Throwback: lancering van Carve the Mark

20170117_185425Na de succesvolle trilogie in futuristisch Chicago, neemt Veronica Roth ons nog een stukje verder mee in de toekomst. Haar nieuwste boek, Carve the Mark, speelt zich namelijk af tussen volkeren in de ruimte. In deze throwback neem ik jullie mee naar de feestelijke release bij Boekhandel Veenendaal in Amersfoort.

Al telefonerend kom ik die avond in januari mijn beste vriendin Judith precies voor de deur van Boekhandel Veenendaal tegen. Het is best wel spooky, maar ook cool om door de winkelstraten van Amersfoort te lopen, waar vervolgens alleen een boekhandel open is. Na het controleren van de uitnodiging, word je meteen na de betaling verwelkomd met een goodiebag.

De volgens dresscode in het donkerblauw en goud gehulde boekenwurmen staan al tussen de boeken rond te kijken of bij te kletsen met wat te drinken en een overheerlijke brownie. Al gauw start het programma met een interview met Maria Postema, vertaalster van Carve the Mark, door blogster Nanouk bekend van Dutch Book Chick.

Vertaalster van de sterren
Wellicht doet de naam Maria Postema ook een belletje rinkelen, want eerder vertaalde ze al succesvolle series als Twilight, Divergent, Gone en The Hunger Games. Ook voor dit nieuwe Best of YA boek werd ze gevraagd. Wanneer ze een vertaalklus aanneemt, krijgt ze altijd het hele manuscript opgestuurd. “Dat lees ik eerst altijd helemaal, want je moet weten waar het over gaat en hoe het eindigt. En dan ga ik beginnen, gewoon achter m’n laptop, vanaf zin één tot het af is.” Zo’n manuscript gaat nog een paar keer heen en weer met correcties tot iedereen tevreden is.

20170117_185407

Foto: Wist je dat Maria Postema niet voor het eerst Veronica Roth vertaald? Eerder schitterde haar naam als vertaalster al binnenin de boeken van Divergent.

Maria Postema geeft toe dat ze Carve the Mark dus al een beetje uit haar hoofd kent. “Je zit een paar maanden aan een boek. Ik woonde een beetje op twee planeten.” Het grote verschil tussen Veronica Roths eerdere boeken, is dat dat verhaal zich nog op onze planeet afspeelde. “Er zitten best wel verschillen tussen. Divergent is natuurlijk heel dystopisch, maar speelt zich wel af in Chicago ver van hier. Maar daarbij herken je wel veel dingen van deze wereld. Dit is echt science fiction.”

Toch moedigt ze ook mensen aan die niet meteen staan te springen bij sci-fi om het boek te lezen. “Ook dit boek heeft een hele sterke vrouwelijke hoofdpersoon. Er is ook weer een jongen die zij leert kennen. Je herkent wel heel veel van de thema’s uit Divergent. Dat maakt het ook wel weer heel erg Veronica.” Net als die thema’s passen ook opvallende namen bij de Young Adult schrijfster. “Die heb ik er gewoon in laten zitten,” zegt Maria Postema. “Ik dacht: ik ga er geen Nederlandse variant van maken, want zij heeft het zo bedacht.”

Terminologie werd wel vertaald, waarbij een lastig woord ‘the current’ bleek te zijn. Deze stroom door de ruimte, die vergelijkbaar is met ‘the force’ uit Star Wars, had nog een extra lijn door de hemel, ‘the stream’. “Maar ‘the stream’ is ook een stroom. Toen kreeg ik stroom stroom, dat is niet zo mooi. Je weet wat het moet zijn, maar omdat het Nederlands dezelfde woorden gebruikt, kun je het niet vertalen. Uiteindelijk is het de stroomvloed geworden.”

20170117_200334

Foto: Het petje op/petje af-spel. Alleen de diehard fans blijven over.

