Gaby Rasters over Follow: “Mensen denken dat Mila echt is”

IMG-20160617-WA0028 (1)

Foto: De spectaculaire lancering van Follow, Boekenleven was erbij!

Online romances bloeien op in boekhandel van Piere in Eindhoven. Daar presenteert Gaby Rasters haar boek Follow, over het ingewikkelde leven van Mila. Hoofdrolspeelster Mila is zelfs aanwezig bij de boeklancering. Hoe dat kan? Het boek speelt zich zowel online als in het ‘echte’ leven op papier af.

De personages uit Follow worden namelijk nagespeeld op Facebook. Schrijfster Gaby Sadowski-Rasters voegt daarmee een digitale dimensie toe aan haar boek. Ook de uitgever ziet dit als een bijzonder extraatje. “Er zullen vast aspecten in zitten van het dagelijks leven wat je heeft geïnspireerd. Wat ons heel erg opviel was het gebruik van social media, het Facebooken in dit verhaal,” zegt Harma Nijhuis van uitgeverij Zomer & Keuning. Gaby krijgt van haar het eerste exemplaar uitgereikt, uiteraard met een bos bloemen. “Wij hebben Mila in ons hart gesloten bij de uitgeverij. We hebben gezien dat ze haar gevoel volgt. Het is een prachtig verhaal dat je hebt neergezet.”

Niet alleen Gaby Rasters verdient een eigen exemplaar. Zelf wil ze er één uitreiken aan Mila, of eigenlijk degene achter Mila, die haar tijdens het hele traject op Facebook heeft neergezet. “Het is al heel lang geheim wie Sebastiaan en wie Mila is. Dus kijk maar even rond, want Mila is hier aanwezig en Sebastiaan ook. Ieder van jullie kan een Sebastiaan zijn of een Mila,” hint Gaby, maar we hebben natuurlijk geen idee, behalve ‘Mila’ zelf.

Die mensen heb je nog nooit gezien, maar toch heb je een bepaalde band, heel apart.

Mila en Sebastiaan: IRL
Na een live voorgelezen fragment door verschillende mensen, waarin Gaby zelf Mila speelt, mag de echte Mila op het podium komen: Lydia Buist. De kortharige dame krijgt een eerste exemplaar overhandigd voor haar rol als Mila, die ze duidelijk met plezier speelt. Meestal checkt ze ’s ochtends om nieuwe berichten en reacties te zien, vertelt ze. Lezers sturen zelfs privéberichtjes. “Soms advies, van ‘Mila, kies nou toch eens een keertje!’” Het meest opvallende vindt ze dat ze helemaal meeleven. “Die mensen heb je nog nooit gezien, maar toch heb je een bepaalde band op Facebook, heel apart.”

Hoofdpersonage Mila stond al vast in het boek. Zij is de dertiger die via internet op zoek gaat naar warmte en liefde terwijl ze voor het werk van haar man in Zuid-Frankrijk zit. Mila was zo’n karakter dat voor het schrijven werd ontwikkeld, maar er ontstonden er ook een paar tijdens het schrijven. Presentator Chris van ’t Hof heeft een van die andere personages meegenomen: een van de liefdes, Sebastiaan.

Zijn echte naam? Herby Hulsebos. Hij krijgt een luid applaus tijdens het panelgesprek onder leiding van Chris, als hij vertelt dat hij hier niet alleen is als oud-collega van Gaby. “De meeste mensen kennen mij via Facebook als Sebastiaan.” Wat hem het meeste opvalt, was dat heel veel vrouwen reageren op zijn account. “Dat varieert van online geflirt tot meer. Ik krijg wel uitnodigingen om thee, koffie en allerlei andere dingen te komen drinken.” Sebastiaan en Mila hebben elkaar vandaag voor het eerst ontmoet, ze wisten niet wie er aan de andere kant zat. “Leuk om Mila eens te ontmoeten, heb ik d’r eens in het echt gezien,” grapt Herby.

20160617_193443

Foto: Het panelgesprek onder leiding van presentator Chris van ’t Hof. V.l.n.r.: Gaby Rasters, Wies van Beek, Bart Brouwers, Arjen de Koning, Herby Hulsebos en Chris van ’t Hof.

Innovatieve roman
De online Mila en Sebastiaan en andere personages maken het boek transmediaal: verdeeld over verschillende platformen. Een andere deelnemer in het panelgesprek, Bart Brouwers, hoogleraar in Groningen en oprichter van nieuwsmedium E52 voor Eindhoven, ziet dit terug in de journalistiek. Daar loopt online en papier al langere tijd door elkaar. “Maar het is nog in de innovatieve fase. De echt geslaagde gevallen zijn op dit moment nog beperkt. Ik denk dat in dit geval de slagingskans pas te zien zal zijn na boek twee of drie.”

Mijn vrouw moest twee keer huilen.

Het is wel belangrijk om dingen te proberen om ergens uit te komen. De formule van Gaby lijkt te werken, maar niet iedereen kan Facebook zomaar als middel oppakken. Het moet volgens Bart Brouwers ook bij het verhaal en de karakters passen en bij Gaby past het. “Het is in ieder geval een manier om nog dichter bij je te staan. Ze worden werkelijk geleefd. Dat maakt de emotie maar ook de kracht van het boek natuurlijk sterker.” Die emotie zag hij terug, een beetje aarzelend vertelt hij dat niet hij maar zijn vrouw het boek heeft gelezen. “Maar ze moest twee keer huilen.”

