Recensie: The 5th Wave

The-5th-wave-rick-yancey

Foto: The 5th Wave

In The 5th Wave teisteren buitenaardse wezens de aarde. Ze noemen ze de Anderen. Na vier verwoestende golven van duisternis, verwoesting, infectie en invasie, is de zestienjarige Cassie Sullivan op de vlucht voor de vijfde golf. Niet alleen haar leven staat op het spel, maar ook dat van haar kleine broertje Sam die door militairen is meegenomen; en ze heeft beloofd hem te komen halen.

Chloë Grace Moretz is je typische girl next door in The 5th Wave. Ze is verliefd op Ben Parish (Nick Robinson) die haar voor een gemeenschappelijk feestje waarschijnlijk niet eens kende en niet zou hebben geweten dat ze naar een sterrenbeeld was vernoemd. Dat een dag na je ontmoeting dan de elektriciteit uitvalt en vliegtuigen neerstorten is helaas niet ideaal.

Cassie next door
Ben Parish bestaat tot die tijd vooral nog in Cassies dagboek. Het boekje is haar steun en toeverlaat als er geen mens meer in de omgeving is. Alleen de teddybeer van haar broertje heeft ze nog terwijl ze op de vlucht is om Sam terug te halen in een luchthavenkamp te gaan halen. Beer wijkt nooit van haar zijde terwijl Chloë Grace Moretz herkenbaar een tiener neerzet, maar ook het aspect van een grote ramp en de psychologische gevolgen goed speelt. De angst bekruipt je als ze in bomen klimt voor grote vloedgolven, maar ook wanneer ze bang is de laatste mens op aarde te zijn: wat als Sam al niet meer leeft?

Oké, dat haar haar wel altijd perfect blijft zitten, zullen we de acteerprestaties niet kwalijk nemen; die zijn namelijk fantastisch. Cassie is weliswaar geen Katniss die het tegen iedereen op wil nemen, maar wel is ze een grote zus die alles zal doen voor haar kleine broertje. Met haar sarcastische grappen is ze wel een heldin te midden van een sci-fi alieninvasie.

Weinig aliens bij de invasie
De echte alienactie die je zou verwachten na de trailer volgt alleen niet echt. De meest spannende actie wordt vooral in de vier golven aan het begin van de film gestopt en een bloedbad waaraan niet de hele familie Sullivan kan ontkomen. Daar is het bij The 5th Wave vooral een geval van PR gone wrong: de trailer belooft een kick-ass alieninvasie. Als je dat verwacht, kan de film een stuk rustiger zijn dan hoe je je spannende avond had verwacht.

Er rollen geen enge alienkoppen, The 5th Wave is meer een sci-fi film vermengd met wat tienerachtige romantiek. Meer een aanrader dus voor de vrouwelijke filmkijker als je fan bent van je typische Young Adult als Divergent waar tussendoor wat gezoend moet worden en er een fantastisch knappe man shirtless gaat, want dat kan nooit kwaad. Mogelijk zullen de wat oudere kijkers de tienerromantiek niet helemaal snappen, zoals ook wel te zien is aan veel wisselende beoordelingen van critici, maar dat lijkt ook de doelgroep niet te zijn, want voor de jongvolwassen kijker is het zeker een bioscoopbezoek waard.

Spanning en love triangles
Watvoor film The 5th Wave precies is, is lastig te beoordelen. Niet de film die het belooft te zijn, maar wel een enorm spannende film met goede acteurs. De spanning komt in plaats van de actie voort uit het feit dat je geen idee hebt wie de aliens zijn en wie de mensen, want ze zien er precies zo uit als de mensen op aarde! Ook het bos waar Cassie doorheen rent is precies zo gefilmd dat je altijd het idee hebt dat ze elk moment door iemand overvallen kan worden. Dat ze dan wordt overvallen door een knappe houthakker is voor degene die aliengeweld wilde zien iets minder en voor de romanticus een zwijmelmoment.

Dat de film een soort love triangle probeert te creëren met deze houthakker Evan (Alex Roe) en Ben Parish is dan weer niet nodig en neemt wat van het goede verhaal weg. Het plot van Zombie, die op de legerbasis het kleine broertje Sam onder zijn hoede neemt, is wel weer een fijne afwisseling. Terwijl Cassie met de aliens op haar hielen op weg is naar broertje Sam, ziet Zombie hoe het hem afgaat en hij langzaam in een moordmachine moet veranderen.

The 5th Wave is een goede film in het rijtje van apocalyptische Young Adult films, ondanks dat het dus niet helemaal weet wat het wil zijn: een actiefilm of toch een romantische vorm van sci-fi? Daardoor is het een beetje twee films in één, maar wel twee films mét goede acteurs. Kolonel Vosch, gespeeld dor Liev Schreiber, laat je al de rillingen over je rug lopen door alleen maar in de camera te kijken. De acteerprestaties zijn zeker prettig om wel nog een uur naar te kijken, dus gelukkig maar dat The 5th Wave verfilmd is van een boekenserie met nog twee delen. Of en wanneer die verfilmd worden is nog niet bekend, maar voor futuristische fans is The 5th Wave zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s