Bookworm dictionary: Gary Stu

4669609959_3972c507c6_z

Foto: Herbert Johan op Flickr

Wat een namen in boekenland. Weet je net wie Mary Sue is en dan komt er nog eentje. Mary komt namelijk niet alleen, want een perfect meisje wil ook een perfect vriendje: maak in deze Bookworm dictionary kennis met Gary Stu.

In de vorige Bookworm dictionary heb je kunnen lezen over Mary Sue (klik gerust even de link in de intro). Zij was een Star Trek fanfic-personage dat evolueerde tot een term voor te perfecte personages. Mary Sue wordt gebruikt voor vrouwelijke personages en Gary Stu is haar mannelijke equivalent.

Verzamel alle Mary Sues
Maar wat zijn de verschillen? Helaas is er geen handboek voor Mary Sue en Gary Stu, maar ik denk dat je een groot aantal Mary Sues kunt vangen in deze twee soorten:

1. Mary Sue het slachtoffer: Deze Mary is perfect, lief en mooi, maar ze komt altijd in de problemen, arme Mary. In dat geval is er vaak een knappe mannelijke hoofdpersoon die haar komt redden en natuurlijk verliefd wordt.
2. Wereldreddende Mary Sue: Deze Mary Sue is een soort uitverkoren Harry Potter, maar zonder alle geweldige eigenschappen van Harry Potter die hem menselijk maken. Ze is vaak al een professional in iets (of tien iets-en) op jonge leeftijd, of heeft een speciale gave waardoor ze ultrasterk is. Wereldreddende Mary Sue kan dus zowel ergens in uitblinken als bijzonder zijn in een fantasy of sci fi-verhaal.

Gary of toch Marty?
Ehm, Gary Stu, weet je zeker dat je haar echt wil daten? Gelukkig aan hun achternaam te zien, zijn ze niet getrouwd. Onze goede oude Gary Stu is iets minder bekend dan Mary Sue, maar komt als ik een onderscheid moet maken het meest voor in deze vormen en maten:

1. Geweldige Gary Stu: Deze Gary Stu wil iedereen daten. Hij is knap, mogelijk blond met een perfect gebit en hij leest oude literatuur. En ja, soms citeert hij die ook nog, want dat doen we nu eenmaal in het leven, toch? Hij luistert naar bandjes en als je een beetje geluk hebt, is hij ook nog óf sporter óf Brits.
2. Badass Gary Stu: Of zeg maar liefst gekwetste of boze Gary Stu. Deze Gary Stu is gevaarlijk en donker, maar juist dat maakt hem enorm aantrekkelijk voor de vrouwen om hem heen. Badass Gary Stu heeft namelijk een tragisch verleden waar hij niet zo makkelijk over praat, terwijl hij van binnen een liefhebbende jongen is, maar dat zien we niet zo gauw door zijn geheimzinnige spannende buitenkant.

Gary Stu wordt af en toe ook Marty Stu of Marty Sam genoemd. Nog een leuk feitje, want Mary Sues en Gary Stus houden er van om meerdere namen te hebben, dus dat gaat voor Gary/Marty in elk geval goed. Waarom één naam als je ook minstens drie titels kunt hebben, toch?

Ken jij nog meer soorten Mary Sues of Gary Stu’s?

2 thoughts on “Bookworm dictionary: Gary Stu

    • Haha, bijna wel hè? Al had het ook een Larry kunnen zijn, of Harry, dat lijkt ook nog op Mary 😉 Om een of andere onbekende reden doet Marty Sam me enorm aan een astronaut denken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s