Recensie: Een zomer in Parijs – Denise Grover Swank

Een zomer in Parijs – Denise Grover Swank
Originele titel: One Paris Summer
Uitgeverij: Uitgeverij Kok

Uitgave: augustus 2017
ISBN: 9789026622304

Prijs paperback: €19,99
Prijs ebook: €9,99
‘Een zomer in Parijs’ is een zomerse YA roman van Denise Grover Swank. De zestienjarige Sophie vindt het helemaal niks om haar zomer in Parijs te moeten doorbrengen. Ze is boos op haar vader, die is gescheiden van haar moeder en nu op het punt staat te hertrouwen. Tot overmaat van ramp heeft Sophies kersverse stiefzusje Camille vanaf het eerste moment een hekel aan haar. Camille heeft maar een pluspunt: ze is bevriend met de wel heel erg leuke Mathieu. Hij heeft een piano waar Sophie op mag oefenen, zodat ze auditie kan doen voor het conservatorium. Even lijkt het leven Sophie toe te lachen, maar dan gebeurt er iets dat dit alles in gevaar brengt.

Vroeger was het voor mij een grote droom om een keer Parijs te bezoeken. Toen ik eindelijk de Lichtstad in het echt kon zien, was ik dolblij. Dat geldt echter niet voor Sophie uit Een zomer in Parijs. In het boek van Denise Grover Swank moet het zestienjarige meisje nog net niet aan haar haren meegesleept worden om  een zomer met haar vader door te brengen. Ze is namelijk boos: niet alleen is hij weggegaan, maar nu gaat hij ook nog eens met een andere vrouw trouwen!

La France
Tja, Sophie mag dan niet al te blij zijn met deze zomerse trip, maar het zorgt wel voor een combinatie van drama en liefde in een setting die absoluut goed werkt. Een zomer in Parijs heeft absoluut de Franse charme waar ik van tevoren op hoopte. Je krijgt zelf echt het gevoel door de Parijse straten te lopen, omdat de schrijfster Sophie en haar broer Eric langs verschillende toeristische plekken laat komen. Naast – uiteraard – de Eiffeltoren bezoeken ze bijvoorbeeld ook Jardin de Luxembourg en de Notre Dame. Ik vind het erg leuk om op die manier aan mijn bezoek terug te denken, maar denk dat als je nog niet in Parijs bent geweest er genoeg mooie plekken worden genoemd om zelf te ontdekken.

Naast de bekende attracties wordt de zomer in Europa ook ingekleurd met de mooie taal. Af en toe komen er Franse zinnetjes voorbij, vaak gesproken door Mathieu, de knappe Franse jongen die Sophie wat Franse woorden en zinnen leert. Dit maakt dat het niet zomaar een boek is dat zich willekeurig op een populaire plek afspeelt; er is gedacht aan de details. Aangezien het boek een Young Adult is en niet iedere jongere voor Frans heeft gekozen op de middelbare school, vind ik het goed dat er wel altijd in de zin erna wordt uitgelegd wat er in het Frans gezegd wordt.

L’amour
De relaties in dit boek passen typisch bij waar je mee bezig bent op zestienjarige leeftijd. Zo zullen vele meiden wel een high school crush gehad hebben. Sophie heeft een oogje op Dane, een vriend van haar broer, en dit boek laat zien dat je door zo’n verliefdheid soms niet meteen doorhebt hoe iemand je behandeld. Gelukkig is er nog de Franse Mathieu, bij wie je werkelijk weg kunt zwijmelen! Hij is echter niet alleen een knappe Fransoos, want Denise Grover Swank heeft er wel aan gedacht een gedeelde passie te vinden voor hem en Sophie. Zo speelde hij ook ooit piano en laat hij Sophie bij hem thuis oefenen, omdat het keyboard dat haar stiefmoeder heeft geregeld niet goed genoeg speelt om te kunnen oefenen voor het conservatorium. En stiekem is pianomuziek in combinatie met Parijs ook gewoon énorm romantisch.

