Recensie: Misschien ooit – Colleen Hoover

Misschien ooit – Colleen Hoover
Originele titel: Maybe Someday
Uitgeverij: Zomer & Keuning

Uitgave: februari 2016
ISBN: 9789401905770
Prijs paperback: €14,99
Prijs ebook: €9,99
Misschien ooit van Colleen Hoover neemt je mee in de onwaarschijnlijke liefde tussen een dove singer-songwriter en het meisje dat hem uit zijn writer’s block helpt. Een heerlijk boek voor iedereen die houdt van een Amerikaanse setting, knetterende vonken en een achtergrond van songteksten en muziek. Auteur Colleen Hoover bracht samen met Griffin Peterson een soundtrack uit met de nummers uit Misschien ooit, gratis te beluisteren op maybesomedaysoundtrack.com. Dus kruip op de bank, druk op play, sla het boek open en beleef Misschien ooit.

Wanneer Sydney haar beste vriendin betrapt met haar vriend, staat ze plots op straat. De aantrekkelijke Ridge kent ze slechts van zijn balkon, waar hij standaard ’s avonds op zijn gitaar speelt. Deze stille onbekende blijkt haar reddende engel als hij en zijn huisgenoten haar opvangen in hun appartementencomplex. De muziek waar Sydney elke avond voor buiten ging zitten blijkt Ridge niet te kunnen horen; hij is doof.

Diepere laag door dove personages
Dit gegeven maakt van Colleen Hoovers boek geen boek met standaard personages. De dovencommunity voegt een diepere dimensie toe aan het boek. Ridge zijn vriendin is namelijk ook doof, en zijn huisgenoten – behalve dan de bitchy Bridgette – hebben geleerd om met hem in gebarentaal te spreken. De nieuwe factor in zijn leven, namelijk Sydney, laat zien hoe het voor iemand die doof is kan zijn om te verlangen naar iets als de belevenis van muziek, terwijl Sydney voor zover mogelijk steeds meer begint te begrijpen hoe het leven voor Ridge is.

Dat Ridge doof is, zorgt tevens voor een moderne manier van schrijven. Sydney en Ridge maken namelijk gebruik van briefjes, maar ook sms’jes en hun Facebookchat voor langere gesprekken. Op deze manier speelt technologie een belangrijke rol in de communicatie. Toch wordt daarmee niet het doof-zijn opzij geschoven met iets makkelijks als een Facebookchat, we lezen namelijk ook regelmatig wat Ridge naar zijn broer gebaart. Het is dus niet een willekeurige toevoeging aan een personage, maar speelt juist een belangrijke rol in een bijzonder verhaal.

Met dit thema is het mooi hoe muziek een prominente plek heeft in het boek. Ridge is namelijk singer-songwriter, ondanks dat hij niet kan horen, heeft hij zichzelf veel over muziek aangeleerd, maar met Sydney vindt hij betere manieren om de muziek te voelen en ervaren. Alleen zorgen die manieren ervoor dat Sydney en Ridge erg dicht bij elkaar komen. Dit resulteert in een aantrekkingskracht die groeit en groeit.

Aantrekkingskracht tussen twee zielen
Waar het genre New Adult vaak het vooroordeel heeft dat het vooral om seks draait, vind ik het mooi dat Colleen Hoover laat zien dat dat helemaal niet nodig is. De romantiek in Misschien Ooit draait niet om seks, maar om het gevoelsmatige; het gaat om de aantrekkingskracht tussen twee zielen. Colleen Hoover gooit eigenlijk alle stereotypes – van seks tot een traumatisch verleden – opzij en laat zien dat New Adult een heel veelzijdig genre kan zijn dat je vooral laat meevoelen en je leert hoe het is om jezelf te ontdekken.

Het verhaal blijft daarbij realistisch. Hoewel er namelijk een verboden liefde in voorkomt, gebeurt dit niet op een over the top manier. De boodschap is vooral dat je niet kan kiezen op wie je verliefd wordt, maar dat het aan jou is hoe je daarmee omgaat. Waar het begin waarin Sydney’s beste vriendin Tori vreemdgaat met haar vriend de verwachting op zou kunnen wekken van een clichématig Amerikaans verhaal, is de manier waarop Ridge en Sydney omgaan met hun gevoelens juist iets wat je je in het dagelijks leven prima voor zou kunnen stellen.

Goede balans van romantiek en leven
Door de wisseling tussen perspectieven van beide hoofdpersonages, krijg je goed mee hoe zij beiden in hun beslissingen staan. Die wisseling in combinatie met de vlotte schrijfstijl zorgt dat ik zo door dit boek heen vloog. De lange Facebookberichten van Ridge zijn soms een beetje cheesy, maar door de afwisseling met grappige of juist rake dialogen is er een goede balans tussen romantiek en het gewone normale leven om lekker in het verhaal te kruipen.

Wat daar ook in meehelpt is de soundtrack. De schrijfster heeft hiervoor de handen ineen geslagen met singer-songwriter Griffin Peterson. Meestal speelde ik de liedjes na een hoofdstuk af, maar wat een goede nummers zijn het! Het laat zien dat er echt goed over dit boek is nagedacht en veel tijd in is gestoken om de ultieme leeservaring te bereiken. Het maakt Misschien Ooit multimediaal en voegt daarbij weer iets toe aan de moderniteit en originaliteit van het boek.

Colleen Hoover laat met haar boek zien dat je met New Adult geen standaard verhalen hoeft te vertellen. Ik zou het boek daarom zeker aanraden aan wie kennis wil maken met het genre, want ik heb er zeker geen spijt van gehad. Een pareltje binnen het genre!

2 thoughts on “Recensie: Misschien ooit – Colleen Hoover

  1. Wat een fijne recensie van een prachtig boek. Je weet wat ik van Misschien Ooit vind, dus daar hoef ik bij deze reactie niet over uit te weiden. Ik ben blij dat je nu eindelijk dit boek ook hebt gelezen. 🙂 En ik ben het helemaal met je eens dat de nummers echt geweldig zijn vooral de lyrics ‘For her I bend for you I break’ steelt mijn hart.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s