Bruna lanceert leeslijstje

banner-leeslijstje

Ken je ook dat probleem dat je toe bent aan nieuwe boeken, maar eigenlijk niet weet wat je op je verlanglijstje moet zetten? A.W. Bruna besloot een oplossing te vinden voor de boeken binnen hun uitgeverij: hun leeslijstje stelt persoonlijke tips voor je samen. Is deze elektronische boekentest de aanrader voor deze kerst?

Vorig jaar werd de test al opgericht via leeslijstje.nl voor lezers die na een goed boek op zoek zijn naar een volgende ‘Het meisje in de trein’ of een boek ‘dat net zo lekker wegleest als een David Baldacci’. Ook in 2016 zet A.W. Bruna het leeslijstje weer online. “Er zit een uitgebreid aanbod van A.W. Bruna in de resultaten van leeslijstje.nl,” vertelt Sabien Gish van de marketingafdeling over de boeken in het leeslijstje. Zo zijn zowel fictie als non-fictie titels toegevoegd. Alle boeken die je worden aangeraden komen uit het fonds van de A.W. Bruna zelf.

De tijd voor kerst lijkt het perfecte moment te zijn om het leestje beschikbaar te stellen. Het idee kwam namelijk vanuit die keuzestress. “Er worden zoveel boeken uitgegeven in Nederland dat veel lezers door de bomen het bos niet meer zien. En tijdens de feestdagen is er niets leuker om te krijgen dan een boek!” verklaart Sabien enthousiast. “Vandaar dat we de lezers willen helpen keuzes te maken en de lezer persoonlijke tips willen aanbieden.”

Hoe werkt het?
Op de leeslijstje-website krijgt de lezer zes korte vragen om te beantwoorden. Dit varieert van je geslacht tot jouw feestmaal tijdens de feestdagen. Dat onderscheidt komt uiteindelijk terug in de resultaten. Daarmee krijg je dus waarschijnlijk als man geen zwijmelboek, tenzij je dat aangeeft natuurlijk. “Er wordt zeker onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Daarnaast wordt er aan de hand van de vragen gekeken welke interesses en dus genres bij een lezer past.”

De test
Natuurlijk besloot ik om het lijstje uit te testen, want zelf was ik wel benieuwd hoe het werkt. Ik probeerde verschillende antwoorden en mijn favoriete leeslijstje bleek een goede mix te zijn van Young Adults en actiethrillers. Dit zijn stuk voor stuk boeken die ik op mijn TBR-stapel heb liggen of graag zou willen lezen en daarmee is het een goede leeslijst!

Een handige optie is dat wanneer je een boek al hebt gelezen of als het resultaat je niet bevalt, je een boek kunt wegklikken. Dan verschijnt er vanzelf een nieuwe optie. Minder handig is dat je dit slechts vijf keer kunt doen voor de titel grijs wordt en niet meer op je lijstje blijft staan. Gelukkig kun je elk moment weer opnieuw beginnen en je lijstje zo vaak samenstellen als je wil.

Uit het aanklikken van verschillende antwoorden, bleek inderdaad dat hier verschillende boeken uit kwamen. Zo bleek het onderscheid tussen man en vrouw gegrond: zo kwam ik als vrouw nooit uit op Explosiegevaar van Andy McNab, en als fictieve man wel. Aan de verschillende uitkomsten zie je terug dat er een groot aanbod is verwerkt in de test. Dit werkt voor non-fictie titels heel goed en voor Young Adults minder: daar zijn helaas te weinig titels, dus wanneer je alleen dat genre aanklikt, kom je per ongeluk toch nog eens uit op meeslepende romans.

Kersttop of flop?
Uiteindelijk ben ik erg tevreden over het leeslijstje. De titels die ik heb gekregen passen bij mijn smaak. Dat er soms titels bij zitten in een ander genre, komt denk ik doordat sommige boeken heel veel titels hebben en anderen weer minder. Wel zie je terug dat als je een antwoord aanpast, de boeken ook meeveranderen. Mocht je lijstje dus niet in één keer goed zijn, dan zou ik zeggen: klik er een paar weg of begin nog eens opnieuw met een hele andere insteek. Zo kom je telkens andere titels tegen en wie weet vind je daarmee een aantal mooie boeken om op je verlanglijstje te zetten.

Welk boek staat er absoluut op jouw verlanglijstje voor deze feestdagen?

 

4 thoughts on “Bruna lanceert leeslijstje

 1. Ik heb ook maar even de test gedaan en er kwam wel één boek op mijn lijstje (na eentje te hebben weg geklikt) die ik niet kende en die me wél interessant lijkt! 🙂 ‘Mijn ex, de dood en ik’ van Thees Uhlmann. Klinkt ook wel heftig en emotioneel – een verhaal over de dood – maar ik houd van drama. Dus misschien zet ik die maar direct op mijn verlanglijstje 🙂 Al wil ik ook nog graag meer van Lisette Jonkman lezen! Tot nu toe heb ik alleen Glazuur gelezen, maar ben ook benieuwd naar Verkikkerd. En als die me net zo bevalt als Glazuur, kan Verslingerd niet achterblijven natuurlijk 😉

  Like

  • Leuk dat je de test gedaan hebt en dat er een boek uit kwam! Ik ben zelf erg benieuwd geworden naar Lawinegevaar van Suzanne Vermeer (die ik nu kan gaan lezen zoals je misschien op Instagram zag). En heb je al veel titels op je verlanglijstje staan? Als je Glazuur leuk vond, moet dat met Verkikkerd ook goed komen denk ik zo! Er zit nog even veel humor in als haar eerste boek 🙂

   Like

 2. Ik vind het echt een origineel concept. Ik heb het zelf ook uitgeprobeerd en hoewel er veel titels kwamen die ik al gelezen heb, zijn er vier aanraders uitgekomen. De roep van de zee, Een met jou, Grote kleine leugens en Een stap te ver. Deze boeken ga ik zeker onthouden. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s