Recensie: De One – Kiera Cass

De One – Kiera Cass
Originele titel: The One
Uitgeverij: Unieboek Het Spectrum

Uitgave: november 2014
ISBN: 9789000338658
Prijs paperback: €15,00
Prijs ebook: €9,99
Zinderend slot van internationale bestsellerserie
De selectie heeft het leven van 35 meisjes voorgoed veranderd. En nu is de tijd aangebroken dat er een winnaar wordt gekozen. America had nooit durven hopen dat ze kans maakte op de kroon of om het hart van prins Maxon te kunnen veroveren. Maar nu de competitie haar einde nadert en de bedreigingen van buiten de paleismuren steeds gewelddadiger worden, realiseert America zich hoeveel ze heeft te verliezen en hoe hard ze moet vechten voor de toekomst die ze wil.

Het einde van De Selectie is in zicht! Inmiddels heb ik het volgende deel De Prinses allang gelezen en wacht ik geduldig op het vervolg, maar eerst kwam er met De One een einde aan America’s selectie. En wat een einde zeg!

Toen ik begon aan de Selectie-serie was deze al een tijdje uit. Een geluksmomentje voor mij: ik kon namelijk zo doorlezen zonder te hoeven wachten zoals de meeste fans van het eerste uur. Al vanaf het eerste deel was ik dol op het sprookjesachtige van deze serie. Prinsen en prinsessen en vooral veel liefde, voor mij was het een succesformule. Ik racete door de bladzijden heen; het verhaal las heerlijk weg en “nog even één hoofdstukje” werd vrijwel nooit maar één hoofdstuk.

Wel herinner ik me nog dat ik het vorige deel wat langzaam vond gaan. Ik bleef ook nog zitten met wat vragen en hoopte op meer uitleg in de rebellen-verhaallijn. Het paleis van prins Maxon en zijn ouders wordt in dit boek namelijk nog altijd aangevallen, deze aanvallen worden naarmate de serie vordert belangrijker en ook heviger. Het volk is namelijk niet tevreden met de huidige kasten. Het kastenstelsel in Illea verdeelt de bevolking in een soort hiërarchie met acht kasten.

De kasten, en de aanvallen, komen terug in het laatste deel. Ik ben tevreden met hoe America’s kaste een rol blijft spelen en hoe ze omringd door alle rijkdom en romantiek niet vergeet waar ze vandaan komt. America blijft true to herself en is nog altijd het vertrouwde personage. De persoonlijkheid van America brengt vooral wat pit in het verhaal. Ze is geen poppetje dat geholpen moet worden en maakt haar eigen beslissingen. Af en toe is haar personage wel wat wispelturig. In dit boek lijkt het namelijk vrij voor de hand te liggen dat Maxon en zij verliefd op elkaar zijn en dan toch kiest ze hem niet volledig omdat ze het niet hardop toe durft te geven. Ik had het idee dat ze Aspen en Maxon een beetje aan het lijntje hield en dat had niet zo lang hoeven duren.

Maar even terug naar de aanvallen, die komen goed terug in dit boek! De geschiedenis die is aangehaald in de vorige delen en achtergronden van belangrijke bijrollen komen hier samen. Van sommige personages wordt nu pas echt het doel duidelijk als hun verhaallijn meer verweven raakt met die van de rebellen. Ik zal niks verklappen, maar er waren wat personages die geheimen met zich meedroegen die ik niet aan zag komen.

Sowieso was er een enorme plottwist. Bereid je maar vast voor als je het einde nadert en zorg dat je stevig zit. Het einde was schokkend en verrassend, maar de laatste hoofdstukken met een epiloog zorgden toch ook nog voor een fijn en passend einde. Het is een waardig laatste deel voor America’s verhaal. Het was romantisch en onverwacht en ik heb het laatste boek met liefde uitgelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s