Een grote reis van een kleine Dwarsligger (+kortingsactie)

Ken jij de dwarsligger al? Een boekje dat klein genoeg is om in je broekzak te passen, maar toch een hele roman, thriller of ander literair boek bevat. En zo’n klein boekje kan je, ook als je deze zomer gewoon thuisblijft, meenemen op een groot avontuur!

Wat is een dwarsligger?

Een dwarsligger is een overdwarsboekje geprint op heel dun papier. Dat betekent dat de vorm net iets anders is dan een gewoon boek, je houdt het boekje namelijk horizontaal in plaats van verticaal. Door het dunne papier, dat doet denken aan het papier van een bijbel, past een normaal grote roman of wat voor boek dan ook in een klein boekje dat je zo mee kunt nemen in je broekzak. De bladspiegel van één pagina uit een normaal boek wordt overdwars geprint op twee pagina’s van twaalf bij acht centimeter.

De dwarsligger bestaat al ruim tien jaar en wordt door uitgeverij Ambo Anthos uitgegeven. De bedenker van de dwarsligger, Hugo van Woerden, wilde een boek maken dat niet uit zichzelf dichtklapte, makkelijk mee te nemen was én uiteraard nog steeds plezierig was om te lezen. Door een speciale bindmethode blijft de dwarsligger gewoon openliggen en kan je ‘m in principe met één hand lezen. Ideaal als je net met je cocktail aan het zwembad zit – of deze zomer gewoon met een lekker kopje koffie of thee in de tuin.

Eigen ervaring

Zelf had ik nog niet eerder een dwarsligger gelezen en is dit dus ook voor mij de eerste leeservaring. Hoewel ik vanwege het kleine boekje ook een heel klein lettertype had verwacht, valt het me prima mee. Bovendien zijn de letters erg duidelijk gedrukt in een fijn zwart en goed leesbaar lettertype. Het is daardoor niet vermoeiend om te lezen. De bladspiegel is anders omdat je van de bovenste naar de onderste bladzijde leest, maar ook dat went snel na een hoofdstuk gelezen te hebben. Het is wel fijn dat de opmaak behouden wordt en bijvoorbeeld hoofdstuknummers nog steeds duidelijk aangegeven worden.

Wel moet ik even wennen aan het papier. Omdat het zo dun is, kreukt het wat sneller als je het niet voorzichtig omslaat. Uiteraard moet een boek gelezen worden, maar voor de paar lezers zoals ik die een boek graag in perfecte staat houden – ja, we bestaan – iets lastiger. Ik hou er daarnaast van om grote boeken mooi in een kast tentoon te stellen, maar kan me voorstellen dat als je een aantal dwarsliggers hebt, je deze op eenzelfde manier in de kast kunt verzamelen. Ook kan je deze vanwege het kleine formaat prima met de cover naar voren voor je andere boeken neerzetten, als je ze toch net wat extra wilt laten opvallen.

Kortingsactie

Elk jaar heeft uitgeverij Ambo Anthos een grote kortingsactie in de zomer, om lezers kennis te laten maken met de dwarsligger. Hierbij worden niet alleen titels van Ambo Anthos uitgegeven, ook titels van andere uitgeverijen verschijnen gewoon bij Dwarsligger, zodat er voor ieder iets wils is.

Bij de 2+1-kortingsactie krijg je van 1 juli t/m 30 september bij twee dwarsliggers de derde helemaal gratis. Alle deelnemende titels vind je hier: https://www.boekenwereld.com/acties/dwarsligger-2plus1

Mijn top 3

Ambo Anthos vroeg mij welke drie dwarsliggers ik uit zou zoeken én stuurde er eentje op om kennis te maken met het concept. Daarover zo meteen meer… eerst mijn top 3:

 1. Jenny Colgan – Het eindeloze strand
  Als groot feelgoodliefhebber veroverde Jenny Colgan voor mij de eerste plaats. Vorig jaar was ik aanwezig bij een event van BookSpot met Jill Mansell en Jenny Colgan. Ik vond Jenny toen zo ontzettend grappig, dat ik nu wel één van haar boeken moet ontdekken. Het boek waar Dwarsligger voor gekozen heeft, Het eindeloze strand, klinkt als het ideale vakantieboek.
 2. Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk
  Wie mij kent weet dat taal zeg maar echt mijn ding is. Ik heb al twee boeken van Paulien Cornelisse gelezen waarin ze met haar vrolijke relativeringsvermogen de taal onder de loep neemt. Ik hoop dat het derde taal-boek net zo grappig en interessant is en ben benieuwd welke taalvernieuwingen ze nu weer gevonden heeft.
 3. Hiro Arikawa – Reisverslag van een kat
  Reisverslag van een kat is een betoverend reisverhaal dat haast klinkt als een sprookje! In het boek maakt kat Nana een roadtrip met zijn baasje Satoru. Waarheen en waarom? Dat ontdekt Nana tijdens de reis door Japan, waarbij hij alles op alles zet om het avontuur niet te laten eindigen. Dit boek lijkt me een prachtig verhaal over vriendschap en een bijzondere reis waar ik graag deel van zou uitmaken.

Hoe groot is een dwarsligger?

Nu hoor ik je denken: zulke grote, betoverende verhalen, passen die écht wel in zo’n klein boekje? Zeggen die afmetingen je niet zo veel? Dan neem ik je op creatieve wijze mee en laat ik je – met een beetje hulp van Jenny Colgan en haar Eindeloze strand – zien hoe groot zo’n dwarsligger nu precies is. Een grote dichterlijke reis van een kleine dwarsligger.

Een dwarsligger is een klein boek, die past zo in je zak

Dat haalt ie met gemak, want hij is zelfs kleiner dan m’n voet!

En voor een gemiddelde wekker, is ie ook precies goed

Hij is kleiner dan een grote hond

… Maar ook kleiner dan een kleine hond

Misschien strooit ie wel dromen rond

Of kan ie wel honderd keer in de kast!

Zo’n dwarsligger is een echte (woorden)schat (al denk ik dat dit niet past…)

Vergeleken bij deze Reiziger, is het maar een kleine spruit

Maar voor een kleine eendenfamilie, maakt dat heel niet uit

Jenny Colgan’s strand is eindeloos, net zoals de nacht

Gelukkig past ie prima in je bed, dan droom je lekker zacht

Hij is groot genoeg om dwars te liggen

En perfect voor deze boekenlegger hier

Maar bovenal groot en klein genoeg… voor heel veel leesplezier!

Heb jij al eens een dwarsligger gelezen? Zo ja, hoe vond je het?

One thought on “Een grote reis van een kleine Dwarsligger (+kortingsactie)

 1. Ja,leuk zijn ze hè. Ik koop ze bij de kringloop,maar je moet wel mazzel hebben,ze zijn altijd snel weg.Het Kruidvat heeft er ook een aantal uitgegeven,die waren niet genummerd en hadden een slappe kaft.En er zijn inderdaad ook speciale boekenleggertjes voor. Ik heb er ook eentje uit Rusland en eentje die op gewoon papier gedrukt is,maar die is wel erg dik. Groetjes,, Wilbert

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s