Recensie: Zomer voor altijd – Jenny Han

zomer voor altijd jenny hanZomer voor altijd – Jenny Han
Originele titel: We’ll always have summer
Uitgeverij: Moon

Uitgave: juni 2021
ISBN: 9789048858910
Prijs paperback: €15,-
Prijs ebook: €9,99
Het laatste deel van een zwoele, zomerse trilogie door bestsellerauteur Jenny Han

Twee jaar geleden vertelde Conrad Belly dat ze voor Jeremiah moest kiezen. Sindsdien zijn zij en Jeremiah onafscheidelijk en gaan ze zelfs naar dezelfde universiteit. Alles lijkt perfect. Alleen is hun relatie niet zo fantastisch als Belly had gehoopt. En als Jeremiah de grootste fout maakt die een jongen kan maken, wordt Belly gedwongen om haar gevoelens voor de twee grote liefdes in haar leven onder de loep te nemen en te beslissen waar haar hart echt ligt. Heeft ze wel een toekomst met Jeremiah? En heeft ze Conrad eigenlijk ooit echt los kunnen laten?

De tijd is aangebroken voor Belly om voor eens en altijd te beslissen aan wie haar hart toebehoort.

Spoiler alert! Heb je deel één en twee nog niet gelezen? Lees dan eerst De zomer waarin alles veranderde en Een zomer zonder jou.

Belly Conklin is haar hele jeugd dol geweest op de zomer… en op Conrad en Jeremiah Fisher. In Zomer voor altijd van Jenny Han ontdekt Belly eindelijk aan wie haar hart toebehoort. Na een relatie van twee jaar met Jeremiah is ze klaar voor de volgende stap, alleen blijkt haar relatie niet zo perfect als de toekomst waar ze altijd van droomde.

In het slotdeel van de Zomer-trilogie brengt Jenny Han nog één keer een heerlijke summer-read vol liefde, drama en romantiek. Na een driehoeksverhouding van twee boeken lang maakt Belly voor eens en altijd een keuze met welk van de Fisher broertjes ze de rest van haar leven wil doorbrengen. Jeremiah en zij studeren aan dezelfde universiteit en zijn klaar om in het huwelijksbootje te stappen. Belly’s ouders en Jeremiahs vader zijn echter helemaal niet zo blij met hun romantische plannen en vinden het stel veel te jong om te trouwen. Na een ruzie met haar moeder vertrekt Belly naar het vakantiehuis in Cousins Beach, waar ze geconfronteerd wordt met haar keuze: geeft ze haar hart wel weg aan de goede persoon?

Ontwikkeling
Het leuke aan Zomer voor altijd vind ik dat Belly nu echt volwassen is. In het eerste deel van de trilogie, De zomer waarin alles veranderde, was Belly echt nog aan het opgroeien en was haar crush op de Fisher broers vrij kinderlijk, als die van een kind dat er graag bij wil horen. Zo kon Belly nog wel eens overdreven reageren en draaide haar wereld ook grotendeels om haarzelf. In Zomer voor altijd past Belly’s gedrag bij haar leeftijd en krijgt ze bovendien meer oog voor haar omgeving. Zo leken boezemvriendin Taylor en Belly elkaar in de eerdere delen lang niet altijd te begrijpen, maar staan ze nu voor elkaar klaar. Het feit dat Belly op de universiteit haar echte naam, Isabel, gebruikt, past bij de ontwikkeling tot jonge volwassen vrouw die het personage heeft doorgemaakt.

Hoewel de uitkomst van het verhaal in principe duidelijk lijkt – Belly gaat immers trouwen – weet Jenny Han toch gedurende de 250 pagina’s die het boek telt de spanning op te voeren. Zo zorgt een misstap ervoor dat de toekomst misschien helemaal niet zo vast staat als je in eerste instantie zou denken. Daardoor word je als lezer opnieuw nieuwsgierig naar de uitkomst: wie blijft er bij elkaar en wie blijft er uiteindelijk achter met een gebroken hart?

De laatste zomer
De opnieuw vlotte schrijfstijl maakt dat ik ook door dit laatste deel heen gevlogen ben. Jenny heeft een vrolijke en eenvoudige stijl die zorgt voor een luchtige read, waardoor haar boeken ideaal zijn voor op vakantie. Toch schrijft ze gevarieerd genoeg om bij het niveau van een Young Adult te passen. Ook de thema’s uit de vorige delen worden niet vergeten. Zo speelt het verdriet rondom het overlijden van Susannah nog steeds een rol en zie je hoe elk personage hier mee om is gegaan – of juist stil is blijven staan.

Zomer voor altijd is het perfecte slotdeel van de Zomer-trilogie. Jenny Han bewijst dat ze het niet één, twee, maar drie keer in zich heeft om een heerlijke, vlotte, zomerse Young Adult te schrijven die je verliefd laat worden op alle personages. Zozeer dat het zelfs niet uitmaakt met wie Belly zal eindigen, al blijf je als lezer tot de laatste bladzijde nieuwsgierig wie er uiteindelijk de liefde vindt en wie er met een gebroken hart achterblijft. Het einde van de Zomer-trilogie bevat zoveel liefde dat je niet anders kan dan het boek met een glimlach dichtslaan.

Bedankt Uitgeverij Moon voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s