Hebban Awards 2015: de winnaars

Foto: Hebban.nl

De beste boeken van het jaar zijn verkozen op 12 november. Boekensite en lezerscommunity Hebban organiseerde een van de grootste boekenverkiezingen van het jaar. Tijdens de Hebban Awards werden er 26.384 stemmen uitgebracht, waaruit zestien publieksprijzen zijn gekozen.

De prijzen worden officieel uitgereikt op 17 november tijdens de afterparty. Er zijn winnaars in acht verschillende categorieën, met elk een Nederlandstalige winnaar en een winnaar voor het beste vertaalde boek.

Beste roman & beste feelgood
De titel van beste roman ging naar Griet Op De Beeck met Kom hier dat ik u kus, dat al 58 weken in de Bestseller 60 staat. De vertaalde roman die in dezelfde categorie won, was Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr. In de categorie feelgood vielen de prijzen in handen van Chantal van Gastel met haar boek Ik wist het en de Engelse chicklit-collega Jill Mansell met Jij bent geweldig.

Beste thriller & beste fantasy
De beste Nederlandstalige thriller ging naar Kim Moelands met De vrouw in de spiegel. Het beste vertaalde boek was het recordbrekende Het meisje in de trein van Paula Hawkins. Niet alleen thrillers zijn spannend, want vaak kunnen fantasy boeken er ook wat van. In die categorie wonnen Martijn Adelmund en Iris Compiet voor het tweede jaar op rij voor beste fantasy boek met Heksenkind. Ook viel het vertaalde fantasy boek De moordenaar van de nar van Robin Hobb in de prijzen.

Beste jeugdroman & young adult
De beste jeugdroman ging naar Een aap op de wc van Joukje Akveld en Martijn van der Linden, dat ondanks de vrolijke titel een bijzonder verhaal vertelt van het Rotterdamse Diergaarde Blijdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook ging de felbegeerde titel naar het vertaalde Het leven van een loser: Flutvakantie van Jeff Kinney, een serie die zeer gewaardeerd wordt onder de jongeren. In een iets oudere leeftijdscategorie gingen de prijzen voor beste Young Adult naar Shock van Mel Wallis de Vries, die hiermee voor de tweede keer de prijs won, en het vertaalde Ik geef je de zon van Jandy Nelson.

Beste non-fictie & kookboek
Verder mag de categorie non-fictie boeken natuurlijk niet ontbreken. Hierin won Annegreet van Bergen met Gouden jaren. Van de buitenlandse boeken ging Giulia Enders met De mooie voedselmachine er met de titel vandoor. Inderdaad een boek over de stoelgang, dat succesvol werd door de toegankelijke schrijfstijl en humoristische toon. Er was nog wat meer non-fictie, als je het zo mag noemen, want zo waren er ook winnaars in de categorie beste kookboek. Die prijzen gingen naar Danny Jansen met Danny’s Azië en Jamie Oliver – wie heeft er nou niet een boek van hem op de plank staan? – met Jamie’s Comfort Food.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s