Literatuurheldinnen op Internationale Vrouwendag

InternationalWomensDay-landscape

Foto: International Women’s Day

Vandaag vieren we de prestaties van vrouwen op sociaal, cultureel, economisch en politiek gebied. Het is Internationale Vrouwendag, de dag om stil te staan bij inspirerende vrouwen. Er zijn te veel prachtige vrouwen in de literatuur om bij stil te staan, maar ik deel met jullie een paar van mijn favorieten.

Voordat we kijken naar de powervrouwen in boeken, eerst een korte les over deze dag: Internationale Vrouwendag werd voor het eerst gevierd in 1911. De dag kwam op vanuit vrouwenemancipatie: De Duitse socialiste Claire Zetkin richtte een internationale organisatie op om op te komen voor het algemeen kiesrecht en sociale zekerheid van vrouwen. Tijdens een vrouwenconferentie in Kopenhagen werd besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest komen.

Tegenwoordig wordt de dag op 8 maart gevierd. Daarbij wordt er aandacht gevraagd voor economische zelfstandigheid, armoede en seksueel geweld. Dit jaar is het thema Pledge For Parity, te vertalen als een Gelofte tot Gelijkheid, om gelijke rechten te bereiken voor vrouwen.

 1. Elizabeth Bennet
  Elizabeth Bennet uit Pride and Prejudice van Jane Austen is een van de favoriete personages van velen. Ze is moedig, koppig, maar vooral een intelligente jonge vrouw. Hoewel we allemaal van de romantiek houden tussen Elizabeth en Mr Darcy, is Elizabeth ook met een toekomst met een man een sterke onafhankelijke vrouw. Ze wil trouwen uit liefde, en niet op zoek naar een man vanwege zijn rijkdom.
 2. Jane Eyre
  Personage Jane Eyre vertelt haar autobiografische verhaal in het gelijknamige boek van Charlotte Brontë. Jane Eyre is een complexe vrouw. Ze is een personage met passie in het winnen van de liefde van haar werkgever, maar krijgt daarnaast een hoop te verduren. Toch weet Jane Eyre zich als zelfbewuste vrouw altijd weer te redden. Ze is een feministische heldin op moreel en intellectueel gebied.
 3. Hermione Granger
  Wat zouden Harry Potter en Ron Weasley moeten zonder Hermione Granger? Keer op keer redt ze haar twee beste vrienden en weet ze het hoofd koel te houden en logisch te redeneren. Met haar warrige krullenbos is ze de beste leerling op Hogwarts, nog voor ze na haar brief aan het eerste schooljaar begon kende ze haar boeken al uit haar hoofd. Met Emma Watson als filmactrice had ze niet beter vertolkt kunnen worden: Watson rondde na haar films een universitaire opleiding af en is ambassadeur voor vrouwenrechten bij de VN.
 4. Ella
  Ella uit de roman Ella Enchanted van Gail Carson Levine heeft een positieve verandering doorgemaakt sinds Assepoester. Haar verhaal is een hervertelling van het oude sprookje, waarin Ella een gave van gehoorzaamheid heeft. Ondanks deze vloek heeft Ella zelf een sterke wil om tegen haar lot in te gaan. Ze zit niet bij de pakken neer en heeft de kracht om het leven wél naar haar eigen hand te zetten. Daarnaast is ze niet de typische prinses die alles overlaat aan een prins en dat maakt haar alleen maar geweldiger.
 5. Katniss Everdeen
  Katniss Everdeen uit The Hunger Games mag natuurlijk niet ontbreken in een lijstje van sterke vrouwen. Ze zorgt jaren voor haar moeder en zusje door te jagen, ze overleeft meerdere gevechten in de arena’s en heeft twee mannen die voor haar vechten, maar als het erop neer komt vecht ze zelf haar strijd om te overleven. Als “mockingjay” wordt ze het gezicht van een demonstratie en gaat in tegen het regime van het Capitool.

Er zijn vast en zeker nog veel meer sterke vrouwelijke personages, dus laat zeker een reactie achter en vertel me: wie is jouw heldin in de literatuur?

2 thoughts on “Literatuurheldinnen op Internationale Vrouwendag

  • Dankjewel! Haha, ik zou het zeker ook niet lang uithouden, en wat ik ook zo goed vind is dat Katniss niet zoals enkele tributes uit District 1 graag mee wil doen aan de Hunger Games, ze doet het om haar zusje te redden.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s