Lang zal je lezen!

Foto: Pixabay

Van 1 tot en met 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit jaar is het niet zomaar een Kinderboekenweek als alle anderen, het event bestaat namelijk 60 jaar! Op 30 september begon de aftrap van het feest met het Kinderboekenbal in het Spoorwegmuseum. Het bal was alleen toegankelijk op uitnodiging, dus ik heb me vermaakt met verslagen in nieuwsbrieven en columns.

Op deze speciale avond werd ook de Gouden Griffel bekend gemaakt. De winnende titel voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalig kinderboek is Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Het boek beschrijft de evolutie van de mens en het leven en geeft antwoord op verschillende vragen zoals de gelijkenissen tussen Jos Grootjes uit Driel en een haai, of de bacteriën in zijn sokken. Eerder dit jaar in april won het boek al de Gouden Tulp, een prijs voor het beste informatieve boek van het jaar 2014. Nu is Het raadsel van alles wat leeft bekroond met een Gouden Griffel én een Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. Dit is de tweede Gouden Griffel voor Jan Paul Schutten, in 2008 ontving hij er één voor Kinderen van Amsterdam.

De activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

De rest van de week zullen er nog feestelijke activiteiten plaatsvinden. Het beste kun je daarvoor even op de website van de Kinderboekenweek kijken, daar vind je een geheel activiteitenoverzicht waarbij je ook op plaats kunt zoeken. Zo is er nog een tentoonstelling van Kunstenaar Marit Törnqvist te bezichtigen. Zij maakte het prentenboek Fabians Feest, dat ook werd voorzien van een app speciaal voor de Kinderboekenweek 2014. Haar exposities zijn de rest van de maand nog te zien.

Aan het einde van de week organiseert de NS op 11 oktober ‘feestelijke ontmoetingen’ in het Spoorwegmuseum. Kaarten hiervoor worden gecombineerd met een retourtje Utrecht Centraal en geven toegang tot het museum met een uitgebreid programma met kinderboekenschrijvers en karakters uit kinderboeken. Het exacte programma is niet bekend, maar ik vermoed wel dat er iemand als verklede muis rond zal lopen.

Net als bij de volwassen Boekenweek krijg je bij aankoop van €10,- aan kinderboeken het kinderboekenweekgeschenk cadeau. Dit jaar is er ook een gratis Spoorspel bij inbegrepen. Het kinderboekenweekgeschenk dit jaar is Zestig Spiegels van Harm de Jonge:

Jurre is een verlegen jongen die nooit meer dan zes woorden achter elkaar zegt. Dat is niet zo erg, maar wel als je een spreekbeurt moet houden. Daar ziet hij vreselijk tegenop. Maar dan ontmoet hij prinses Sippora von Singapoor, het meisje met de blauwe ogen en de zwarte vlecht. Zij leert Jurre de wereld anders te zien dan ze is en brengt hem naar de zeven torens van het Prinsenhuis.

Daar komt hij in een wonderlijke wereld van kermisgasten en straatartiesten terecht. Hij krijgt er bijzondere adviezen voor zijn spreekbeurt. En als Sippora hem dan ook nog eens met zestig spiegels te hulp schiet, kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Boekentest

Verder kun je nog een test doen om boekentips te krijgen. Ik heb om de test uit te proberen een paar keer verschillende antwoorden ingevuld. De uitkomsten zijn beperkt, maar je krijgt wel degelijk een ander boek als je een andere leeftijdscategorie of ander favoriet feest invult. Andersom komt bij dezelfde antwoorden hetzelfde boek eruit, dus ze worden niet willekeurig gekozen, altijd goed om te weten.

Ik ben blij dat initiatieven als de Kinderboekenweek en de Boekenweek nog altijd bestaan en er zo voor zorgen dat we blijven lezen in Nederland. Het enige wat ik nu nog mis is een Young Adult Boekenweek voor de groep leeftijdscategorieën die net buiten beide boekenweken valt, wie weet een leuk idee voor de toekomst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s