Jane Austen in het Youtube tijdperk

Het is een waarheid die iedereen, waar ook ter wereld, zal onderschrijven: Jane Austen fans hebben behoefte aan Youtube series. Bij de Emmy Awards van 2015 won Emma Approved, een Youtube-serie gebaseerd op Jane Austen’s Emma, een Emmy award voor “Outstanding Original Interactive Program”. Bernie Su produceerde deze en andere moderne series van Austen’s boeken.

Emma Approved bestaat uit een serie vlogs over Emma Woodhouse, naar het personage en boek van Jane Austen. Het verhaal is hetzelfde, maar dan in een modern jasje gestoken. Naast de Youtube filmpjes van de inmiddels voltooide serie – dat zijn dus zo’n 72 afleveringen voor Binge-watchers – gaat Emma Approved verder door op andere interactieve platforms. Zo heeft Emma haar eigen site met blogs en een Instagram account. Niet gek dus dat er regelmatig onder de filmpjes reacties verschijnen van mensen die denken dat de vlogs realiteit zijn: Bernie Su maakt van Emma’s personage een levensecht persoon.

Niet alleen Bernie Su, maar ook Hank Green heeft zijn steentje bijgedragen als producent. Hank Green, bekend van de vlogbrothers samen met John Green, produceerde al eerder samen moderne Jane Austen bewerkingen. De eerste in dit rijtje was The Lizzie Bennet Diaries.

The Lizzie Bennet Diaries
Hier begon het idee van een Jane Austen personage dat haar verhaal op een moderne manier zou vertellen, namelijk door middel van een soort videodagboeken in de vorm van vlogs. Lizzie Bennet, Elizabeth Bennet in het originele Pride and Prejudice, werd een icoon voor velen. 100 afleveringen lang volgden mensen haar, maar ook andere personages. Personages zoals haar zusje Lydia Bennet kregen een eigen Youtube account met eigen plots die aansloten bij het grote geheel.

Het succes van The Lizzie Bennet Diaries werd beloond met meer dan 250.000 abonnees op Youtube en verschillende award nominaties, met een winnende Emmy nominatie. Na de serie werd er naast een DVD ook een boek uitgebracht. Een “nieuwe” Jane Austen in het moderne tijdperk.

Spin-offs
De weg naar Emma Approved kwam voort uit enkele spin-offs na de eerste serie. Zo volgde er een account genaamd Pemberley Digital, met video’s van Mr Darcy’s zusje Gigi. Op dit Youtube account startte een nieuwe serie genaamd Welcome To Sanditon, een korte serie van het boek Sanditon. In deze serie werd gebruikgemaakt van een zogenaamde app “Domino”.

Ondanks dat de boeken niet met elkaar verbonden waren, werd Sanditon gelinkt met Emma Woodhouse, door zo slim te zijn haar gebruik te laten maken van de “Domino” app om haar dagen vast te leggen en op het internet te plaatsen. De serie eindigde eind 2014 met zo’n 3 miljoen kijkers en dit jaar dus een Emmy – very Emma Approved!

Heb jij deze series wel eens gekeken? En wat is jouw favoriete Jane Austen boek?

2 thoughts on “Jane Austen in het Youtube tijdperk

  1. Nee, eerlijk gezegd weet ik niet precies waarover je het hebt maar wel een leuk idee dat een personage door middel van vlogs enzovoort opnieuw tot leven komt. Toch een gehele nieuwe dimensie aan iets wat simpel weg een boek was.

    Like

    • Ah ja, zonder Jane Austen kennis is het iets lastiger, maar eigenlijk denk ik dat je de vlogs best zou kunnen kijken, wie weet vind je het wel wat! Zoals ik al zei zijn er dus mensen die soms denken dat het een echt persoon is die echte vlogs maakt, dus eigenlijk is het net alsof je gewoon iemand’s leven bekijkt (al zit er dan iets meer verhaallijn in). En vind ik ook! Het is heel interactief en past dus wel bij deze tijd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s