Recensie: Nerve – Jeanne Ryan

9200000059824872Nerve – Jeanne Ryan
Originele titel: Nerve
Uitgeverij: Best of YA

Uitgave: september 2016
ISBN: 9789000351411 

Prijs paperback: €10,00
Prijs ebook: €7,99
Filmeditie van intrigrerende thriller
Vey meldt zich aan om mee te spelen in NERVE, een spel dat online live wordt uitgezonden. Alles draait bij NERVE om durven en je grenzen verleggen. De spelmakers blijken Vey goed te kennen. Ze wordt verleid met prijzen die van haar ThisIsMe-pagina zijn gehaald en ze wordt gekoppeld aan dé perfecte jongen, de woest aantrekkelijke Ian.
In het begin is het spel geweldig: Vey en Ian krijgen veel fans die hen aanmoedigen om steeds riskantere uitdagingen aan te gaan, waarbij steeds meer te winnen valt. Maar dan krijgt het spel een dramatische wending, en het is alles of niets voor Vey. — –  

  • Razendspannende YA die onder je huid gaat zitten
  • Nerve is verfilmd, acteurs Dave Franco en Emma Roberts spelen de hoofdrollen.

Vey is het meisje in de coulissen, letterlijk. Terwijl zij de make-up doet van de schoolvoorstelling, staat haar vriendin te schitteren op het podium met de jongen waar Vey verliefd op is. Met haar eeuwigdurende huisarrest na een onbedoeld ongeluk, verwacht niemand van haar dat ze eens uit de band zal springen. Om te bewijzen dat ze echt niet zo’n angsthaas is, doet Vey mee aan een opdracht van het spel Nerve. Maar al gauw wordt ze door het spel verleidt om door te spelen en wanneer Vey wil stoppen, is er geen uitweg meer.

Nerve verscheen in 2013 als Lef, het debuut van Jeanne Ryan. In ons huidige tijdperk lijkt het het perfecte moment om dit boek opnieuw uit te brengen. Hoewel velen genieten van het vangen van Pokémon, is namelijk ook gebleken hoe Pokémon Go gevaarlijk kan zijn als je niet let op de echte omgeving buiten je scherm. Nerve gaat nog een stapje verder: het spel speelt zich namelijk af in het echte leven. En hoe weet je dan nog wat echt is en wat niet?

Digitale dreiging
De app die Vey gebruikt heet ThisIsMe en is vergelijkbaar met Facebook. Deze app laat zien hoeveel gegevens we onbewust verstrekken als we accounts aanmaken op social media. Vey besluit namelijk maar één opdracht te doen, maar dan biedt Nerve haar de prachtige schoenen aan die ze pas heeft gezien. Toeval? Niet dus.

Nerve geeft dus een waarschuwing voor het verstrekken van je gegevens, maar maakt tegelijkertijd hierdoor het verhaal juist spannender. Zo is er iets gebeurd met Vey in een auto waardoor ze in het ziekenhuis belandde. Het is Veys grootste geheim, maar voor het spel blijft niets verborgen. Tegenover de nieuwe opdrachten staan steeds mooiere prijzen, maar de opdrachten worden ook steeds moeilijker. Zo moet ze zich bijvoorbeeld voordoen als prostituee en weet ze niet aan wie ze moeilijker ontkomt: de pooier van twee meisjes of een politieagent.

Van jeugd naar thriller
Nerve begint vooral als een jeugdboek. Het speelt zich af op een high school, er is sprake van een populaire vriendin en een schooltoneelstuk; vrij herkenbaar dus. De spanning komt voort uit de proloog waarin een enge gast achter een meisje aan zit, maar die spanning blijft in het begin van het boek weg. Pas als Vey moeilijkere opdrachten krijgt, groeit het boek naar een Young Adult thriller. Het boek wordt op een vlot tempo opgebouwd in verschillende opdrachten die elkaar opvolgen, maar verliest wat tempo richting het einde. Waar het spel daar juist spannender en levensgevaarlijk wordt, verliest de live-uitzending van het spel wat van die spanning doordat het zo lang duurt en er niet enorm veel gebeurd.

Uitwerking van de personages
Wel komen we meer te weten over Vey’s ongeluk. Er is iets gebeurd met een auto, maar de echte details komen pas later aan bod. Hier ontdekken we ook waarom haar ouders zo overbezorgd zijn. Wat er alleen mist, is de uitleg van Vey’s kant. Jeanne Ryan begint een goed plot, maar legt net niet genoeg uit waarom Vey daar is blijven zitten en hoe haar ouders haar hebben gevonden. Ik mis een flashback naar het ziekenhuis en alles eromheen, hoe mensen op haar reageerden eenmaal terug op school. Want hoewel Vey er regelmatig aan terugdenkt, lijken haar vrienden het ongeluk nooit te noemen.

Hetzelfde geldt voor Ian. Ik heb gemengde gevoelens over hem. Zo is hij namelijk een personage dat alles heeft: hij is woest aantrekkelijk, een echte durfal en heeft een tragisch achtergrondverhaal. Alleen dat tragische achtergrondverhaal wordt eigenlijk amper uitgewerkt. We weten hoe hij over Vey denkt, maar over hemzelf ontdekken we maar vrij weinig.

Ondanks dat het plot niet helemaal rond is, maakt Vey als hoofdpersonage wel een duidelijke ontwikkeling door. Van een verlegen meisje wordt ze behoorlijk roekeloos. Je ziet hoe ze zichzelf verliest in het behalen van de prijzen en het bewijzen dat zij ook lef kan hebben, maar op de achtergrond blijft ze nadenken over haar vrienden. Zo behoudt Jeanne Ryan het goede van de trouwe vriendin Vey, maar laat haar ook een hoop leren. Het feit dat Vey ondanks haar roekeloosheid vaak behoorlijk bang is, maakt haar als personage een stuk geloofwaardiger.

Are you a watcher or a player?
2016 is het perfecte moment voor Nerve om opnieuw te verschijnen. Jeanne Ryan weet de verleidingen van zowel online spellen als sociale acceptatie herkenbaar af te beelden. Het hele game-aspect maakt dit boek heel interessant om te lezen, vooral omdat niet alleen de spelers aandacht krijgen, maar ook de mensen die betalen om mee te kunnen kijken.

Af en toe verliest Nerve wat tempo en niet alle subplots worden goed uitgewerkt, maar overall is er een spanning die zorgt dat je door móét lezen. Overigens vind ik de cover prachtig, omdat die werkelijk het idee geeft dat je net als Vey aan het spel begint. Ik keek na het zien van de film erg uit om het spel nogmaals te volgen in het boek en Nerve heeft me zeker niet teleurgesteld.

6 thoughts on “Recensie: Nerve – Jeanne Ryan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s