Recensie: The Choice – Nicholas Sparks

9200000046134270The Choice (De keuze) – Nicholas Sparks
Originele titel: The Choice
Uitgeverij: Boekerij

Uitgave: januari 2016
ISBN: 9789022574287
Prijs paperback: €17,50
Prijs ebook: €11,99
‘Travis Parker heeft alles wat hij maar kan wensen: een leuke baan, goede vrienden en een prachtig huis. Hij geniet met volle teugen van het leven en is ervan overtuigd dat een relatie hem alleen maar in de weg zou staan. Tot Gabby Holland naast hem komt wonen.

Travis doet zijn best contact met haar te krijgen, maar de mooie Gabby lijkt er niet van gediend. Ondanks al haar afwijzingen, en ondanks de aanwezigheid van Gabby’s vriend, probeert Travis dicht bij haar te komen. Zijn koppige pogingen zijn het begin van een emotionele reis die geen van beiden had kunnen voorzien en hun confronteert met de hartverscheurende vraag: hoe ver kan en mag je gaan in de hoop op liefde?

Voor een romanticus gaan Nicholas Sparks-boeken erin als zoete koek. Ook The Choice is een enorm romantisch verhaal dat in het straatje past naast de eerder verschenen romans. Sparks gebruikt een gegeven dat we al in zijn eerdere boeken zagen zoals The Last Song: twee hoofdpersonen maken vooral ruzie, terwijl de spanning tussen hen eigenlijk voorkomt uit de vonk die overslaat.

In eerste instantie moet medicijnstudente Gabby Holland niks hebben van haar buurman Travis Parker: hij draait zijn muziek te hard, zijn vrienden blijven tot laat uitgebreid kletsen en dan heeft zijn hond ook nog eens haar hond bezwangerd! Travis daarentegen is nieuwsgierig naar zijn nieuwe blonde buurvrouw. Nog nooit heeft hij een vrouw ontmoet die hem zo fascineerde als Gabby Holland. Een beetje cliché, de buurjongen die op het buurmeisje verliefd wordt, maar clichés horen nu eenmaal bij de Sparks-romantiek, dus daar moet je van houden.

Het wordt een knetterende liefde in North Carolina. Travis probeert indruk te maken op Gabby en neemt haar bijvoorbeeld een dagje mee met zijn vrienden op zijn boot, terwijl Gabby het liefste af wil zeggen. Toch kan ze dat niet, want iets zorgt ervoor dat ze telkens naar Travis toe wordt getrokken. Een stemmetje in haar hoofd zegt wel dat het verkeerd is, aangezien ze al vier jaar in een relatie is met Kevin. Maar na al die jaren geeft haar vertrouwde vriend nog steeds geen enkel teken dat hij van plan is haar ten huwelijk te vragen.

Obstakels en koppels
The Choice gooit op die manier wat obstakels in de weg voor Gabby en Travis. Deze obstakels zijn vrij paralel aan The Notebook. Het is geen kopie, maar wel vergelijkbaar met het boek dat de meest succesvolle film kreeg. In het eerste deel heeft Gabby een serieuze relatie, maar ze weet niet wat ze moet doen: moet ze een keuze maken tussen Kevin en Travis?

Elke keer hoop je weer dat Travis en Gabby bij elkaar kunnen komen, romantisch! Het boek is wel zo geschreven dat je altijd voor Travis bent. Er wordt alleen over Kevin gesproken in plaats van dat hij zelf in dialogen voorkomt en dat pakt de verfilming toch iets beter aan. Daar hou je nog een beetje van beide mannen, maar in het boek The Choice schrijf je Kevin toch vooral af omdat hij te idioot is om een huwelijksaanzoek te doen en Gabby zich vooral ongemakkelijk lijkt te voelen als het over hem gaat.

In de naam der liefde
Het verhaal is op die manier wat eenzijdig. De keuze die Gabby moet maken is voor de lezer eigenlijk geen keuze: van haar eigen vriend word je niet warm of koud. Hij wordt alleen steeds genoemd als Gabby zich schuldig voelt, maar de liefde komt niet binnen. De keuze die je beter raakt is die in het tweede deel van het boek. Daarin gaat The Choice namelijk niet meer over Travis of Kevin, maar moet Travis een keuze maken over Gabby. Hoe ver kan je gaan voor de liefde? Deze tweede keuze zorgt voor lipbijtende momenten: zal ze wel.. zal ze niet? Zoals altijd is Nicholas Sparks een tovenaar met emoties en weet hij die enorm mooi te beschrijven.

Daarom is het wel wat jammer dat het einde nogal een deus ex machina is. Als je van een happy ending houdt zul je er niet over klagen, maar het einde is te geforceerd en makkelijk opgelost. Ditzelfde einde had Sparks wel kunnen gebruiken, maar met net wat meer pagina’s had dat op een realistischere manier gekund. Alles in de naam der liefde, zullen we maar denken. Achteraf weet Nicholas Sparks wel nog steeds zijn romans zo te schrijven dat je – hoe het ook afloopt – tot dat einde door wil lezen.

2 thoughts on “Recensie: The Choice – Nicholas Sparks

    • Wat leuk dat je wat meer over het boek wilt weten! Mocht je een boekverslag aan het schrijven zijn, lees dan alsjeblieft wel ook het boek, goed? 🙂 Nicholas Sparks is echt een aanrader. Zoals je kunt lezen in de recensie speelt het zich af in North Carolina, Beaufort om precies te zijn 😀

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s