Recensie: Die avond aan het meer – Sarah Jio

9200000036134735Die avond aan het meer – Sarah Jio
Originele titel: Morning Glory
Uitgeverij: Boekerij

Uitgave: juli 2015
ISBN: 9789022573198
Prijs paperback: €19,99
Prijs ebook: €12,99
New York, 2008. Na een tragisch ongeluk besluit journaliste Ada Santorini haar leven om te gooien. Als iemand haar vertelt over een charmante woonboot op het meer van Seattle, volgt ze haar hart en verlaat ze New York.
Seattle, jaren vijftig. De jonge Penny is de vrouw en muze van de zeer succesvolle kunstenaar Dexter Wentworth. Hij neemt haar mee naar zijn woonboot op het meer in Seattle, waar ze droomt van een eigen leven, van liefde en geborgenheid. Maar naarmate Dexters ster rijst, wordt Penny steeds eenzamer.
Tijdens de verhuizing naar haar drijvende huis ontdekt Ada een koffer vol brieven die getuigen van een vurige affaire. ­Gefascineerd door de mysterieuze Penny gaat Ada op zoek naar het levensverhaal van deze prachtige maar tragische vrouw. Maar dan blijken Penny’s geheimzinnige verleden en Ada’s leven veel met elkaar te maken te hebben…

Een diep verdriet zorgt ervoor dat journaliste Ada Santorini in 2008 van New York naar Seattle verhuist. Dat, en het aanbod van een charmante woonboot aan Boat Street. Aan de steiger leert ze bijzondere personen kennen, waaronder haar voedselfotograferende buurman door wie ze voor het eerst het gevoel krijgt vrijwillig haar verhaal te willen delen.

Maar Ada’s verhaal is niet het enige verhaal met een diepere geschiedenis. Al gauw komt Ada erachter dat er voor haar een vrouw op de woonboot woonde. Zij verdween op mysterieuze wijze en de bewoners van Boat Street willen er vrij weinig over loslaten. In een koffer op de woonboot vindt Ada oude schatten die zij, Penny, vijftig jaar geleden heeft achtergelaten.
Penny was de vrouw van kunstenaar Dexter Wentworth. Door de depressie van haar man volgt er een tragisch liefdesverhaal van een jonge vrouw die de goed verzorgde echtgenote probeert te zijn, terwijl het niet haar man is die haar en haar werkelijke dromen écht ziet.

In ‘Die avond aan het meer’ volgen we zowel Ada in 2008 als Penny in 1959. De afwisselende hoofdstukken geven het verhaal een fijne opbouw met een goede samenhang. Nog voor Ada de koffer vindt, leren we in het boek Penny al kennen. Langzaamaan komen door die oude schatten in de vorm van een bruidsjurk, een oud receptenboek en bonnetjes die twee verhalen samen. Elementen van Penny’s geschiedenis keren in het heden terug bij Ada in de vorm van de Space Needle, feesten en oude personages. Op het eerste gezicht moet je even nadenken, maar als je dan over Jim leest, snap je ineens dat Boat Street niet zo enorm veranderd is.

De zoektocht naar Penny’s verdwijning is vooral spannend vanuit haar oogpunt. Aan het begin van het boek kabbelt dit nog langzaam voort, maar als er tegen het einde van het boek echte verklaringen opduiken wordt deze onthulling eentje die je gewoon wilt weten. De aanwijzingen hiervoor komen bij Ada soms net iets te toevallig opduiken. Foto’s die in eerste instantie niet werden gezien, een vriendin bij de politie die kan helpen precies als Ada vast zit. Ada is een journaliste, dan wil ik dat ook lezen. Haar research bestaat namelijk vooral uit mensen uithoren om te vragen wat er met Penny is gebeurd. Het zou mede vanwege haar baan in het boek geloofwaardiger zijn als ze met haar verschillende aanwijzingen ander soort vragen kon stellen en dan de losse eindjes aan elkaar knopen. Een keer kwam er namelijk iets voorbij wat ik wel bij Penny had gelezen, maar waarvan ik niet wist dat Ada er al achter was gekomen. Als roman is het boek ontspannend en afwisselend verdrietig maar mooi, maar het mysterie-aspect is zo leuk maar net wat te makkelijk voor Ada om te ontdekken.

Naar het einde van het boek leidt wel alles perfect naar de titel: Die avond aan het meer. Met een lichte cover uitkijkend op een steiger geeft het het hele gevoel van het boek weer. Het is dromerig alsof je zelf het water kunt horen ruisen. De schrijfster Sarah Jio kan met alleen al haar voorwoord een gevoel creëren dat past bij een liefdesroman die je ’s avonds laat ontspannen in de zomer in de tuin wil lezen. Ze heeft een hele eigen herkenbare stijl met niet al te lange zinnen, veel dialoog en enorm veel flashbacks. Die zijn goed verweven waardoor het verhaal vlot leest. Af en toe wordt het verhaal onderbroken met een recept dat ik waarschijnlijk nooit zal bakken, maar ik snap het idee: je kunt het boek bijna proeven, ruiken en de zee onder je voeten voelen.

Het journalistiekgevoel mist dus wat in Ada’s verhaallijn, maar alle andere gevoelens van de tragische liefdesgeschiedenis maken daarvoor heel wat goed. Het weegt zeker op tegen de elementen waar het in het mysterie aan ontbreekt. Het is een origineel verhaal tegen een vernieuwende achtergrond; in plaats van de standaard verhalen die zich afspelen in New York gaan we daar eens weg om op een woonboot te wonen. En daar is zowel plek voor een lang en een traan en een klein gemis, omdat je zou willen dat je ook kon wonen op een woonboot aan Boat Street.

2 thoughts on “Recensie: Die avond aan het meer – Sarah Jio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s