Recensie: Verdwaald – José Vriens

9200000046134612Verdwaald – José Vriens
Originele titel: Verdwaald
Uitgeverij: Ellessy

Uitgave: oktober 2015
ISBN: 9789086602919
Prijs paperback: €18,95
Kunstenares Fleur Doornslag woont al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect. Dan duiken er maar liefst twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver? Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te overlijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.

Ze was twaalf toen haar ouders voor hun werk voor de zoveelste keer verhuisden, ditmaal naar Brunei. Fleur Doornslag wilde niet meer mee en mocht bij haar grootouders blijven voor zo lang als nodig was. Nu is ze 32 en woont ze nog samen met haar oma op de oude pas opgeknapte boerderij.

De woning van Fleur en oma Mary wordt geteisterd met onder water gezette weilanden en met opzet omgekapte bomen. De reden: de eigenaar van het nieuwe hotel naast hun boerderij, Hogendijk, wil een zwembad op hun grond bouwen. Maar wat er ook misgaat en hoeveel geld er ook geboden wordt, oma Mary geeft niet toe: ze gaat niet uit haar boerderij.

Alles is liefde
Zonder liefde zou de familie- en liefdesroman van José Vriens geen roman zijn, dus natuurlijk is die er, in de vorm van niet één maar maar liefst twee mannen! De eerste man is galeriehouder Justin Mars, die wil dat Fleur met haar schilderijen, potten en kralen komt exposeren in zijn galerie Marsterie. Fleur vertrouwt hem niet helemaal, aangezien hij naast zijn imago als womanizer ook makelaar is. De andere man komt door pech met zijn auto bij de boerderij terecht, Robin Verdonk. Hij werkt bij het gehate hotel aan de overkant en dat valt niet in de smaak bij oma, terwijl Fleur het van hem juist wel warm krijgt.

Deze liefdesrelatie gaat in het boek erg snel. Hoewel ze bij hun eerste ontmoeting erachter komt dat Robin voor de man die hun grond wil kopen werkt, nodigt ze hem al gauw thuis uit om mee te doen met haar pottenbakworkshop. Ergens in het boek lezen we dat Fleur van chicklits houdt en dat is ook in haar eigen liefdesleven terug te zien: het gaat allemaal behoorlijk snel en met de nodige drama. Daarbij valt ze af en toe in herhaling, want met haar 32 jaar wordt Fleur toch net iets te oud om elke keer van haar problemen weg te rennen.

Realistisch plot over dementie
De snelheid van het boek is terug te zien in de vlotte schrijfstijl, maar past wel precies bij het plot van oma Mary. Op een realistische manier wordt namelijk beschreven hoe het duidelijk wordt dat ze Alzheimer heeft: oma vergeet welke dag het is, hoe apparaten werken en wie mensen zijn, zet boodschappen in de kelder en denkt in een grappig maar ook hartverscheurend moment dat Justin Mars haar allang overleden man is.

Een heel verhaal met een oma als een van de belangrijkste hoofdpersonen heb ik nog niet eerder gelezen. Het past bij het concept van een familieroman en is leuk, herkenbaar, maar soms ook zielig om te lezen. De band tussen Fleur en oma is lief en bijzonder en als je een oma hebt of hebt gehad, zal je de liefde voor zo’n oud mensje herkennen. En ook het verdriet als dat ineens zo hard achteruit gaat dat Fleur na moet gaan denken over wat er met de boerderij zou gebeuren zonder oma. Iets waar Fleur nog nooit over had nagedacht voordat oma door haar dementie begint te verdwalen in haar eigen gedachten. Oma’s afloop wordt helaas al op de achterflap verraden, wat toch iets te veel weggeeft van het verloop van het verhaal.

Boek om mee te ontspannen
Toch zou je het einde van Verdwaald niet kunnen voorspellen, al is het wel een bevredigend einde. Het boek komt immers uit de Ellessy Relax-serie, dus je wilt je wel kunnen ontspannen. Daardoor wordt er niet enorm diep op de problemen ingegaan, maar er zijn genoeg details over oma’s achteruitgang en de expositie om je toch mee te laten leven en te vermaken, zodat je het boek zo uit leest. Ik had het boek in één dag uit, waarbij het iets kleinere formaat ook meehielp: dat ligt lekker in de hand.

Verdwaald is wat het beloofd, een roman met familie- en relationele problemen, maar met een fijne dosis liefde. Niet verschrikkelijk diepgaand, maar genoeg om de speciale band tussen oma en kleindochter weer te geven. Een lekker zonnetje erbij en dan kun je met de familieroman van José Vriens zeker lekker relaxen.

2 thoughts on “Recensie: Verdwaald – José Vriens

  1. Eindelijk eens een boek dat perfect bij mij zou passen! Genoeg drama, maar ook liefde. Dit boek ga ik zeker even onthouden voor mijn TBR-lijstje: lijkt mij een prima boek om snel een achterstand in te halen bij de Reading Challenge, maar waar je toch van kan genieten. De naam van de schrijfster kwam mij bekend voor, maar het blijkt dat ik ‘Jacques Vriens’ in mijn hoofd had (van de Meester Jaap-serie). 🙂

    Like

    • Eindelijk geen weerwolven, vampiers of toekomstwerelden, hè? En hij heeft wel nog 352 pagina’s, maar doordat ‘ie niet supergroot is en geen miniletters heeft, heb je ‘m inderdaad zo uit! Haha, dat is heel iemand anders, geen Meester Jaap hier 😉

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s