Recensie: Adele – haar leven en succes – Chas Newkey-Burden

9200000009409778Adele – haar leven en succes – Chas Newkey-Burden
Originele titel: Adele – The Biography: updated to include the making of 25
Uitgeverij: Xander Uitgevers

Uitgave: januari 2016
ISBN: 9789401605359

Prijs paperback: €12,50
Prijs ebook: €9,99
‘21’ is het best verkopende album van de 21ste eeuw

Adele is dankzij haar krachtige donkere stem, haar vele hits en haar gevoelige persoonlijkheid razend populair. Ze heeft records gebroken, prijzen gewonnen, en staat zelfs op de TIMES Magazine lijst van meest invloedrijke personen ter wereld.

Maar wie is Adele? Wat zijn de turbulente waarheden achter haar hartverscheurende melodieën? Hoe is zij de uitdagingen aangegaan die dreigden haar carriere te dwarsbomen? Adele is ondanks haar prachtige muziek een onwaarschijnlijke popidool – haar uiterlijk is niet conform de hedendaagse celebrity-maatstaven, ze krijgt flink last van haar zenuwen als ze het podium op moet, en soms is ze zo depri dat ze een optreden gewoon afzegt.

Dit is een ontroerend portret van een van de grootste artiesten van onze tijd en tegelijkertijd van een heel gewoon en hardwerkend meisje.

Stel je voor: je wordt net wakker uit een hartoperatie, staat Adele ineens voor je neus! Het had zomaar gekund, want de nu beroemde zangeres droomde er als kind van om modejournalist of hartchirurg te worden. Gelukkig sloeg ze een andere weg in, anders zouden we niet kunnen genieten van haar emotionele lyrics en fenomenale stem. In ‘Adele: haar leven en succes’ schrijft celebrityfotograaf Chas Newkey-Burden haar biografie.

Van jongs af aan blijkt al dat Adele van muziek houdt. Hoewel ze niet wilde toegeven dat haar moeders muziek best wel cool was, werden dit haar favoriete artiesten. Haar moeder Penny ontdekte dat haar dochter aardig kon zingen en liet haar optreden voor vrienden en familie. Toen al leek ze voorbestemd om in de spotlights te staan, maar niet alles zat Adele mee. Zo was het op haar eerste school moeilijk. Dit boek beschrijft die gebeurtenissen en bijbehorende emoties.

When we were young
In het boek groeien we als het ware op met Adele van klein meisje en scholier tot zangeres en volwassen vrouw. We lezen veel over de BRIT school in Croyden, een “Performing Arts and Technology School”. De schrijver maakt vergelijkingen met voor de lezer herkenbare fenomenen zoals Fame, al was de school misschien iets minder fancy dan de muziekfilm.

Schrijver Chas Newkey-Burden maakt veel vergelijkingen en duikt in alle achtergrondinformatie. Zo gaat hij uitgebreid in op de persoonlijkheid van haar sterrenbeeld, de stier, en op sterren die op dezelfde school zaten zoals Amy Winehouse. Dat maakt het verhaal heel volledig, maar remt het tempo ook af. De information overload zorgt dat het verhaal soms wat saai en langdradig wordt. Zo is de route van Adele naar school leuk om iets over te lezen, maar zonder kaart niet zo interessant als de tekst die eraan gewijd wordt.

We zien Adele een ontwikkeling doormaken, niet alleen door het opgroeien tot een jonge vrouw, maar ook door de omstandigheden waaronder ze opgroeit. Zo heeft ze een deel van haar muzieksmaak te danken aan dezelfde BRIT school, waar atmosferische dubstep en heftige hiphop een openbaring voor haar waren als tiener.

One and only
Elk hoofdstuk heeft een pakkende bijpassende titel, maar wat je het meest het verhaal in trekt, zijn de kenmerkende uitspraken van Adele. “Het lijkt wel alsof alle persoonlijkheid en meningen waaraan het ontbreekt bij die saaie popsterren bij Adele terechtgekomen zijn,” schrijft Newkey-Burden en daarmee weet hij Adele precies samen te vatten.

