Marina Folkers over nieuwe uitgaves ‘Faye en Sean’ en ‘Zoektocht terug’: “Ik denk dat gebeurtenissen uit het verleden invloed hebben op hoe we naar liefde kijken”

Foto: Marina Folkers

Marina Folkers heeft al vele lezersharten veroverd. De feelgoodauteur van Nederlandse bodem zit niet stil met het schrijven van ontroerende en romantische verhalen om bij weg te dromen, maar keert nu even terug naar waar alles begon. Haar debuutroman Faye en Sean en tevens eerder gepubliceerde boek Zoektocht terug worden door uitgeverij Zomer & Keuning opnieuw uitgegeven in een prachtige nieuwe uitvoering. Ik mocht de Barneveldse schrijfster alles vragen over deze boeken, reizen, de liefde en… wat fans binnenkort nog meer van haar kunnen verwachten.

Jouw boeken Faye en Sean en Zoektocht terug komen uit in een nieuw jasje! Voelt het daardoor ook weer een beetje als een nieuwe uitgave om te vieren?
“Jazeker! Mijn eerste uitgever is minder groot dan Z&K en er zijn daarom heel veel lezers die deze boeken nog niet kennen. Op deze manier krijgen de boeken de kans om een groter publiek te ontmoeten en dat is fantastisch!”

Vind je het dan ook weer spannend dat lezers die Caitlin en Faye nog niet kennen hun verhalen weer gaan ontdekken?
“Haha! Ja, het blijft net zo spannend.”

Veel van jouw boeken spelen zich deels af in het buitenland, zoals (Zuid)-Frankrijk en Engeland. Is dat iets waar je bewust voor kiest in jouw boeken?
“Niet echt bewust. Ik lees zelf ook graag boeken die zich in het buitenland afspelen. En ze zeggen toch dat je moet schrijven wat je zelf zou lezen? Dat is niet de enige reden trouwens. Als personages in mijn hoofd ontstaan, groeit er automatisch ook een setting bij. Andersom werken bepaalde locaties inspirerend voor mij, dus waar het precies begint…?”

Ben je zelf een echte reiziger?
“Een echte reiziger in die zin van nieuwe plekjes ontdekken en reizen wanneer ik maar kan? Nee, niet echt. Ik ga graag terug naar gebieden waar ik eerder ben geweest, vooral als dat goed is bevallen. Maar ter plaatse ga ik wel op ontdekking uit, waarbij ik de echte toeristische attracties een beetje vermijd.”

Waar ga je het liefste naartoe?
“Dat is een hele moeilijke vraag! Als ik nu moet kiezen, zou ik graag naar de Vaucluse gaan. Het departement in Frankrijk waar Meer dan ooit zich afspeelt. Dit is het noordelijke deel van de Provence. Maar het Engelse platteland vind ik ook heerlijk! En Londen natuurlijk. Ik weet precies welke plekjes in die stad ik weer zou opzoeken. Met name de locaties uit mijn nieuwe roman IK HOU JE VAST: Little Venice en Regent’s Park om even twee te noemen.”

Faye en Sean vormde jouw debuut. Had je altijd al de droom om schrijfster te worden? Hoe is het toen uiteindelijk tot de uitgave van dit boek gekomen?
“Ja, als kind was dat mijn droom, maar het is van huis uit niet gestimuleerd. En logisch, want het is niet makkelijk om een uitgever te vinden. De droom verdween jarenlang naar de achtergrond, totdat ik na de geboorte van mijn zoon ineens een idee voor een verhaal kreeg. Omdat ik de tijd en de gelegenheid had, begon ik te schrijven. Dit was het idee dat uiteindelijk Zoektocht terug is geworden. Dit verhaal stagneerde echter en tijdens mijn vakantie in Londen kreeg ik een heel ander idee. Ik dacht even wat aantekeningen te maken, om deze ideeën niet te vergeten, maar ik bleef schrijven. Negen maanden later was Faye en Sean af en weer een jaar later kwam het boek uit!”

