Oreo’s met Becky en boekenvrienden

20160425_151409

Foto: Becky Albertalli vertelt alles over Simon bij de Utrechtse Kinderboekhandel.

Becky Albertalli was op zondag 24 april een van de auteurs op YALFest, het eerste Young Adult Literatuur Festival van Nederland. Maar de oreoliefhebbende schrijfster ging ook de dag erna nog op pad met de dames van Blossom Books. ’s Middags discussieerde ze met haar fans op de bovenverdieping van De Utrechtse Kinderboekwinkel.

Bij aankomst komt Becky waarschijnlijk net van het plaats delict. Zodra ze aankomt, laat Dorothé van De Utrechtse Kinderboekwinkel haar een foto zien van de schappen waar normaal de oreo’s liggen in de supermarkt om de hoek: helemaal leeg. Becky lacht en geeft toe: “Ik hou wel echt van oreo’s.” Ze draagt zelfs oorbellen in de vorm ervan.

Gelukkig voor de gasten heeft de boekenwinkel nog wat special edition oreo’s kunnen bemachtigen. Met kopjes thee erbij vanwege het slechte weer zit de sfeer er meteen goed in. Dorothé legt het verhaal van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld uit voor degenen die het boek nog niet hebben gelezen. In de groep zijn er enkele studenten van het Christelijk Gymnasium Utrecht die het boek zullen toepassen in een opdracht voor school.

20160425_163452Alles over Simon
Dorothé legt uit hoe het nu zit met Simon en Blue, die onder een geheime naam met elkaar e-mailen. “Ze praten over hoe moeilijk het is als je een jongen bent en je bent 15 jaar oud en je wordt verliefd op een andere jongen. Dan moet je uit de kast komen.” En dat is niet zo makkelijk of vanzelfsprekend. “Simon merkt dat bij een meisje en jongen het normaal is en als je niet ‘normal’ bent je een statement moet maken voor je vrienden en family. En dat is niet eerlijk of normaal.”

Myrthe Spiteri van Blossom Books legt uit hoe Simon de uitgeverij aan het denken zette. “Het bespreekt waarin het oneerlijk is dat alleen homoseksuele mensen uit de kast moeten komen of alleen mensen die verschillen van de standaard uit de kast moeten komen en uitleggen wie ze zijn. Wat ik dacht was: misschien moet niemand uit de kast komen, misschien moet het niet uitmaken wat je bent. Maar er is nog zoveel mysterie eromheen en mensen zijn bang om uit de kast te komen.” Ze startte de Simon Movement, om net als Blue en Simon te zeggen dat iedereen ‘uit de kast moet komen’ en niet alleen bepaalde mensen zich ongemakkelijk moeten voelen. “Iedereen moet zeggen wie ze zijn puur om een statement te maken: waarom doen we dit? Ik denk om het punt te bereiken waarop niemand vindt dat het uitmaakt of je homo of hetero bent, we deze actie moesten starten.” Myrthe zelf gaf toe nog steeds een knuffel te hebben in haar bed.

Labels en schrijfplannen
Met the Simon Movement gaat de discussie na andere LGBTQIA+ boeken en Barnes & Noble-verhalen verder door op labels. Eens werd Becky gevraagd een artikel te schrijven dat we helemaal geen labels zouden moeten hebben, maar dat kon ze niet. Uit de reacties blijkt ook dat er mensen zijn die labels juist wel fijn vinden, omdat ze daarmee kunnen uitvinden wie ze zijn als persoon. Daarom is dat niet de boodschap van het boek.

“Ik denk dat het idee meer algemeen is, het is niet zozeer dat iedereen perse uit de kast móét komen – ik wil niet dat ieder homoseksueel persoon het idee heeft dat ze uit de kast moeten komen. Het gaat om het besef,” legt Becky uit. “Ik denk dat iedereen zou moeten nadenken over hoe het zou voelen om uit de kast te komen. En als je heteroseksueel bent mag je besluiten niet uit te komen als heteroseksueel, en als je gay bent mag je besluiten niet uit te komen als gay, het is het besef dat je uit de kast mag komen.”

Toch blijken labels soms wel lastig te zijn. Momenteel werkt Becky aan een nieuw boek over hoofdpersoon Molly, dat ze al aan negen lezers heeft laten lezen. “En een van de dingen was dat de hoofdpersoon in het boek zegt dat ze hetero is. Een van mijn lezers merkte op ‘voor mij leest dit een beetje als no homo, weet je.’ Ik bedoelde het niet op die manier, ik bedoelde het als Simons idee dat iedereen uit de kast moet komen, dus het is deel van haar karakter. Maar het is dus heel ingewikkeld.”

20160425_163644 (1)

Foto: Becky signeert haar boeken met beide covers voor haar fans.

20160425_163910

Foto: Ook ik ging op de foto met Becky, selfietime!

Het nieuwe boek heeft een vrouwelijk hoofdpersonage en is daarmee wat “dichterbij huis” voor Becky. “Het hoofdpersonage is een mollig, heteroseksueel, Joods meisje.” Becky vertelt ons vlak voor het signeren – ze moet immers ook nog ‘s avonds naar een evenement in Hoofddorp, al lijkt het met de gezelligheid wel alsof ze eeuwig kan kletsen – over haar schrijfgeheimen van volgende boeken. Op het feit na dat Becky van “zoenende personages” houdt, blijven de details onder het gezellige groepje oreo-eters.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Naast een handtekening, had Becky ook voor ons wat fanart goodies meegenomen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Eindelijk heb ik Becky ontmoet. Ze signeerde mijn boek met een tekening van de kat die op het shirt stond dat ik droeg en die ze ‘perfect’ vond.

Ik vond het enorm gezellig op het event met de mensen die er waren, met natuurlijk als hoogtepunt de ontmoeting met Becky. Dit was trouwens de allereerste keer dat ik oreo’s at, kun je het je voorstellen? Wanneer at jij je eerste oreo?

2 thoughts on “Oreo’s met Becky en boekenvrienden

  1. Ik kan mij nog steeds niet voorstellen dat jij nog NOOIT oreo’s had gegeten. Je hebt iets gemist in je leven, Edriënne. Maar genoeg daarover: het klinkt echt heel gezellig en hoewel ik Simon vs de verwachtingen van de wereld nog niet heb gelezen, ben ik er natuurlijk wel erg benieuwd naar. 🙂

    Like

    • Alleen die Milka reep met stukjes oreo’s… en zelfs dat was dit jaar pas. Haha, maar ik had genoeg andere chocolade. Ik hoop dat je ‘m een keer gaat lezen, ben benieuwd wat je er van vindt! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s