Strijd voor diversiteit op Simon’s release party

BordDat Blossom Books een bijzondere uitgeverij is, wordt al duidelijk als ondanks het winterse weer op Valentijnsdag de gehele bovenverdieping van Boekhandel Het Colofon in Arnhem vol zit. Het is hun vrije zondagmiddag, maar toch discussiëren de boekenfans enthousiast. Naast de trouwe fans kenmerkt Blossom Books zich als uitgeverij van een aantal diverse boeken, waarin de nieuwste aanwinst letterlijk de diversiteit in positieve zin benadrukt: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld door Becky Albertalli.

Het boek haalde bij uitkomst al vele lijsten voor beste YA boek van het jaar. Van Independent, Paste Magazine, Barnes & Noble tot The Guardian en meer, en daarnaast kwamen een aantal nominaties waaronder voor de National Book Award en Carnegie Medal. Tevens zijn de filmrechten voor Simon verkocht aan Fox 2000.

Er zijn dus al heel wat mensen die van Simon zijn gaan houden, net als Blossom Books: ze houden van Simon en zetten zich in om samen met hem de strijd voor diversiteit aan te gaan. Het boek zelf gaat namelijk over de zestienjarige Simon Spier, die op jongens valt. Als een e-mail naar zijn online crush in verkeerde handen valt, is zijn geheim niet meer zo veilig. Het boek dealt met ‘verplicht’ uit de kast moeten komen, want waarom zou je je seksualiteit eigenlijk zou moeten verwoorden?

The Simon Movement
Uitgever Myrthe Spiteri vond dat Simon vs. uitgegeven moest worden. Het uitgeven van twee covers, een rode en een blauwe – waarbij volgens schrijfster Becky Albertalli personage Blue het meeste van de blauwe houdt en Simon van de rode – is een onderdeel van de campagne #jointheSimonMovement. Het gaat niet om de buitenkant, maar om de inhoud, net als het niet in het echte leven om labelen van mensen moet gaan.

Daarnaast voldoet het boek aan de behoefte aan meer diversiteit in het Young Adult-genre. Marieke Nijkamp, vice voorzitter van We Need Diverse Books, leidt een discussie over die diversiteit met Myrthe, Tim, Sanne en de aanwezige lezers. Uit de scherpe lezersvragen is af te leiden dat er nog altijd plaats is voor meer diversiteit, want hoewel Simon aandacht schenkt homoseksualiteit in een relatie van twee jongens, is er nog een gebrek aan boekrelaties tussen twee meisjes. “Bij een relatie tussen twee jongens gaat het van ‘Oh wat leuk dat ze kunnen zijn wie ze zijn’, terwijl als het dan over vrouwen gaat er wordt gedacht dat het dan wel heel dichtbij komt, dus dat we er dan misschien niet meer over willen delen,” deelt uitgever Myrthe Spiteri haar theorie. “Misschien dat er wordt gedacht dat vrouwen liever lezen over iets wat ze zelf niet zijn.”

Grofweg 80% van de lezers zijn vaak vrouwelijke lezers volgens boekverkoper Tim Rooijers. Daarom wordt vooral op die groep gefocust en wat zij willen lezen. “Ik ken niemand die een boek uitkiest en niet van een jongen zegt ‘die is zo leuk’. Die personages verkopen wel, terwijl je met twee homo’s twee personages hebt die leuk gevonden kunnen worden.”

Panel podium

Foto: De paneldiscussie over de Strijd voor diversiteit.

De verwachtingen van de rest van het YA genre
Naast geaardheid komt uit het publiek een mening over seksualiteit naar voren: “Wat ik heel erg mis is diversiteit in vriendschap. Als een jongen en een meisje bevriend zijn met elkaar krijgen ze óf wat, óf hij is gay.” Er klinkt een instemmend gelach. “Dat komt gewoon omdat heel veel mensen niet in een platonische vriendschap geloven,” zegt Myrthe.

Ook is er een behoefte aan diversiteit in etniciteit bij een meisje dat aangeeft half Nederlands en half Chinees te zijn. “Mijn hele leven hik ik er al tegenaan dat mensen me niet als een Chinees of als een Nederlander zien. Dat is iets wat ik nog nooit heb gezien in een boek, waar een hoofdkarakter een halfbloedje is – behalve dan de Halfbloedprins van Harry Potter – en dat gewoon geaccepteerd is.”

