Recensie: Een – Sarah Crossan

9200000057111415Een – Sarah Crossan
Originele titel: One
Uitgeverij: Pepper Books

Uitgave: augustus 2016
ISBN: 9789020608410

Prijs paperback: €16,99
Prijs ebook: €9,99
Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Sarah Crossan combineert in Een een vrije vers¬vorm met een prachtig verhaal over identiteit en verbondenheid. Het aangrijpende verhaal en de intuïtieve stijl maken Een tot een toegankelijk en adembenemend boek. Een stijl die je zal overrompelen en een verhaal dat je hart in tweeën breekt.

In Een van Sarah Crossan gaan Grace en Tippi als tweeling naar een middelbare school. Dat zou normaal moeten klinken, ware het niet dat ze een Siamese tweeling zijn. Grace en Tippi zijn al bijna net zo gewend aan het gestaar van mensen als het feit dat ze altijd samen zijn geweest. Ze hebben vier armen en twee functionerende benen. Ze vallen daarmee in de categorie ischiopagus tripus.

Bijzonder free verse boek
Het is bijzonder dat de Siamese tweeling al zo oud is geworden. En dat is eigenlijk hoe je de rest van het boek ook het beste kunt beschrijven: bijzonder. Grace en Tippi zijn inmiddels zestien, bijna zeventien, en hun verhaal wordt op een hele speciale manier beschreven. Je leest namelijk vanuit Grace, maar in vrije versvorm, ook wel bekend als “free verse”. Dat is een moderne dichtkunst zonder rijm en zonder regelmatige opbouw, maar toch weet Sarah Crossan er een eigen ritme in te verwerken.

Elk hoofdstuk leest als een gedicht. De titels geven extra betekenis aan elk hoofdstuk, bijvoorbeeld “In het donker”. Juist doordat er minder tekst op de bladzijdes staat, lees je dit boek in no-time uit. Maar dat heeft niet alleen met de verdeling van de tekst te maken, ook met de herkenbaarheid van de personages.

Contemporary YA met een twist
Los van de doktersafspraken en gesprekken bij de psycholoog, zijn Grace en Tippi meisjes met gedachten als ieder meisje van hun leeftijd. Ze willen niet raar gevonden worden op school, ze drinken voor het eerst alcohol en worden verliefd. Ze vinden nieuwe vrienden op school genaamd Yasmeen en Jon. Juist doordat die nieuwe vrienden hen behandelen als ieder ander, ga je Grace en Tippi ook zo zien: normaal, zoals ze willen zijn. En allebei een individu, zelfs al zijn ze altijd samen.

Ik had nooit verwacht dat ik dit verhaal zo mooi zou vinden. Het was vooral de cover die me aansprak met de mooie kleuren en de ondertitels ‘Twee levens, twee zussen, één keuze’. Toen wist ik nog niet dat het verhaal over Siamese tweelingen zou gaan en wat ik kon verwachten. Zoals wel verwacht, werd natuurlijk de vraag gesteld: zouden ze ook allebei één kunnen zijn?

Diepgaande research
Maar Sarah Crossan belicht meerdere kanten van het verhaal. Ze geeft ook voorbeelden van een Siamese tweeling die nooit van elkaar gescheiden wilde worden en beroemd werd in een tv-programma. Ze laat zien dat niet elk verhaal van Siamese tweelingen tragisch is, maar wel dat elk verhaal uniek is.

Aan het einde van het boek volgt een naschrift met alle boeken, verhalen en documentaires die de schrijfster heeft bestudeerd. Het laat duidelijk zien dat er echt een staaltje research aan dit boek te pas is gekomen. Dat merk je in de medische termen en operaties, evenals andere namen van tweelingen die af en toe langskomen. Die informatie maakt het boek compleet, maar niet te moeilijk om te lezen, terwijl het onderzoek dat wel is geweest voor Sarah Crossan.

Prachtige emotionele rollercoaster
Ze heeft met Een een prachtig boek geschreven met een emotioneel verhaal, maar ook een verhaal waarover je na moet denken. Samen met het verhaal van Grace en Tippi lezen we namelijk ook over het geldtekort van de familie, of hoe hun zusje ermee om moet gaan dat haar familie speciaal is en haar zussen altijd extra aandacht en zorg krijgen. Ook zusje Draak heeft namelijk haar eigen problemen en eigen karakter. Hoewel we alles vanuit Grace lezen, leren we toch vanuit haar perspectief de andere personages goed genoeg kennen. Elk personage heeft wel iets bijzonders, en hebben we dat eigenlijk niet allemaal?

Een van Sarah Crossan is een indrukwekkend verhaal. Een boek dat je leest als een sneltrein, maar niet zonder dat het je raakt. Ik heb nog nooit een boek gelezen in deze free verse stijl, maar het draagt absoluut bij aan het verhaal. Het zorgt dat het net zo bijzonder wordt als Grace en Tippi, die je aan het eind als je vriendinnen gaat zien. Je leert dingen die je nooit had geweten over Siamese tweelingen in een geloofwaardig verhaal dat is geschreven met liefde. Hou de zakdoekjes maar klaar, want Een is een emotionele rollercoaster die precies goed geschreven is.

4 thoughts on “Recensie: Een – Sarah Crossan

  1. Oh, wauw! Na het lezen van je recensie ben ik écht heel nieuwsgierig geworden naar dit boek!! Het is ook wel een boek voor mij, wat ik in mijn mandje zou stoppen op een boekenfestijn… 😉 Zou er een kans zijn dat ik deze morgen in Utrecht vind? Hihi. Ik hoop het wel, dan koop ik ‘m zeker! (En anders koop ik ‘m een andere keer wel, hoor.)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s