New Adult brainstormen bij Zomer & Keuning

Foto: Feestelijke zoetigheid bij Zomer & Keuning.

Wanneer je een genre nog beter wilt maken, waar kun je dan beter zoeken dan bij de lezers die verslaafd aan en verliefd zijn op het genre? Uitgeverij Zomer & Keuning nodigde op dinsdag 18 april een gevarieerde groep lezeressen uit voor een New Adult brainstorm. Een middag vol inspiratie, creativiteit en zoetigheid!

De oproep werd gedaan op de Facebookpagina van de uitgeverij: ben jij fervent lezer van New Adult boeken? Dan kon jij wel eens precies de persoon zijn om te helpen New Adult nóg beter te maken. Net als vele anderen stuurde ik een mailtje met mijn onderbouwing en favoriete New Adult auteur. Maandag 10 april dacht ik na vele malen refreshen dat ik die dag wel iets anders kon gaan doen, tot bleek dat mijn telefoon (die graag te pas en onpas laat weten dat de opslag vol is) de mail niet had geladen. Ik zat er wel bij!

De New Adult brainstorm was mijn allereerste brainstorm, maar gelukkig was de uitgeverij voor mij niet geheel onbekend terrein vanwege een driedaagse snuffelstage. De busplatformen in Utrecht bleken echter wel wat veranderd, maar toen ik eindelijk van platform D naar C was gekomen zonder ergens overheen te hoeven klimmen, kwam ik bij de uitgeverij Mariëlle al tegen. Eenmaal boven bleek dat de meesten van ons liever te vroeg dan te laat waren, want we waren allemaal al netjes op tijd, wat ook wel mocht met alle uithoeken waar iedereen vandaan was gekomen, respect!

Jesse van de marketingafdeling nam ons mee naar een vergaderzaal waar Thyrze en Dagmar al vol enthousiasme met hun vragenlijst klaar zaten bij een prachtige tafel gedekt met boeken en lekkers. Het was erg leuk kort kennis te maken met Thyrze en Dagmar na al die tijd weer eens te zien, die zo lief was dat ze meteen nog herinnerde dat ik er al eens was geweest.

Foto: Een sfeerimpressie van de brainstorm met boeken, goodies en snacks.

New Adult in de boekhandel
Al gauw merkte ik dat zo’n brainstorm me niet geheel onbekend was: het deed me denken aan het organiseren van focusgroepen zoals we soms bij onderzoeksjournalistiek doen… alleen dan een stuk gezelliger! Dagmar en Thyrze stelden ons vele uiteenlopende vragen, zowel over New Adult als losstaand ervan. Zo bleek dat we gemakkelijk 100 tot 150 boeken per jaar konden lezen. Het overgrote deel kocht die boeken liever online. Wie dan toch naar de boekwinkel ging, deed dat het liefst om lekker rond te snuffelen, of om de boekhandel te supporten.

Een reden dat er meer online werd gekocht, was dat New Adult helaas nog niet in elke boekhandel te vinden is, of dat de boekhandel niet precies weet waar de boeken moeten staan. Zo waren we het over eens dat New Adult echt niet bij de Young Adults moet liggen, en als het geen eigen kast heeft, dan maar liever bij de romans. Maar vooral waren we het er over eens dat New Adult goed paste als genre tussen de Young Adult en romans in.

Wat is New Adult precies?
“New Adult is net als Young Adult een leeftijdscategorie die gebruikt wordt om een genre aan te geven. New Adult volgt Young Adult op: de personages zijn namelijk net wat ouder en de gebeurtenissen en problemen meer volwassen,” schrijft Dagmar op als uiteindelijke typering voor het genre. Na het noemen van een aantal kernwoorden kunnen we namelijk concluderen dat New Adult gaat over volwassen worden, romantiek, ups en downs, en dat er vaak personages zijn met een tragisch verleden of geheim dat ze met zich mee dragen. De hoofdpersonages zijn vaak begin twintig, waardoor het past bij lezers die nadat ze zijn opgegroeid met Young Adults zichzelf nu als twintiger in New Adults kunnen herkennen. Aan de gevarieerde leeftijden in onze brainstormgroep was echter goed te zien dat ook zeker boven de twintigerjaren het genre nog gewaardeerd wordt.

Een vooroordeel dat de wereld uit geholpen werd, is dat New Adults vooral erotieke boeken zijn. Seks wordt niet geschuwd in New Adult, maar dat is niet waar het hele boek om draait. Het zijn de ontwikkelingen van personages en serieuze relaties die de boeken meeslepend maken. Zo komt in het boek Misschien Ooit – het favoriete boek van velen die middag – amper seks voor en is het de bijzondere relatie tussen een songwriter en een dove jongen die centraal staat. Zomer & Keuning geeft voornamelijk romantische New Adult uit, maar er zijn ook bijvoorbeeld fantasy New Adults, wat het genre veel groter maakt dan mensen die het niet kennen misschien denken.

