omdat je de verkoper niet kent, daarom haal ik zelf boeken altijd liever persoonlijk op. Ga je toch voor brievenbuspost, check dan voor de zekerheid het rekeningnummer op mijnpolitie.nl en zorg dat je een telefoonnummer van de verkoper hebt.
  Bol.com
  VoordeelBij de nieuwe editie van een boek staat meteen aan de zijkant of er tweedehands boeken worden aangeboden en voor hoeveel geld. Omdat bol.com tussenpersoon is, ben je zekerder van je boek.
  Nadeel: Ik heb gemerkt dat verkopers op bol.com niet altijd kijken of hun boek bij de goede druk staat. Vraag dus bij “Vraag over dit artikel?” na of ze het ISBN en de druk hebben die je zoekt.
  Een boekensite van je eigen school
  Voordeel: Sommige universiteiten en hogescholen hebben zelf een boekensite waar studenten hun boeken verhuren of verkopen. Zo kun je gewoon met de student afspreken op school.
  Nadeel: niet elke school heeft zo’n site, vraag dit dus even na.
  Bookmatch.nl
  Voordeel: Heel veel studieboeken, je kunt makkelijk zoeken, want alles is gesorteerd per studie en per hogeschool of universiteit.
  Nadeel: Boekmatch.nl rekent bemiddelingskosten.
 4. Gebruik een Facebookpagina van je school
  Elke school heeft een eigen Facebookpagina, maar vaak is er ook een Facebookgroep voor elke studie zelf. Hier plaatsen studenten regelmatig berichtjes voor fietsen en studentenkamers, maar ook voor studieboeken! Naast reageren op berichten kun je ook zelf vragen of iemand je nog aan de boeken uit je boekenlijst kan helpen.
 5. The library is your friend
  Zodra je op school bent, breng dan zeker een bezoekje aan de bibliotheek. De bieb is enorm handig voor boeken waarvan je weet dat je ze niet heel lang nodig hebt, zoals boeken voor boekverslagen, een onderzoek of voor het lezen van maar één hoofdstuk. Daarnaast is de bibliotheek ook nog eens een fijne studieplek!

Heb jij nog bespaartips voor studenten die beginnen aan hun nieuwe studiejaar?

One thought on “5 tips voor dure studieboeken

 1. Bij ons kon je via de studievereniging ook tweedehands boeken kopen (ze hadden een soort forum op hun site waar je je boeken aan kon bieden).
  Van sommige boeken zijn ook e-books te krijgen, dat scheelt vaak ook wel in de kosten (maar dan moet je wel een tablet hebben om ze op te lezen, want e-readers laten studieboeken vaak niet goed zien, vooral niet als er wiskundige formules in staan).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s