Sara K.: “Laat je creativiteit stromen, de rest komt later”

9789402220520_covSara K. brengt met ‘Vlinder uit Cocon‘ haar debuut uit bij Uitgeverij Boekscout. In dit boek biedt de relatie van de jonge Isabelle hoogte- en dieptepunten: ze wordt verliefd op een romantische fitnessmedewerker, maar een plotselinge discus hernia heeft gevolgen voor hun relatie. Dan komt er nog eens een groot familiegeheim boven water: het perfecte plot voor een meeslepende roman dus. Maar hoe breng je nou eigenlijk een debuut uit en waar haalt schrijfster Sara K. al die inspiratie vandaan?

Sara, wat wilde je vroeger graag worden ‘als je groot was’?
“Toen ik kind was had ik veel droomberoepen. Zo wilde ik leraar worden, circusartiest, schrijfster en militair. Ook wilde ik psychologe worden en dan uiteindelijk kwam ik bij mijn huidig beroep als hotelreceptioniste.”

Wanneer is de liefde voor het schrijven ontstaan?
“Als kind schreef ik al graag verhaaltjes. Toen ik in de puberteit kwam, verdween het schrijven naar de achtergrond. Dit duurde dan tot een paar jaar geleden, wanneer ik het idee van een boek schrijven met mijn vriend besprak. Hij stond onmiddellijk achter mij en steunde mij.”

Je bent zelf geboren in Duitsland. Welke taal voelt voor jouw natuurlijker om een boek in te schrijven, Duits of Nederlands?
Ik schrijf graag in het Nederlands, hoewel ik ook zonder problemen Duits kan schrijven. Aangezien ik thuis ook Nederlands praat, heb ik voor Nederlands gekozen. Toch ben ik erover aan het nadenken om mijn volgende boek te vertalen naar het Duits, maar voordat we dat doen moet eerst de Nederlandse versie af zijn en goed verkopen. Daarna zal ik het misschien overwegen.”

Hoe lang heb je gewerkt aan ‘Vlinder uit Cocon’? Heeft er ook iemand meegelezen tijdens het schrijven en adviezen gegeven?
“Ik heb een jaar gewerkt aan mijn boek Vlinder uit Cocon. Aangezien ik voltijds werk, schrijf ik in mijn vrije tijd en op rustige momenten op het werk. Tijdens het schrijfproces heb ik er niemand bij betrokken. Ik wilde niemand die eerste ruwe versie laten lezen. Nadat ik voor mijn gevoel klaar was met editen, heb ik een vriendin mijn boek laten nalezen op aanraden van mijn uitgeverij Boekscout.”

In jouw boek wordt Isabella verliefd op fitnessmedewerker Maurice. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor al die romantiek?
“Ik haal mijn inspiratie uit verschillende bronnen. Zo is een deel van het verhaal betrokken op mijn eigen leven. Daarnaast blijken tv-series, tijdschriften, foto’s en het dagelijkse leven ook een grote bron van inspiratie te zijn. Bovendien heb ik al van kinds af aan een bloeiende fantasie.”

Isabelle komt erachter dat haar moeder niet haar moeder is en dat haar grootvader haar vader is. Is jouw eigen leven ook zo verwarrend, of is het leven als hotelreceptioniste een stuk rustiger?
“Het leven als hotelreceptioniste is op dat gebied rustiger, maar dat neemt niet weg dat je als hotelreceptioniste veel meemaakt. Mijn collega’s lachen soms en zeggen: ‘Waarom schrijf je geen boek over het leven in een hotel?’ Misschien dat ik dit wel eens ga doen als de lezers dat interesseert. Momenteel ben ik er nog niet helemaal klaar voor om een boek te schrijven over mijn werk.”

Welk moment uit het boek had jij zelf graag mee willen maken?
“Ik zou graag het einde van het boek meemaken. Trouwen met mijn vriend en een gelukkig gezin zijn. Het idee van samen een zaak openen lijkt me ook wel leuk, hoewel ik denk dat het openen van een zaak niet haalbaar is. Niet alleen geeft dat veel werk, maar ik ben ook bang dat ik dan geen tijd meer zal hebben om te schrijven. En ondertussen kan ik mij geen leven zonder schrijven voorstellen, net zoals mijn vriend niet zonder zijn muziek kan.”

‘Vlinder uit Cocon’ is jouw debuut. Vertel eens: hoe voelde dat moment toen je je eigen boek voor het eerst in handen had?
“Mijn eerste boek in handen houden was een magisch moment. Ik was heel trots op mezelf en was verbaasd dat ik het uitgegeven heb. Het schrijven was begonnen als tijdverdrijf op rustige momenten op mijn werk. Algauw werd het een obsessie. Het voelt als het vasthouden van je eigen baby.”

Welke tip heb jij nog voor schrijvers in spé die ook graag een boek willen uitbrengen?
“Ik zou vooral zeggen: ga ervoor en geef niet op. Als je graag schrijft, schrijf dan eerst alleen voor je plezier. Denk er niet over na of dit uitgegeven gaat worden. Laat je creativiteit stromen, de rest komt later.”

One thought on “Sara K.: “Laat je creativiteit stromen, de rest komt later”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s