Iemand die waarschijnlijk niet huilde is Arjen de Koning (hoewel, we weten het natuurlijk nooit). Hij is ondernemend directeur van Paradigit en sluit zich aan bij de innovatie van Bart Brouwers. “Het grote voordeel van digitalisering is dat je personalisatie en lokalisatie erin hebt zitten en daarmee zeker ook met nieuwswaarde krijg je een hele grote relevantie; dat je dingen naar je toe krijgt die belangrijk voor je zijn. Die trend blijft doorgaan en staat nu nog in de kinderschoenen.” Belangrijk vindt hij wel dat er een balans blijft tussen het digitale communiceren en het menselijke communiceren.

20160617_194509

Foto: Hier Arjen de Koning aan het woord over digitalisering; hij vertelt hoe zijn zoons thuis meteen online gaan om weer met hun vrienden verder te kletsen.

Nieuwe geliefdes en nieuwe boeken
Voor Gaby Rasters zelf was het eerst nog wel even wennen. “Ik had er op het begin wel wat moeite mee dat mensen dachten dat Mila echt is. Dan dacht ik: hebben mensen wel door dat ze niet bestaat? Maar nu zijn er allemaal vrienden omheen, een hele community, dat helpt wel.” Wies van Beek, voormalig sales en marketing bij de Linda, vindt dat online contact heel echt kan zijn. Voor haar waren de personages heel herkenbaar. “Ik herkende de eenzaamheid in een relatie. De stap die ze heeft gezet van advocaat zijn naar Frankrijk verhuizen, ik heb een andere stap gezet, maar het is zeker wel een grote stap.” Zij denkt ook wel dat er van social media nieuwe geliefdes komen, of vooral oude liefdes. “Het staat in het echte leven bekend dat het heel makkelijk is om mensen terug te vinden en dat er een projectie van verlangen is. Dat zie je ook bij Chris in het boek, dat er een projectie van verlangen meespeelt.”

Gaby: De nieuwe personages zijn al gemaakt, we moeten alleen nog kijken of er mensen ze willen spelen, want dat kan ik niet allemaal alleen; dan word ik ook schizofreen.

Na het panel is het natuurlijk tijd voor een signeersessie. Gaby praat wat af met alle gasten, die op hun beurt weer gezellig met elkaar in gesprek zijn onder het genot van bitterballen. Het boek gaat na een krabbel en een foto mee voor onderweg in de trein. “Maar nog niet in drie dagen uitlezen,” lacht Gaby, “want dan moet je nog heel lang wachten.” Hoewel, het valt mee, de personages voor de volgende twee delen zijn namelijk al online gemaakt en de boeken Like en Share zijn al helemaal af. “Ze komen in september en december uit,” checkt ze even bij de uitgeverij, die zeker heeft gedacht aan de liefhebbers van bingereading. Maar hebben ze nou toch het eerste deel al aan een stuk door uitgelezen, dan kunnen ze altijd nog Sebastiaan online uitnodigen voor een kopje koffie.

Heb jij wel eens een oude liefde opgezocht op Facebook?

9 thoughts on “Gaby Rasters over Follow: “Mensen denken dat Mila echt is”

  • Dankjewel Ellen! Ik vind het ook een heel bijzonder concept, ben benieuwd of dat echt een stijl gaat worden voor nieuwe boeken! In het boek zelf zit tussendoor dan de opmaak van Facebookberichten, dus dat is ook wel grappig dat je niet alleen maar tekst hebt.

   Like

 1. Het boek klinkt echt interessant en leuk! Ook hoe facebook erbij betrokken wordt. Ik ken dat fenomeen wel nog van GTST, die hadden toen op Twitter een account aangemaakt voor Tim Loderus 😜 (In de tijd van de ‘Wie is Tim?’-app) Het is gewoon een rollenspel, toch?

  O en ja, hoor! Ik heb weleens een oude crush opgezocht via facebook, ghehe. Alleen het was toentertijd niet wederzijds en ik durf diegene nu ook niet toe te voegen of zo… 🙈

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ken die app nog wel van de reclame, helaas had ik toen een te oude telefoon om mee te kunnen spelen. Het is inderdaad zoals een rollenspel, echte mensen spelen de personages na op Facebook.

   Aww, dus toch maar crushes in het persoonlijke leven in plaats van online dan? Al is porren in real life wel net iets awkwarder dan Facebook 😉

   Like

 2. Wat ontzettend leuk dat het van papier doorgaat op social media! Ik ken het inderdaad van Goede Tijden, Slechte Tijden waar je naast de apps ook onlangs kon chatten met personages (en dus niet met de acteurs.. of nouja, je snapt het). Alleen bij een boek en social media heb ik het nog niet eerder voorbij zien komen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had inderdaad nog een reactie over een GTST app, met de ‘Wie is Tim?’-app, maar dit is weer iets anders denk ik. Wel heel erg grappig lijkt me! Ik heb het nog niet eerder bij een Nederlands boek gezien, maar wel in het Engels. The Lizzie Bennet Diaries is een bewerking van Jane Austens Pride & Prejudice en bestaat uit een Youtube-serie, maar daarbij werden ook Twitteraccounts van de personages bijgehouden!

   Like

  • Heb je naast dit boek ook wel eens van de Engelse Pride & Prejudice-bewerking “The Lizzie Bennet Diaries” gehoord? Daar is een Youtube-serie van gemaakt en een boek van uitgegeven, maar daar hoorden ook Twitter-accounts voor de personages bij. Net een beetje een idee als dit met Facebook; ik vind het zo leuk om zulke dingen te volgen! Bedankt voor je reactie, voor zulke reacties doe ik het! Ik ben nu aan het boek begonnen, dus als ik ‘m uit heb ga ik uiteraard een recensie schrijven 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s