Uitslag: e-books of papieren boeken?

Foto: Mobil Yazılar

Foto: Mobil Yazılar

Een tijdje terug stelde ik jullie de vraag: lees jij liever e-books of paperbacks en hardcovers? In een poll konden jullie stemmen voor digitale boeken (e-books) of papieren boeken. Na een mooi aantal stemmen door enkele shares op Facebook en een extra poll op Q is hier nu de uitslag!

Uitslag Boekenleven
Als eerste de poll op Boekenleven zelf, waar naast de volgers veel gestemd werd door Facebook-gebruikers die de post deelden. Met een totaal aantal stemmen van 27 ging met 24 stemmen de voorkeur uit naar … papieren boeken! 

Priscilla (19) zegt: “Sowieso papieren boek. Dat is de echte leeservaring.” Dorien (18) vindt het ook een voordeel dat je papieren boeken in de kast kan zetten. “Ik vind het leuk om al m’n boeken in mijn kast te zien en erdoor bladeren heeft ook een heel andere sfeer dan gewoon sweepen op je tablet.”

Toch kozen er ook 3 mensen voor e-books. Eén van hen was Ellen (20). Haar hele reactie kun je lezen in de reacties bij de originele post. “Ik had tot een half jaar geleden e-books afgezworen. Ik zou de charme van papieren boeken nooit kunnen weerstaan,” zei ze onder andere. Sinds Ellen is gaan studeren, heeft ze een tijdje een leespauze gehad. Door e-books is ze naar na twee á drie jaar weer begonnen met lezen. “Ik heb zo de liefde voor lezen hervonden. Ik lees op de trein, tussen de lessen door, voor het slapen gaan, zonder dat ik met iets extra zwaar moet sleuren.”

wordpress

Uitslag Quizlet
Ik liet dezelfde poll ook op schrijfwebsite Quizlet rondgaan. Met mensen die online schrijven was ik benieuwd of ze daarmee ook de voorkeur voor digitaal lezen zouden hebben. Dit bleek niet zo te zijn, van de 44 stemmen ging er namelijk maar 1 naar e-books, gingen er 3 naar geen voorkeur en wonnen zo de papieren boeken met 40 stemmen.

Degene met de voorkeur voor e-books liet zich niet horen, maar toch kwamen er wel enkele reacties van mensen die hun redenen hebben om soms toch voor e-books gaan. Naomi (19) legt uit: “Ik lees liever op papier; maar het is wel makkelijker om ebooks te lezen omdat ze altijd verkrijgbaar zijn. Bibliotheken bij mij in de buurt zijn ontzettend door de jaren heen uitgedund of failliet gegaan. Ik vind dit enorm jammer.” Naast de geur en fijner lezen op papier, maakt voor enkele lezers een papieren boek het verhaal ook tastbaarder. Zo ook voor Lissa (18): “Met papier heb ik ook altijd dat als ik ’t boek weer opensla ik me weer herinner waar ik dat voor het eerst of laatst gelezen heb, of iets wat gebeurde toen ik dat boek bij me had.”

quizlet

Totale uitslag
Met alle stemmen opgeteld komen we uiteindelijk uit op een totaal van 71 stemmen. 3 daarvan hebben geen voorkeur, 4 gaan er uit naar e-books, maar de ultieme winnaar? Dat blijkt toch echt het ouderwetse papieren boek te zijn:

totaal

 

One thought on “Uitslag: e-books of papieren boeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s