NaNoWriWat?

Foto: Nanowrimo.org

Wat is NaNoWriMo?

Het klinkt als een afkorting van een Fall Out Boy liedje, maar dat is het niet. NaNoWriMo is een schrijfwedstrijd die elk jaar wordt georganiseerd in november. In de National Novel Writing Month proberen mensen van over de hele wereld een novelle van minstens 50.000 woorden te schrijven binnen 30 dagen. Wat je kan winnen? Een eigen geschreven boek op je laptop. De enige officiële ‘prijs’ is een badge op de website als je je de 50.000 woorden hebt bereikt, het gaat bij NaNoWriMo om de eer en dat je gestimuleerd wordt om eindelijk dat ene verhaal af te maken.

In 1999 begon Christ Baty met het initiatief met 21 deelnemers. Vorig jaar in 2013 was er een aantal van 310.095 deelnemers. Inmiddels wordt er over de hele wereld meegedaan en dit jaar kunnen we officieel meedoen als ‘regio’ The Netherlands, waar in eerdere jaren België en Nederland samengevoegd waren.

De bedoeling tijdens deze maand is dat je je aanmeldt op de NaNoWriMo site en daar elke dag het woordenaantal upload van wat je geschreven hebt. Je hoeft hierbij niet het hele verhaal te uploaden, maar het kan wel als je na 20 november de eindbadge wil behalen. De website houdt voor je bij hoeveel woorden je nog moet schrijven en hoeveel je gemiddeld per dag moet schrijven om aan de 50.000 woorden te komen. In oktober mag je al beginnen met het verzinnen van het plot, maar je mag nog niet beginnen met het schrijven van het verhaal. Want valsspelers zijn geen winnaars, right?

NaNoWriMo dichtbij

Op 25 oktober is er een kick-off voor Nederlandse deelnemers in de pub Florin, Nobelstraat 2 in Utrecht. Deze kick-off is er vooral om mede-schrijvers te leren kennen en op een leuke manier het event in te leiden. Er is een loterij, er kunnen care packages worden gemaakt, er is de mogelijkheid om te blijven eten en volgens het topic zal er vooral veel gekletst worden.

Ik heb vorig jaar een poging gedaan om mee te doen, maar destijds kwam ik er pas op 2 november achter dat het event bestond en snapte ik niet geheel hoe de website werkte, dus ben ik afgehaakt. Het verhaal heb ik uiteindelijk in december toch voor mezelf afgemaakt, met iets meer dan 60.000 woorden. Inmiddels volg ik de blog van Liz Greenash, die al voor de tiende keer meedoet en in haar blog alles duidelijk op een rijtje heeft gezet. Ik ben van plan om haar deze maand te blijven volgen en waarschijnlijk dit jaar zelf echt mee te doen. Ik denk er eerst nog even over na omdat tijd schaars is en ik nog met een plot moet komen, maar als ik mee ga doen, zijn jullie de eerste die het horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s