Recensie: Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum

9200000052216063Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum
Originele titel: Tell me three things
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein

Uitgave: mei 2016
ISBN: 9789026139628
Prijs paperback: €15,99
Prijs ebook: €9,99
‘Vertel me drie dingen’ van schrijfster Julie Buxbaum is een prachtig, grappig en ontroerend jeugdboek voor jongeren vanaf 13 jaar. Voor liefhebbers van Eleanor & Park van Rainbow Rowell, Robin Benway en Jennifer E. Smith.

Jessie is verhuisd en alles voelt verkeerd: haar nieuwe kakschool, haar nieuwe huis, haar nieuwe stiefmoeder en haar arrogante stiefbroer. En ze mist haar overleden moeder. Dan krijgt Jessie een mail van een jongen die zich Iemand-Niemand noemt. Ze mag alles aan hem vragen: welke meiden ze moet vermijden, wie haar vrienden zouden kunnen worden en waarom ze beter geen vega-burgers uit de kantine kan eten. Al snel wordt Iemand-Niemand Jessies reddingsboei. Maar wie op school is toch deze mysterieuze jongen?

Het is 733 dagen geleden dat Jessies moeder is overleden en 45 dagen sinds haar vader een relatie is begonnen met een vrouw die hij via het internet heeft ontmoet. 30 dagen nadat haar vader hun huis heeft verkocht in Chicago, trekken ze in bij het “stiefmonster” en haar zoon in Californië.

Het zit niet mee voor Jessie in Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum. Julie heeft al twee andere boeken op haar naam staan, maar met Jessies anonieme mailer begint ze haar Young Adult-debuut. Hierin leidt een anonieme medeleerling die zichzelf Iemand Niemand noemt Jessie door de Mean Girls achtige jungle van haar nieuwe school. Als virtuele gids mag ze hem alles vragen – mensen die je wel/niet moet bevrienden, hoe de pasjes in de kantine werken en wat je daar beter niet kunt eten – maar er is één ding dat hij haar niet vertelt: zijn naam.

Ondanks de anonimiteit, van Iemand Niemands zijn kant althans, begint Jessie uit te kijken naar zijn berichtjes. En ik ook! Van e-mails met de grappigste titels waar ik nooit op zou zijn gekomen, stappen Jessie en Iemand Niemand over op IM om directe berichten te sturen. Die berichtjes zijn mijn favoriete onderdeel van het boek, maar er is meer waardoor ik dit boek in twee dagen uitlas.

Daarom deel ik de beste drie dingen van Vertel me drie dingen:

  1. De drie dingen
   Als je de titel van het boek leest, snap je al dat er iets met die drie dingen aan de hand moet zijn. Iemand Niemand (IN) wil Jessie dan niet vertellen wie hij is, maar wel deelt hij andere dingen met haar. Telkens drie dingen en Jessie deelt er drie met IN. Zo kom je erachter dat Jessies lievelingswoord wafel is, “lekker om te eten en lekker in het gehoor,”, dat IN geen peperoni lust en dat hij vroeger badend in het zweet wakker werd als hij over zijn overleden zus droomde. Nu droomt hij niet meer over haar, Jessie ook niet over haar moeder.De drie dingen zijn mijn favoriet omdat ze afwisselend random als heel persoonlijk zijn. Soms kom je iets grappigs te weten over INs xbox verslaving, op andere momenten zie je in INs drie dingen dat hij net zo in de knoop zit als Jessie.

 

  1. De onvervalste gevoelens
   Vertel me drie dingen is duidelijk een boek in het contemporary genre. Die boeken hebben gewoon iets waardoor ze goed te lezen zijn, ze maken je aan het lachen, er is altijd wel een personage dat sarcastische opmerkingen maakt, maar er zijn ook echte diepe gevoelens. Voor ik begon met lezen, hoorde ik vooral dat dit boek je aan het lachen zou maken. Voor die momenten: Scar is de vriendin die je altijd laat lachen, net als Dri de de ietwat stalkerige vriendin.Maar Jessie, oh Jessie, ik werd zelfs een beetje droevig van haar. Haar gevoelens ten opzichte van haar moeder zijn zo echt dat ze niet verzonnen kunnen zijn. En dat zijn ze ook niet. De Nederlandse versie mist helaas de “Dear Rader” note die de Engelse versie wel heeft, maar daaruit blijkt dat Julie Buxbaum haar moeder op 14-jarige leeftijd is verloren. Maar daarmee is het geen “dead mom book” zoals ze zelf zegt, maar vooral een boek dat heel eerlijk aanvoelt. De situaties zijn dan soms wat cliché – niet iedereen in Cali is blond, skinny en bitchy en er mist een echte reden waarom alleen Jessie gepest wordt – maar de manier waarop Jessie ermee omgaat is authentiek.

 

 1. Jessie
  De helft van alle beste dingen uit het boek kun je zo’n beetje scharen onder Jessie. Ik mag haar al vanaf het moment dat ze bij de verkeerde klas gaat zitten en er uren later pas achter komt dat er nog een graspol aan haar achterwerk plakt. In vele situaties dacht ik bij Jessie, “hé, dat ben ik!” Dat ze juist best wel awkward is, betekent niet dat ze niet in haar hoofd een uitgesproken mening over van alles en nog wat heeft – inclusief De Batman, een mysterieuze jongen die ze niet uit haar hoofd kan krijgen. En wie anders dan Jessie zou er tegenin gaan als diezelfde jongen een 10 wil halen en zonder hulp haar naam er wel boven wil zetten?Jessie is nerdy en leuk en een hoofdpersonage dat meerdere love interests kan hebben zonder verwikkeld te raken in een hele love triangle. De berichten van Iemand Niemand zijn zeker iets om naar uit te kijken, maar mede dankzij de antwoorden van Jessie.

Als je dit boek leest, ga dan niet stiekem spieken naar de laatste paar bladzijden, want de identiteit van IN wordt tot het einde geheim gehouden. Je blijkt dus in spanning, maar het is het dus waard te wachten, dankzij 1) de drie dingen 2) de onvervalste gevoelens en 3) Jessie. Julie Buxbaums YA-debuut is net als wafels: het smaakt naar meer.

Bedankt aan Uitgeverij De Fontein dat ik mee mocht doen aan de bloggersactie voor Vertel me drie dingen en daarmee mijn eerlijke onderbouwde mening kon delen over dit boek.

4 thoughts on “Recensie: Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum

  • Ik vond ‘m soms ook best wel zielig naast grappig, maar het taalgebruik is zeker geweldig! Gewoon echt lekker allemaal woorden en beschrijvingen van nu. En de IM-gesprekken vind ik het leukst!

   Like

 1. Door jouw recensies (de meeste dan) wordt mijn to read-lijstje alleen maar langer. Zo wil ik Vertel me drie dingen ook zeker nog eens lezen. Maar of het mij dan lukt om niet stiekem achteraan te beginnen, weet ik niet hoor. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s