Recensie: The Jewel – Opgesloten – Amy Ewing

The Jewel – Opgesloten – Amy Ewing
Originele titel: The House of the Stone
Uitgeverij: Young & Awesome (imprint Uitgeverij Leopold)

Uitgave: maart 2017
ISBN: 9789025872168 

Prijs paperback: €5,00
Prijs ebook: €3,99
Raven wordt tijdens de veiling verkocht aan de gravin van de Steen. Ze voelt meteen aan dat deze dame niet deugt. Met gruwelijke experimenten probeert de gravin Ravens wil te breken. Kan Raven dit overleven?

Amy Ewing heeft ons kennis laten maken met Lone City in The Jewel. Hierin volgen we Violet, een meisje dat wordt verkocht aan een van de rijkste dames van het land. In haar leven vinden we ook de stoere Raven, die niet van plan is zich te laten veranderen in een nummer. Opgesloten is haar verhaal.

In de novelle ontdekken we wat er met Raven gebeurde zodra ze, net als haar vriendin Violet, geveild werd. Aangezien het boek 128 pagina’s telt, is er minder achtergrondinformatie over Lone City. Het is daarom zeker aan te raden eerst The Jewel te lezen en zodra je verliefd bent geworden op die wereld pas verder te lezen in Opgesloten.

Ravens verhaal tijdens The Jewel
Opgesloten is namelijk vooral extra informatie, niet over de achtergrond van het verhaal, maar over een personage, Raven. Als beste vriendin van Violet komt ze in The Jewel al naar voren als een stoere chick die niet bang is om te knokken om de mensen waar zij om geeft te beschermen. Aangezien ik door The Jewel enorm benieuwd werd naar wat er met Raven was gebeurd, ben ik enorm blij met deze novelle.

Het verhaal loopt synchroon aan het gewone boek. We maken namelijk kennis met Raven wanneer ze nog in de Marsh, een plaats waar surrogaten voor de adel worden opgeleid, woont. Daarna volgen we haar naar de veiling en het akelige stichtershuis waar ze terecht komt.

Wrede praktijken
Raven wordt namelijk verkocht aan de gravin van de Steen. Al vanaf het eerste moment krijg ik de kriebels van dit mens en dat heeft Amy Ewing enorm goed voor elkaar gekregen. Waar vooral het idee om alleen gebruikt te worden om een kind te baren in het eerste boek huiveringwekkend was, zorgt dit boek pas echt dat je moet huiveren om de dingen die Ewing opschrijft.

Af en toe dacht ik even: no way, ik durf echt niet verder te lezen. Het feit dat je dat denkt, bewijst dat een schrijver precies de juiste sfeer heeft weten neer te zetten. Opgesloten heeft een heel donker randje dat je misschien zou missen in het eerste boek, maar wat hier heel goed op z’n plek valt. Je moet wel geen zwakke maag hebben.

De praktijken van de gravin van de Steen zijn werkelijk onmenselijk: en dan is een halsband daar nog maar het minst erge begin van. Wat Violet moet ondergaan heeft nog een vrij goud randje door de beloningen die zij krijgt, maar Ravens verhaal biedt een ander perspectief dat laat zien dat elk van de 200 geveilde meisjes anders behandeld wordt. Het laat ook zien hoe een rijke elite op een verkeerde manier om kan gaan met een armere klasse, zelfs als die armere klasse iets heeft wat zij niet hebben, namelijk de vruchtbaarheid om een kind te baren.

Meer!
Ik vind het haast jammer dat het boek maar zo kort is, omdat ik graag nog verder had gelezen over Raven. Er worden namelijk nog altijd vragen overgelaten over waarom de gravin van de Steen zo wreed is en wat ze verder nog van plan is met de surrogaten. Ook eindigt het verhaal zelfs iets eerder dan het einde van The Jewel, waardoor ik toch iets van teleurstelling ervaar. Ik mis net een nieuwe onthulling om nog meer uit te kunnen kijken naar het volgende deel de Witte Roos en had graag hier nog een klein tipje van de sluier gezien aan het einde van Ravens boek. Toch heb ik er zeker geen spijt van dit boek te hebben gelezen en weet ik nu zeker dat Raven mijn favoriete personage is.

Dankjewel Freya voor het (op YALFest gesigneerde!) boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s