Wat ik erg leuk vind aan dit boek, is dat het verhaal niet alleen draait om een vakantieliefde, maar dat juist familiebanden een hele belangrijke rol spelen. Hierin komt het thema scheiden duidelijk naar voren. De emoties van Sophie laten haar worsteling zien die zij nog steeds ervaart met de scheiding van haar ouders en haar verdriet en woede wanneer haar vader opnieuw gaat trouwen. Ik vermoed dat dit herkenbaar kan zijn voor jongeren met gescheiden ouders; dat het zelfs als je een enorm lieve nieuwe familie krijgt, het moeilijk is om ermee om te gaan. Sophie en Erics nieuwe stiefmoeder Eva is namelijk een schat! Maar ondanks dat ze heel lief is en probeert een gelukkig gezinnetje te vormen, is het voor Sophie toch moeilijk om te accepteren dat er iemand anders is dan haar moeder.

Naast verdriet is er ook haat. Stiefzusje Camille ziet Sophie het liefst meteen verdwijnen en draait haar hand er niet voor om om haar weg te pesten. Maar ondanks dat ze elkaar haten, hebben Camille en Sophie stiekem wel veel gemeen. Allebei hebben ze het moeilijk met de situatie en dat reageren ze eigenlijk op elkaar af. Toch laat het boek ook zien dat er een manier is om met scheiden om te gaan. Een klein lichtpuntje is namelijk dat Sophie en Eric juist als broer en zus hierdoor veel dichter bij elkaar komen, en dit geeft ze ook de mogelijkheid om samen te besluiten met hun vader te praten.

Le drame
De drama in deze Young Adult zal de doelgroep zeker vermaken. Echter vond ik Camille soms wel een tikkeltje over the top. Nu is ze vooral gemeen om gemeen te zijn, terwijl ik had gehoopt op een heart-to-heart waar we haar echte gevoelens achterhalen. Sophie is degene die steeds in tranen uitbarst, maar eigenlijk zou ik het eens andersom hebben willen zien, dat Camille naast haar haatgevoelens durft toe te geven waarom ze zich zo voelt. Ik denk namelijk dat er nog wel een diepere laag in dit personage had kunnen zitten.

Hoofdpersonage Sophie is in haar reacties voor mij niet altijd even volwassen en verstandig een zestienjarige – waarom zou je weggaan in een onbekende stad, zonder telefoon, zonder iemand iets te vertellen, en dat meerdere keren – maar de schrijfstijl vind ik juist wel vrij volwassen voor een Young Adult. De zinsconstructies zijn niet te ingewikkeld, maar wel gewoon op een goed niveau zodat ik zelfs als wat oudere lezer niet het idee heb dat ik een kinderboek aan het lezen was.

Le charme
Het verhaal zelf leest daarmee lekker vlot door. Er gebeuren niet al te veel onverwachte dingen, maar één plot twist wist mij toch te verrassen. Deze gebeurtenis zag ik niet aankomen en ik dacht toch even: nee toch… Denise Grover Swank heeft daarmee zeker bereikt dat ik meeleefde met het verhaal, en dat ik het boek niet alleen erg leuk om te lezen vond, maar ook moest weten of alles goed af zou lopen.

Een zomer in Parijs heeft de Franse charme waarvan ik het hele boek genoten heb. Een  woord dat in me opkomt is ook “lief”: de warme kleuren op de cover geven me een vrolijk gevoel en de zoete tienerromance volg je met plezier. Deze Young Adult is absoluut een heerlijk boek om mee op vakantie te nemen en dat ultieme Europa-gevoel (en knappe vakantieliefdes-gevoel) mee te krijgen. Denise Grover Swank weet goed te schrijven over thema’s die jongeren aangaan, zoals gescheiden ouders en verliefdheid, maar doet dit luchthartig en onbezorgd genoeg om te zorgen dat je dit boek met een heel fijn gevoel dichtslaat. Très belle!

Dankjewel Uitgeverij Kok voor het recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s