Test je kennis
Na het interview met Maria Postema stromen alle fans de winkel weer in voor een heuse quiz in de vorm van een petje op/petje af-spel. Met een goud en blauw kaartje worden de juiste antwoorden aangegeven. Wie het foute kaartje opsteekt, is af. Velen blijken de serie al goed te kennen, want bij de vragen als ‘Hoe heet de broer van Tris?’ valt uiteraard niemand af. Maar het aantal landen waarin Divergent is vertaald blijkt wat lastiger. Uiteindelijk blijft er dan toch telkens één winnaar over die de keuze heeft uit Divergent boxsets, een gesigneerde bookplate of een Carve the Mark of Allegiant poster. Enkele van de bookplates zitten ook verstopt in de goodiebags. Zelf hebben Judith en ik er geen, maar als na de quizzen met een simpel spelletje cijfer raden de overgebleven prijzen vergeven worden, weet ik er toch nog eentje te bemachtigen.

20170117_202255

Foto: Stoer hoor, dit meisje laat een opvallende blauwe carving tatoeëren!

De quiz en een gezelschap vol boekenvrienden is niet alles wat er die avond te doen is. Op de bovenverdieping van Boekhandel Veenendaal is namelijk een kleine fotostudio opgebouwd geheel met props en zwaarden om zogenaamd tijdens je foto te duelleren. Ook kun je een eigen carving laten tatoeëren, uiteraard niet met echte tattoos, maar met gekleurde kwasten en glitters. De carvings in het boek staan voor een snee die iemand in zijn of haar arm maakt wanneer hij of zij iemand heeft vermoord. Al is het voor ons vanavond natuurlijk gewoon voor de sier.

16252178_1365502866833667_3321660395077634939_o

Foto: Foto door Best of YA. Ook Judith en ik gingen in de photobooth!

Ook Maria Postema loopt zelf nog langs en bespreekt met de lezers wáárom Carve the Mark nou zo’n supergoed boek is. “Wat denk ik voor Carve the Mark heel erg geldt, misschien nog wel meer voor andere boeken, is dat je met lezen toch eigenlijk even helemaal in een andere wereld bent en je helemaal laat meevoeren naar een andere plek met andere mensen en andere tijden. Carve the Mark doet dat eigenlijk als geen ander.” Hoewel ik wel in een voor mij bekende wereld was, heb ik van de gezellige sfeer, de enorm vette goodiebag en het rondstruinen in de boekenwinkel genoten.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om in deze ‘throwbacks’ nog even terug te gaan naar events die ik heb bezocht. In de volgende post zal ik de goodiebag onthullen!

7 thoughts on “Throwback: lancering van Carve the Mark

 1. Heel leuk geschreven, E! 😀 Echt als een klein verhaaltje. Ik was wel nieuwsgierig geworden naar de goodiebag – vooral naar die bookplate – maar dat zien we dus nog… 🙂 Ook nog steeds nieuwsgierig naar het boek trouwens! Denk wel dat ik ’t leuk zal vinden. Maar eerst maar even andere boeken uitlezen.. XD

  Like

  • Dankjewel Jenni! ❤ De goodiebag komt morgen! Ik bedenk me trouwens net dat ik daarbij de bookplate ben vergeten, omdat ik die in het boek had zitten.. Dus anders update ik de blog later nog wel eens met een extra foto 😉 Haha, welk boek lees je momenteel?

   Like

   • Oh, ik heb dus net gereageerd op die goodiebag-post en was de bookplate ook helemaal vergeten XD Anders app je later maar een foto 🙂 Ik lees op dit moment dus Delirium, maar ook nog ‘bloemen op de muur’ van Kristien Dieltiens. Dat is volgens mij eigenlijk echt een jeugdboek, maar ik vond ‘m toen op het boekenfestijn bij young-adult 🙂 (Al liggen de YA boeken bij jeugd, zoals je weet, haha.) Hij is wel mooi geschreven; niet te kinderlijk, maar ook niet te moeilijk! Gaat over een Vlaams gezin dat leeft in armoede… google maar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s