Blossom Books gaf Storm & Stone van Joss Stirling uit, waarin de hoofdpersoon half Afro-Amerikaans is. Myrthe Spiteri deelt een van haar ergste ervaringen die ze niet kan begrijpen. “We hadden haar afgebeeld op het omslag en toen heeft iemand wel eens tegen ons gezegd: zou je dat dan wel doen? Dan denk je, huh? Dat soort opmerkingen krijg je dus ook als uitgever en dat is zo raar.” Natuurlijk komt na die vergelijking ook het Harry Potter toneelstuk voorbij, waarbij een Afro-Amerikaanse actrice werd gecast voor Hermione; daarentegen werd nooit in het boek beschreven dat zij blank was en toch werd die associatie automatisch door veel mensen gelegd. Weer een bewijs, samen met alle opgestoken handen in de zaal: er is nog te weinig diversiteit in boeken.

Becky’s bezoek
Een pittige discussie met een duidelijke boodschap dus. In de pauze kan er even uitgerust worden met heerlijke oreo-gebakjes. De groep verplaatst zich naar de benedenverdieping van de winkel om zowel blauwe als rode Simon vs. aan te schaffen of een van de linnen tasjes.

Oreotijd

Foto: De rijen vormen zich al om een Simon-boek in te slaan.

Oreos

Foto: Bij het boek kunnen oreo’s en oreo cupcakes natuurlijk niet ontbreken.

Daarna brengt schrijfster Becky Albertalli een virtueel bezoek via Skype. Vol blijdschap showt ze hoe haar ingelijste fanart en deelt ze haar en haar ouders liefde voor de covers. Als schrijfster is natuurlijk de grote vraag: hoe is ze op het idee gekomen? Volgens Becky was Simon er opeens. “Het begon voor mij met het personage, dus ik denk dat gedurende een tijdsperiode dit personage duidelijker werd in m’n hoofd. Ik leerde zijn stem kennen, het voelde bijna alsof hij het verhaal aan me vertelde. Het voelde alsof ik Simon in het verhaal volgde.”

Skype

Foto: Becky Albertalli beantwoordt lezersvragen en deelt haar gedachtes, ervaringen en enthousiasme via Skype.

Hoewel de Engelse titel spreekt over een agenda en ze het gebruik van dat woord uitlegt, heeft ze zelf zogezegd geen agenda, deels omdat ze het boek schreef voor de discussie over diverse boeken wereldwijd begon. “Ik denk dat wat iemands interpretatie van het boek ook is, ik er blij mee ben. Mensen zullen verschillende dingen lezen in het boek vanuit hun eigen ervaring, hun eigen problemen of voorkeuren. Ik denk dat iemands ervaringen verwant zijn aan zijn identiteit.” Er is dus geen overkoepelende boodschap die ze neer wil zetten, de boodschap is open voor interpretatie. “Ik ben vooral heel geïnteresseerd in het luisteren naar wat mensen in het boek zien.”

Met een onthulling van de dwarsligger van het boek is het uiteindelijk tijd voor een afscheid, met van Becky’s kant nog een kleine verrassing: een zelfgemaakt Valentijnskaartje. Zo was het toch nog een beetje Valentijn voor alle aanwezigen, maar vooral inspirerend, leuk en divers.

Dwarsligger

Foto: Marieke Nijkamp laat de dwarsligger van Simon zien.

Dwarligger

Foto: Schrijfster Becky Albertalli vindt de dwarsligger ‘so adorable’.

Ga jij Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld lezen, of als je het boek al hebt gelezen, wat vond je er dan van?

