Bookworm dictionary: bookworm

5158026254_beb4250e38_z

Foto: Pimthida op Flickr

In de grote brei van hippe woorden in de boekenwereld is het soms lastig om nog bij te houden wat alles betekent. Weet jij namelijk meteen uit te leggen wat het genre urban inhoudt? Of waarom het niet zo goed is je personage Mary Sue te noemen? In Bookworm Dictionary leg ik je bekende en onbekende begrippen uit, met als eerste woord: bookworm.

Voor een Bookworm Dictionary moet je natuurlijk wel eerst weten wat een bookworm is. Het is een Engelse benaming en komt van het insect “bookworm”, vrij te vertalen als een boekworm. We noemen het ook wel een papiervisje of een boekenvisje. Het is een klein insect zonder vleugels. Een houtworm kennen we allemaal wel, maar deze boekworm voedt zich graag met de vezels in papier en de lijm die gebruikt wordt. Zo’n klein boekenvisje kan dus je boek doorboren als ‘ie maar lang genoeg heeft voor je hem aantreft, hoe verschrikkelijk.

Meestal als mensen zeggen dat ze een “proud bookworm” zijn, hebben ze het niet over een insect. Een bookworm of boekenwurm is simpel gezegd iemand die enorm veel van boeken houdt. In vergelijking met het boekenvisje zou je kunnen zeggen dat deze bookworm ook boeken verslindt, maar dan door ze te lezen en hopelijk niet al te letterlijk.

Een grappigere uitleg van Urban Dictionary wilde ik jullie niet onthouden. Dit is wat zij verstaan onder een bookworm:

“A bookworm is a person who is so fascinated by books that he does not know what is happening in the world.”

Er zijn ook mensen die wel weten wat er om ze heen gebeurt, omdat hun boeken vooral in de kast belanden. De benaming bibliofilie wordt gebruikt voor boekenwurmen die ook de neiging hebben om boeken te verzamelen, zowel vanwege de inhoud als vanwege het uiterlijk van het boek. Ja, ik heb ook drie exemplaren van City of Ashes van Cassandra Clare met verschillende covers, maar toch zal ik altijd de boekenwurm zijn die wel graag alle boeken verslindt.

Is er een woord waar jij graag de betekenis van wil weten? Laat gerust een reactie achter of stuur me een berichtje!

8 thoughts on “Bookworm dictionary: bookworm

  1. Leuk onderdeel indd, E! Ik had afgelopen zaterdag dus twee nieuwe boeken gekocht en stiekem werd ik wel vooral aangetrokken door de covers… :’D Al las ik ook nog de achterflap, hoor 🙂 Dus er was sprake van lichte bibliofilie, denk ik.

    Ik vraag me trouwens wel af waar het woord Bookhaul vandaan komt? (Kan ik zelf ook gaan googlen, maar misschien een leuk woord voor jou om over te bloggen ;p)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s