Bookworm dictionary: Mary Sue

14962367637_19566c9010_z

Foto: Ana Schmitz op Flickr

Een John Doe of een Jane Doe is een naam voor iemand die niet geïdentificeerd is, om diegene een tijdelijke naam te geven. Een kind met onbekende identiteit krijgt in dat geval de naam Johnnie of Janie Doe. Deze namen kende je misschien wel van crimeseries, maar heb je ook al eens gehoord van Mary Sue? En waarom zou je haar eigenlijk liever niet willen kennen?

Een vriendin introduceerde me een aantal jaar geleden met de term “Mary Sue”. Het is vooral een term voor schrijvers, maar ook als lezer wil je een Mary Sue liever niet tegenkomen. Wie deze dame dan precies is? Dat kan enorm veel verschillen, maar haar karakter is vrijwel altijd hetzelfde.

Nobody’s perfect; I’m nobody
Mary Sue is namelijk de benaming voor een perfect personage. Niemand is perfect in het leven, maar Mary Sue dus zeker wel. Ze is vaak te slim, te mooi, te heldhaftig, zolang je er te voor kunt zetten is ze het waarschijnlijk.

Echte mensen hebben allemaal hun fouten en beperkingen, dus een Mary Sue in een boek is voor de realiteit beter om niet tegen te komen. Mary Sue komt vaak voort uit een wens van hoe een auteur een personage wil laten zijn – ja, ze moet echt de wereld redden, maar wel terwijl haar haar nog steeds goed zit.

Ook zijn er auteurs die Mary Sues schrijven als een boekversie van “zichzelf”. Zie het als een soort alter ego, een beschrijving van wie ze willen zijn. Denk maar eens aan Clary Fray in The Mortal Instruments. Er zijn mensen die haar als Mary Sue zien, omdat ze net als de schrijfster Cassandra Clare rood haar heeft en ze Clary heet, naar de achternaam Clare van de schrijfster zelf. Ook is ze nog eens een uitverkoren schaduwjager die zonder training runen kan tekenen. Dus wat denk jij, Mary Sue of toch niet?

Hoe Mary Sue werd
Mary Sue komt van een echt personage uit een fanfic van Paula Smith. Zij schreef in 1973 een bewerking van Star Trek met een personage genaamd Mary Sue. Ze was met haar vijftien jaar de jongste luitenant. Ze was jong maar enorm slim en zo’n beetje goed in alles, van karate tot kunst.

Jaren na dit verhaal wordt de term nu vooral gebruikt voor personages die te perfect zijn en weinig ontwikkeling doormaken. Een personage kan dus best wel de wereld redden of op jonge leeftijd een diploma halen, als ze maar realistisch genoeg blijft en net als ieder ander ook wat slechte trekjes of onzekerheden heeft.

Ben jij wel eens een Mary Sue tegengekomen in een boek?

4 thoughts on “Bookworm dictionary: Mary Sue

  1. Ik leerde het begrip ‘Mary Sue’ kennen in de tijd dat we begonnen met RPG’s 🙂 Wij kennen allebei natuurlijk ook iemand die altijd Mary Sues had… ;p Maar in boeken die ik heb gelezen, ben ik ze volgens mij nog niet tegengekomen.

    Wel leuk dat je hierover even wat meer informatie hebt verzameld! Toch wel interessant voor schrijvers 🙂 altijd belangrijk om niet alleen positieve, maar ook negatieve eigenschappen te verzinnen. Of probleempjes. Al is het maar dat je personage last van acne heeft??? ;p

    Like

    • Heb ik toch een woord gevonden dat je nog niet kent! En oh oh, spoiler alert, maar de volgende bookworm dictionary gaat over de mannelijke variant van Mary Sue, die zelfs verschillende namen heeft 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s