In Faye en Sean wordt Faye als tienjarig meisje door Sean van de verdrinkingsdood gered. Daarnaast heeft Sean een moeilijke jeugd gehad. Vind je het belangrijk dat personages in een boek in het verleden iets (heftigs) meegemaakt hebben om extra diepgang mee te geven?
“Niet alleen om het verhaal diepgang te geven, maar ik denk dat gebeurtenissen (zowel klein als groot) uit het verleden invloed hebben op hoe we naar liefde kijken en met relaties omgaan. Vaak hoor ik van lezers terug hoe ze zich in mijn personages herkennen en dat is fijn om te horen.”

In Zoektocht terug zet iemand uit Caitlins verleden haar leven op z’n kop. Ben jij iemand die wel een sprong in het diepe durft te wagen voor je dromen, of hou je meer van houvast en zekerheden in het leven?
“Van allebei wat! Met het opsturen van mijn eerste manuscript heb ik een sprong in het diepe gewaagd, maar samen met mijn man heb ik jaren geleden ook een grote sprong gemaakt en zijn we verhuisd naar Zuid-Frankrijk. Later maakten we dezelfde sprong weer terug naar Nederland. Zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen. In het dagelijkse leven ben ik over het algemeen wat minder impulsief en houd ik het bij het bekende.”

In Zoektocht terug komt Caitlin een beroemde filmster tegen. Welke filmster zou jij wel tegen het lijf willen lopen?
“Hugh Grant!”

Had je ook een filmster in gedachten toen je over Max Jordan schreef?
“Nu moet ik even diep graven in mijn hoofd… Nee, ik denk het niet. Net als mijn andere personages is hij helemaal verzonnen.”

Haal jij voor jouw boeken ook inspiratie uit het echte leven?
“Mijn inspiratie haal ik uit muziek of foto’s, niet uit gebeurtenissen of mensen om mij heen.”

Liefde en relaties spelen een grote rol in jouw boeken. Geloof jij dat liefde alles overwint?
“Nee, ik denk dat soms bepaalde gebeurtenissen in het leven zo’n grote impact op iemand kunnen hebben, dat de liefde het onderspit moet delven.”

Ik vind het zo ontzettend leuk dat je personages uit een ander boek af en toe terug laat keren in een nieuw boek. Kunnen we in een volgende feelgoodroman ook weer een cameo verwachten?
“Nee, IK HOU JE VAST is het eerste boek waar geen ander personage voorbij komt!”

Als je een vervolg zou schrijven op een van jouw andere boeken (over dezelfde hoofdpersoon of een van de andere personages in een boek), over wie zou je dan willen schrijven?
“Ik denk dat het dan een vervolg wordt op Faye en Sean, met dezelfde hoofdpersonen. Veel lezers hebben mij er ook al om gevraagd. Of ik het echt ga doen? Zeg nooit ‘nooit’, maar op dit moment heb ik er geen plannen toe.”

Kun je jouw fans al iets verklappen over je huidige schrijfprojecten?
“Mijn nieuwe roman IK HOU JE VAST verschijnt op 6 oktober. Het script is af, het omslag ook, maar de redactie moet nog beginnen. Ik ben er gevoelsmatig dag en nacht mee bezig. De personages laten me niet los en ik wil ze eigenlijk ook nog niet loslaten. Het is een heel bijzonder verhaal met een aangrijpend en uniek thema. Ik ben heel benieuwd hoe het boek ontvangen zal worden. Hopelijk zullen de lezers de beide hoofdpersonen in hun hart sluiten.”

De nieuwe uitvoeringen van Faye en Sean en Zoektocht terug zijn vanaf 30 juni (vandaag) te verkrijgen als e-book en paperback! Binnenkort kunnen jullie een recensie van Zoektocht terug op mijn blog verwachten.

2 thoughts on “Marina Folkers over nieuwe uitgaves ‘Faye en Sean’ en ‘Zoektocht terug’: “Ik denk dat gebeurtenissen uit het verleden invloed hebben op hoe we naar liefde kijken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s