Petra Kruijt ‘Onder studenten’ in een nieuw jasje + het gekste wat jullie deden in je studententijd

Romanschrijfster Petra Kruijt heeft al meerdere titels op haar naam staan die allemaal één ding gemeen hebben: de hoofdpersonen zijn powervrouwen! Uitgeverij Zomer & Keuning brengt daarom de eerste zes romans die van de schrijfster bij de uitgeverij verschenen opnieuw uit onder de naam Girl Power-serie.

Dat gaat niet zomaar voorbij, want bij het feestje van deze re-release hoort een nieuw jasje. De titels verschijnen daarom met een nieuw hip glow-in-the-dark-geïnspireerd ontwerp. Zo schitteren deze boeken net zo als de powervrouwen in ‘Gemma & Partners’, ‘Onder studenten’, ‘Laat me jou zijn’, ‘Lieve ik’, ‘Twijfels over België’ en ‘De mannenmaker’.

Foto: De zes backlisttitels schitteren in een nieuw jasje.

Onder studenten
Van deze oude vertrouwde titels mag ik één van de zes uitlichten. Hoewel ik geen student meer ben, heb ik zelf genoten van de opleiding Journalistiek. Ik koos daarom voor ‘Onder studenten’. Links zie je het oude omslag en rechts de gloednieuwe cover. De gekleurde letters en het kusmondje geven al wat weg over de sfeer vol feestjes, flirts en filosofie in deze roman.

Foto: ‘Onder studenten’ met oude én gloednieuwe cover.

‘Onder studenten’ gaat over Christa, die zeven jaar geleden koos voor een leven als jonge moeder. Zeven jaar lang stond haar leven in het teken van dochtertje Tessa en man Rens. Maar nu wil ze meer: Christa wordt student. Vol overgave stort ze zich in het studentenleven, inclusief de feestjes en de flirts, vooral met studiegenoot Nathan. Maar haar zelfontplooiing kent een grens, want naast student is ze ook nog steeds moeder. Al lijkt Christa dat af en toe bijna te vergeten. Het studentenleven zit immers vol verleidingen.

Jullie gekste studentenverhalen
Ter ere van de avonturen van Christa in ‘Onder studenten’ vroeg ik op social media naar jullie avonturen met de vraag: wat is het gekste dat jij in je studententijd hebt meegemaakt? Daar kwamen zowel antwoorden uit die vooral te gek waren omdat jullie iets zo ontzettend cools meemaakten, maar ook hele herkenbare verhalen over nachtenlang blokken én enkele gekke verhalen die je nog heel lang bijblijven.

1. Zo is dit natuurlijk dé studentenexperience waar je direct aan denkt, of het nu ten tijde van de hit in 2005 of tien jaar later is
Judith: “Met alle studenten in een huisje in de middle of nowhere: dansend op Stupid van Tess & mensen die de hele nacht door feesten…”
2. En altijd fijn, die willekeurige dropping
Judith: “Gedropt worden met medestudenten in een donker bos en de weg terug zien te vinden.”
3. Leuker is het als je naar een plek mag waar het fantastisch is om de weg te mogen vinden
Nora: “Ik mocht als stagiair op persreis naar Londen. Ik liep stage op de kunst en cultuur redactie van de GPD (die bestaan niet meer) voor m’n studie Journalistiek.”
4. Sowieso zorgen mediaopleidingen voor veel bucketlist-avonturen, zoals het interviewen van de enige echte (stem van) Spongebob
Jennifer: “Ik heb wel iets wat echt TE gek was, namelijk dat ik een interview mocht doen met scenarioschrijver Lex Passchier. Hij is ook wel bekend als stem van Spongebob én series als Moordvrouw en Oogappels!”
5. Of een eigen ervaring, BN’ers verzamelen met René Froger
Edriënne: “Op mijn pas tweede stagedag moest ik helemaal alleen naar een persdag. De media met camera’s gingen steeds maar voor, tot René Froger naar me toekwam en vroeg: ‘Lukt het, meis? Wie wil je spreken?’ Hij loodste me zo naar alle BN’ers om ze te interviewen.”
6. Echter is het studentenleven ook vooral een leven van veel blokken
Kim: “Ik bleef tot vijf uur ’s ochtends op om een paper te schrijven. Om half negen moest ik weer in de les zitten.”
7. Niet dat het op zou vallen als Kim nog een uurtje was blijven liggen…
Kim: “Toen ik studeerde sloeg ik vaak colleges over, maar mijn docent heeft het nooit gemerkt, haha.”
8. Maar het allergekste verhaal is toch wel echt dit tafereel, Netflixserie ‘You’ is er niks bij
Chantal: “Dat ik vanaf mijn studentenkamertje in Breda ineens een kaartje kreeg van de overbuurman waarin hij mij bedankte voor het mooie uitzicht in de ochtenden. Ik bleek de gordijnen niet altijd goed dicht te doen.”

