Theetijd met Chantal van Gastel

De cover van Chantal van Gastel’s nieuwe boek Ik wist het.

Citroen-cheesecake met een vleugje speculaas, sandwiches met rucola, kip, basilicum en mayo, quiches met gehakt en verse prei, ultieme brownies… loopt het water je al in de mond? Dit is namelijk nog maar een klein deel van de heerlijke high tea afgelopen 22 oktober met niemand minder dan Chantal van Gastel en Rutger van der Broek.

Eerder verscheen Chantal van Gastel in de uitzending van Koffietijd met een leuke verrassing: ter ere van haar nieuwste boek ‘Ik wist het’ kon je kans maken op kaarten voor een feestelijke high tea. Mijn zus Jennifer had geluk en won twee plaatsen! De uitnodigingsmail beloofde een gezellige ongecompliceerde middag met lekkere hapjes. Die belofte is zeker uitgekomen.

Twee uur van tevoren pakten we de trein, want je weet het maar nooit met slecht weer en treinen. We kwamen redelijk op tijd in Utrecht aan toen er zich een probleem voordeed, want hoe was ik ook alweer de vorige keer in Utrecht op de Oudegracht terecht gekomen? Ik weet niet waar we allemaal zijn afgeslagen, maar na een snelle stop bij de H&M (waar het zo druk was dat het wel de Forever 21 in Amsterdam had kunnen zijn) en een moment om de weg te vragen bij de Bruna hebben we het gevonden. We kwamen aan bij In De Ruimte, waar een groep mensen al aan de waterkant stond te wachten. Eén van de House of Book uitgevers nodigde ons net voordat het ging regenen uit om naar binnen te gaan, waar we werden verwelkomt met een glaasje prosecco. Hij droeg ons op om straks allemaal te gaan zitten, zodat hij Chantal zodra ze er was kon vertellen dat ze op nummer 51 was binnengekomen in de bestsellerlijst.

Chantal begroette iedereen even enthousiast.

Zodra Chantal, die nog niks van dit nieuws wist, binnen was gekomen, begroette ze eerst iedereen persoonlijk. Ik vond het lief dat ze nog zo veel mensen wist te herkennen en ook mij nog herkende. ‘Oh, van Twitter!’ Ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken, waarna iemand achter me zei dat het toch veel leuker was om zelf met haar op de foto te gaan. Dus ik gaf mijn fotocamera even weg en zag toen pas dat Rutger van der Broek van Heel Holland Bakt een foto voor me had gemaakt! Supercool natuurlijk, dus daarna wilde mijn zus ook nog even met hem op de foto.

De toespraak met spannend nieuws over de bestsellerlijst.

Zodra iedereen zat werd er een korte toespraak gehouden met het blije nieuws over Chantal’s plek in de bestsellerlijst en bedankte Chantal ons zelf nog allemaal dat we er waren. Van de maar liefst 1200 (!) inzendingen waren er 50 uitgekozen om bij haar high tea aanwezig te zijn. Daarna was het tijd voor de overheerlijke hapjes gemaakt door Rutger, die naast het buffet stond om uit te leggen wat alles was.

De hapjes gebakken door Rutger en zijn boek Rutger Bakt.

Tijdens het theedrinken en eten (en nog een keer bijvullen) ging Chantal van tafel naar tafel om met iedereen te praten en boeken te signeren. Ik had met mijn zus een gezellig gesprek over boeken met de vrouw tegenover ons en aangezien zij bij de uitgeverij hoorde kon een kort praatje over de nieuwe Shopaholic covers natuurlijk niet ontbreken. Chantal nam ondertussen zoveel tijd voor haar fans dat toen ze eenmaal bij ons was de andere tafel er maar bij werd gevoegd, omdat er anders te weinig tijd zou zijn. Ik denk dat als het aan Chantal lag ze zo nog een uur voor ons zou zijn blijven zitten.

Druk in gesprek tijdens het signeren.

We kregen allemaal een exemplaar van Ik Wist Het cadeau en ik had nog twee delen uit de Zwaar-serie meegenomen om te laten signeren. Tijdens het krabbelen en foto’s maken beantwoordde ze al onze vragen. Ik vroeg me af of ze voor haar boeken ook echt naar plekken toeging voordat ze scenes schreef en dit bleek het geval te zijn. “Ik ben voor Zwaar Verguld naar een bruidswinkel geweest om bruidsjurken te passen en ik heb bij een dierenartspraktijk gekeken om over Isa te schrijven,” vertelde ze me. Ook voor dit boek was ze in een bloemenwinkel geweest. Research heeft ze dus zeker gedaan, een keer was ze zelfs drie dagen bezig voor één scene. De al te bekende vraag kwam ook nog voorbij: welk van je eigen boeken is je favoriet? Chantal kon niet helemaal kiezen, alle boeken hadden wel iets van zichzelf erin. Veel fans schenen wel te kiezen voor Ik Wist Het, omdat daar meerdere elementen uit verschillende boeken in samen waren gevoegd.

Nog even een extra foto op het eind.

Uiteindelijk was het tijd om afscheid te nemen, nog een foto (zonder flits) te maken en Chantal te bedanken. Ik hoop dat ze na alle drukte zelf nog wat tijd gehad om van de hapjes te proeven. Wij vonden het in ieder geval heerlijk en het was een hele leuke ervaring om eindelijk Chantal eens in het echt te zien. Bedankt aan The House of Books, Rutger van der Broek en Chantal van Gastel, Ik Wist Het wel, de high tea was fantastisch!

One thought on “Theetijd met Chantal van Gastel

  1. Ik had deze blogpost beter na het eten kunnen lezen, want ik heb nog meer honger gekregen door al die lekkere hapjes 😉 haha! Wel een leuke post! Het klinkt heel gezellig!! Leuke plek ook voor een high tea 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s