Adeles uitspraken maken het boek levendig en amusant, het is jammer dat die uitspraken vooral uit andere interviews komen. Het is ook niet altijd duidelijk waar een uitspraak vandaan komt, maar het lijkt erop dat Chas Newkey-Burden niet zelf met Adele in gesprek is gegaan voor het boek. Het is daarmee vooral een lofzang over een geweldige zangeres, maar een echte toevoeging zou het zijn geweest als de schrijver had kunnen vertellen hoe hij haar in het echt vond. Zou zij andere details hebben gegeven over die weg naar school? Wie weet nam ze wel een zijweggetje of skipte ze af en toe een les, you never know.

Don’t you remember
Wat me ook stoort in het begin, is dat de schrijver het af en toe over foto’s heeft en hoe Adele daarop stond als klein meisje, maar zonder dat die foto’s inbegrepen zijn. Als überfan kan ik me voorstellen dat je alle foto’s kent, maar ik miste ze. Gelukkig zaten er in het midden van het boek een aantal hele mooie foto’s van goede kwaliteit. Hier zitten vooral foto’s in van haar optredens in Nederland. Wat enorm leuk om haar eerste optreden te zien in Paradiso in 2008.

“Adele: haar leven en succes” is al eens eerder uitgebracht als biografie rond de tijd van album 21, maar is nu aangevuld met alle verhalen rondom haar sabbatical en haar nieuwe album 25. We lezen dus ook over haar sabbatical en hoe ze tijd nam voor het moederschap. Als ze dan ooit terug zou keren met muziek, wilde ze iets maken dat beter was dan haar vorige albums; en of haar dat is gelukt.

Het boek is niet alleen maar positief, want het laat ook de vele gezichten van de roem zien. Toen in 2011 Adele klaagde over de belasting, viel er een boze horde aan Twitter-gebruikers over haar heen. Ik vind het goed dat naast de achtergrond van liedjes en haar succes ook andere kanten van haar leven belicht worden.

Send my love
Hoewel er in de toekomst waarschijnlijk nog talloze biografieën kunnen verschijnen als Adele haar repertoire en prijzenkast aanvult, biedt deze biografie van Chas Newkey-Burden voor nu een heel volledig overzicht van Adeles leven. De grote hoeveelheid informatie zorgt dat het verhaal soms wat saai of langdradig wordt. Gelukkig zorgen de uitspraken van Adele ervoor dat je weer in het verhaal terugkomt en haar in gedachten kunt horen lachen.

Of dit voor fans echt een must-read is weet ik niet, aangezien er vooral informatie is vergaard en samengevoegd zonder een een-op-een interview met de zangeres, maar voor de mensen die vooral de grote hits kennen is dit boek juist een aanrader. Een ding is namelijk zeker, na een glimp te hebben opgevangen van haar leven en geweldige uitspraken, kan je niet anders dan fan zijn van het popfenomeen Adele.

2 thoughts on “Recensie: Adele – haar leven en succes – Chas Newkey-Burden

  1. Ik vind het wel knap dat iemand zo’n volledig boek kan maken zonder dat hij/zij de artiest heeft gesproken. Ik ben zelf niet zo’n groot fan van Adele, maar het klinkt zeker wel als een interessant boek als je meer over de zangeres wilt weten. 🙂

    Like

    • Het is inderdaad wel knap en laat zien dat hij veel research heeft gedaan! Aangezien de schrijver dit boek opnieuw heeft uitgebracht met toevoegingen over 25, hoop ik dat hij ooit nog een boek uitbrengt met als toevoeging een persoonlijke boodschap van Adele. Zoals je misschien weet hou ik wel erg van haar muziek en dankzij het boek weet ik nu ook wat meer van haar 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s