De studententijd van Petra Kruijt
Aangezien Petra Kruijt schrijft over het studentenleven dat Christa inhaalt, was ik erg benieuwd naar háár ervaringen als student. Wat maakte de inmiddels schrijfster en redacteur mee tijdens haar studie? Uiteraard vroeg ik het haar.

“Ik heb dus echt heel weinig gênante dingen meegemaakt want ik heb TOTAAL niet uit mijn studententijd gehaald wat erin zat,” vertelt Petra. Ze settelde te vroeg en werd een forensstudent. “Ik heb dus eerder net als Christa het gevoel dat ik iets gemist heb dan dat ik smeuïge verhalen heb! Ik weet niet waarom, misschien door onzekerheid of zo. Ik zag hoe anderen het aanvlogen, dat studentenleven, en het leek me supertof, maar ik stond er voor een groot deel buiten.”

Toch ging de powerschrijfster het studentenavontuur later alsnog aan. “Pas veel later heb ik twee weken lang een studentenleven geleid. In 2014 – ik was al zwanger van mijn eerste kindje – heb ik meegedaan aan een schrijversconferentie van Yale, waar ik gedurende die periode ook op de campus woonde. Dit was in de zomer, dus alle Yale-studenten waren er niet, en in die periode heb ik meer studentenleven meegemaakt dan in vier jaar tijd hier.”

De conferentie aan de Universiteit van Yale was absoluut speciaal voor Petra. “Met ons groepje gingen we letterlijk elke avond tot laat uit, karaoke zingen, oesters eten (ik niet) en wijn drinken (ik ook niet), in het gras liggen en elkaar verhalen vertellen, samen verhalen schrijven. Ik weet niet, het was gewoon magisch.”

Hoewel haar avonturen wellicht wat rustiger waren dan die van Christa in ‘Onder studenten’, kent het leven van Petra toch een overeenkomst met haar boeken. “Het grappigste (en ook wel ergste) detail uit mijn studententijd is dat ik net als in mijn boek daarvoor, ‘Lieve ik’, een brief aan mezelf heb geschreven. Niet op de middelbare, maar op de hogeschool. Die brief kreeg ik toen ik dertig was, want ik was twintig toen ik hem schreef. Het rare van die brief is dat ik allemaal dingen las die ik als twintigjarige wel in me had en graag wilde, maar waar ik op dat moment de moed niet voor had. Ik moest echt veel ouder worden om dat te kunnen. Ik had dus graag, net als Christa, de kans gehad om op latere leeftijd te gaan studeren. Ik vind mezelf in veel opzichten geen laatbloeier, maar dit zou wel echt ideaal voor mij zijn geweest. Al weet ik niet of het ook zo goed zou zijn geweest voor mijn studieresultaten!”

De zes backlisttitels in een nieuw jasje van Petra Kruijt zijn nu verschenen. Heb jij al eens een boek van Petra Kruijt gelezen?

2 thoughts on “Petra Kruijt ‘Onder studenten’ in een nieuw jasje + het gekste wat jullie deden in je studententijd

  1. Ik heb eigenlijk nog geen boek van Petra gelezen, maar de nieuwe covers zien er echt heel aantrekkelijk uit! Leuke blog, E 🙂 het verhaal bij nummer 8 blijft toch wel het geniaalst en gekst hoor hahahaha! Al is nummer 4 ook wel heel cool, toch 😉 En super lief van René Froger!

    Geliked door 1 persoon

    • Voor alles is een eerst keer, toch? 🙂 De nieuwe covers zijn ook maar 10 euro per stuk, dus dat is goed te doen! En dankjewel Jenni ❤ Haha ja, mijn mond zakt nog steeds open van nummer 8 hoor. En van Spongebob natuurlijk (en al die andere supergoede series!)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s