Daarom is het des te belangrijker New Adult nog toegankelijker te maken voor de liefhebbers. Hoofdredacteur Monique en marketingmanager Harma waren daarom ook aanwezig om te kijken hoe onze ideeën aansloten op de toekomstige plannen en welke suggesties ze nog meer allemaal zouden kunnen gebruiken.

Foto: Thyrze en Dagmar laten ons een aantal covers zien. Welke is onze favoriet?

Geen naakte tattoomannen
Zo werd ons het hemd van het lijf gevraagd over de covers die op tafel stonden. Gezichten op de cover, wilden we die wel of niet zien? Meerdere lezers zagen liever niet al het hele hoofdpersonage op de cover, anderen vonden een deel van een gezicht oké, als het maar klopt bij de beschrijving. Hebben we behoefte aan een halfnaakte man op de cover, of gaan we het dan niet meer in de trein lezen? Hoewel de meesten elk boek ongeacht de cover meenemen in het openbaar, viel het Amerikaanse idee van enorm sexy covers zowel bij onze groep als de uitgeverij veel minder in de smaak. Monique gaf ons inzichten in de ontwikkeling van hun covers, van vooral zwarte covers toen dit in de mode was, naar meer kleurrijke covers en een ander lettertype bij de New Adult ‘Stuk van jou’ van Sophie Jackson.

Ook mochten we enorm veel suggesties geven. Van buitenlandse auteurs die uit zouden moeten worden gegeven, tot boekengoodies en invullingen van events. We kregen zelfs al een tipje van de sluier dat Jennifer L. Armentrout 19 en 20 oktober in Nederland is en dat de uitgeverij druk bezig is om hier iets omheen te regelen. Op dat moment werden er massaal telefoons gepakt om de datum in de agenda te zetten.

Na al het gepraat en het harde werken van Jesse die alles moest notuleren – waarbij ik benieuwd ben of hij bepaalde termen, zoals iets over een polder, heeft durven laten staan – kregen we van Thyrze een goed gevulde goodiebag. En, nog een verrassing, van alle boeken die op tafel lagen mochten we er allemaal eentje meenemen! Zelf had ik ‘Stil van jou’, het vervolg op ‘Stuk van jou’ nog niet gelezen en dit pareltje nam ik dus zeker mee terug.

Foto: We zijn verwend met alle goodies!

Geweldige goodies
Verder zaten in het blauwe totesbag tasje een exemplaar van Misschien Nooit van Colleen Hoover, een rode hartjesmok van Zomer & Keuning, een magnetische kleine boekenlegger, een papieren boekenlegger van Confess, enkele promotiekaartjes, een pen, zakdoekjes voor de zeer emotionele New Adults en de eerste New Adult Glossy. Hier kregen we nog extra exemplaren van om uit te delen, dus als je benieuwd bent naar NA’s en graag door middel van wat fragmenten kennis wilt maken, laat het me dan weten, dan bewaar ik er eentje voor je.

Zelfs met meer dan 1000 woorden voelt het alsof ik nog lang niet alles heb gezegd, maar wat was het goed om te zien hoe enthousiast het team van Zomer & Keuning is en hoe goed ze luisteren naar hun lezeressen en ook echt iets met de ideeën doen. Zo werd meteen die dag na de suggestie voor een Facebookgroep de New Adult NL groep geopend, die nu al richting de 600 leden gaat. Het is mooi om daar wat aan bijgedragen te mogen hebben en ik hoop dat we in de toekomst met deze leuke groep dames kunnen helpen met nieuwe projecten of ideeën, om anderen net zo’n fan te maken van New Adult. Heel erg bedankt voor de uitnodiging en gezelligheid, zowel enorm aan de uitgeverij als alle nieuwe mensen die ik heb ontmoet!

Wat is jouw favoriete New Adult?

5 thoughts on “New Adult brainstormen bij Zomer & Keuning

  1. Het klinkt echt als een gezellig en voor de uitgeverij een hele leerzame middag! Jammer dat ik er niet bij was, want ik houd echt van de New Adults van Zomer & Keuning. 🙂 Mijn favorieten zijn Misschien Ooit en Sterrenhemel, maar ik heb ze nog niet allemaal gelezen (zoals Misschien Nooit en de boeken van J. Lynn, dus nog veel in het verschiet). Leuk verslagje, voelt alsof ik er toch een beetje bij was.

    Like

  2. Pingback: Book Haul: augustus 2018 | Boek & Leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s