14 thoughts on “Strijd voor diversiteit op Simon’s release party

 1. Wat een duidelijke terugblik naar dit event! Ik was er helaas niet bij, hoewel ik wel twijfelde om erheen te gaan. Toch voelt het op deze manier of ik er ook een beetje bij was (zonder de smaak van oreo’s.. helaas). Ik ben zeker benieuwd naar Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld mede ook door de fantastische boodschap. 🙂

  Like

  • Dankjewel! En jammer dat je er niet bij was, maar gelukkig ben je er zo toch nog een klein beetje bij geweest, nu nog oreo’s erbij kopen en dan voelt het nog echter. Goed excuus voor oreo’s, toch? Ik ben vanochtend begonnen en tot nu toe had je gelijk uit de recensies dat het lekker doorleest, ik zal je nog laten weten wat ik er van vond!

   Like

 2. Wat een mooi artikel heb je geschreven over het evenement! Zelf ben ik eigenlijk niet van plan dit boek te lezen, niet omdat ik tegen homoseksualiteit ben, maar omdat het verhaal me gewoon niet zo aanspreekt. Ik ben niet zo’n fan van boeken die enkel over de liefde gaan. Daarentegen ben ik zeker voor diversiteit in boeken – zelf zou ik bijvoorbeeld graag zien dat iemands geaardheid bijzaak is in een Fantasy of Science Fiction verhaal (en dus niet het enige onderwerp van het verhaal). Hoe cool zou het bijvoorbeeld zijn als Katniss de avances van Peeta en Gale afsloeg omdat ze eigenlijk op vrouwen valt?

  Like

  • Dankjewel, wat fijn om te horen dat je het een mooi artikel vond en bedankt voor je reactie! En ik snap dat je sommige boeken liever overslaat als je niet zo van liefdesverhalen houdt. Wie weet als het verhaal je uiteindelijk toch aanspreekt dat je ‘m een keertje bij de bieb kunt lenen! De bibliotheek vind ik altijd superhandig als ik niet zeker weet of ik een boek wel wil kopen (hoewel ik ze op events vaak toch wel koop, dat is zo’n koopstimulans als iedereen met het boek rondloopt). Ik zou zeker ook graag meer diversiteit zien, en zoals jij het zegt niet als het enige onderwerp. Want eigenlijk zou die diversiteit heel normaal moeten zijn net zoals in het echte leven, daar hebben we ook niet allemaal dezelfde cultuur, geaardheid of achtergrond, right? En ik ben voor, jammer dat The Hunger Games al af is, anders hadden we Suzanne Collins voor dat plot kunnen inspireren. Katniss is nooit een heel romantisch personage geweest, meer wanneer ze dat moest om te overleven, maar wie weet vond ze Gale en Peeta wel gewoon niet aantrekkelijk, zou een goede en interessante plotkeuze zijn geweest =)

   Like

  • Dankjewel, ook voor je reactie! Ik vond naast het onderwerp waarvan het natuurlijk fantastisch is dat er aandacht aan wordt geschonken, het panel erbij ook zeker heel goed, omdat onze meningen als lezers op die manier ook gehoord konden worden, en wie weet inspireert het nog meer voor nieuwe boeken bij Blossom Books.

   Like

 3. Hey, wat een tof verslagje van het evenement! 😍 Het was zo leuk om je eens te ontmoeten en ik vond ons gesprekje echt geweldig! Misschien zie ik je wel een volgende keer! 😉

  Like

 4. Wat een goed artikel! Alsof ik er zelf bij was (wat niet zo was) 🙂 het was me wel al opgevallen dat de Simon-boeken een rode of blauwe cover hadden, de reden was me nog niet helemaal duidelijk. Weer wat geleerd nu, waarvoor dank, haha. Ik lees gemengde reviews over het boek, dus ik ben wel nieuwsgierig.. Er staan echter zoveel boeken op mijn lijst (ook die ik misschien toch wel meer voorrang wil geven)… Maar wie weet! Ik ben iig benieuwd naar jouw recensie 😉

  Like

  • Heel erg bedankt! En haha, graag gedaan voor de uitleg over de covers, nu weet je meteen het initiatief achter het feit dat twee kleuren verzamelen gewoon leuk is. Ik wilde nog niet veel reviews lezen maar gewoon zelf beginnen, maar hoorde van een vriendin van me inderdaad dat de meningen wisselend zijn. Dus als ik ‘m uit heb hoor je wel hoe ik het vond! En oh, verschrikkelijk, ik ken het, er zijn zoveel goede boeken die je eerst nog wil lezen en zo weinig tijd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s