Recensie: De verdwenen bruid – Mary Higgins Clark

De verdwenen bruid – Mary Higgins Clark & Alifair Burke
Originele titel: All Dressed in White
Uitgeverij: Xander Uitgevers

Uitgave: november 2015
ISBN: 9789401603478

Prijs paperback: €17,95
Prijs ebook: €6,99
Palm Beach, Florida. Amanda Pierce staat op het punt haar grote liefde te trouwen. Alle familie en vrienden zijn er. Dan verdwijnt de kersverse bruid. Televisieproducente Laurie Moran besluit de verdwijning te onderzoeken voor haar programma Verdacht. Zij en haar team besluiten de nacht te reconstrueren in aanwezigheid van Amanda’s vrienden en familie, in de hoop nieuw licht op de zaak te scheppen. Een jaloerse zus, een knappe bruidsjonker, een ontrouwe verloofde… Eén ding is zeker: wie de waarheid kent, houdt hem angstvallig geheim – tot de dood hen scheidt.

Een bruid die verdwijnt op haar bruiloft wekt in eerste instantie al verbaasde gevoelens op, maar nog onvoorstelbaarder is wanneer die bruid nooit meer terugkeert. In de detective-achtige thriller van Mary Higgins Clark en Alifair Burke neemt een televisieproducente alle bruiloftsgasten terug naar de trouwlocatie om de waarheid te achterhalen.

Televisieproducent Laurie Moran kan Sandra Pierce namelijk niet in de steek laten als ze haar smeekt de verdwijning van haar dochter op te lossen. Vijf jaar later is het mysterie rondom ‘de verdwenen bruid’ Amanda nog altijd niet verklaard. Er ontstaan twee scenario’s: is ze weggelopen, of is er iets verschrikkelijks met haar gebeurd? In Lauries tv-programma Verdacht worden alle bruiloftsgasten opnieuw op de trouwlocatie uitgenodigd en geïnterviewd om zo een beeld te krijgen van wat er die dag heeft gespeeld.

Wat is er gebeurd met Amanda Pierce?
Het boek De verdwenen bruid van Mary Higgins Clark en Alafair Burke is een echte whodunnit. Je verwacht ook niet anders na de vele misdaadromans die Mary Higgins Clark al heeft geschreven; ze heeft al veertig bestsellers op haar naam staan. Daarmee wordt zij in Amerika geroemd als ‘de koningin van de spanning’. De Verdwenen bruid past in het rijtje van haar eerdere detectiveachtige thrillers: er moet een verdwijning opgelost worden, maar dat kost tijd. Pas op het einde van het boek kom je erachter wie te maken heeft met de verdwijning van Amanda Pierce.

Natuurlijk, want je wil niet meteen alles in het begin van het verhaal weggeven. Helaas duurt het hierdoor wel erg lang voor we met het daadwerkelijke verhaal beginnen en kon ik wat moeilijk in het verhaal komen. Ongeveer de eerste helft van het boek is Laurie Moran nog bezig met de voorbereidingen van haar programma, dus zit je nog niet echt in de daadwerkelijke case. Wel snap ik waarom dit gedaan is, omdat je Lauries beweegredenen leert kennen: ook zij heeft verschrikkelijke herinneringen aan een gebeurtenis zo’n vijf jaar geleden. Door de herinnering aan haar eigen gevoelens en wanhoop en de geruststelling toen ze het afsluiting kon geven, weet ze dat ze Sandra Pierce moet helpen. Dat zorgt dat je als lezer sympathie voor haar voelt.

Veel leesstof tegenover zinderende zoektocht
Pas in de tweede helft van het boek begint dan het daadwerkelijke programma Verdacht. Dat is dus veel leesstof om in het verhaal te komen, en ik twijfel of dat niet wat korter had gekund. Gelukkig zijn de hoofdstukken zelf wel lekker kort en schrijven Mary en Alafair op een prettige beknopte manier, dus kun je het boek wel snel weglezen. De perspectiefwisselingen dragen daaraan bij, al is het met de vele namen in het begin even puzzelen wie wie is, maar uiteindelijk – desnoods met een lijstje – krijg je die wel onder de knie; Laurie moet ze immers ook onthouden.

Als we dan toch aanbelanden in het Grand Victoria Hotel, waar vijf jaar geleden de bruiloft had moeten plaatsvinden, begint het verhaal pas goed. Met alle interviews kun je de verdachten beter op een rijtje zetten. Heeft Amanda’s verloofde Jeff iets gedaan, of Amanda’s zus Charlotte uit jaloezie vanwege het familiebedrijf? Ook komen er wat schokkende ontdekkingen voorbij, want het is natuurlijk een zinderende thriller. Een van de kleinste ontdekkingen is nog dat Jeff nu getrouwd is met Amanda’s toenmalige beste vriendin Meghan, wat is hier aan de hand? Het boek wordt een mengelmoes van familiegeheimen en een dreigende ondertoon die je toch doet vermoeden dat er moord in het spel is. En of dat zo is…?

Even inkomen, maar dan heb je ook wat
Daar kom je uiteindelijk natuurlijk achter! De verdwenen bruid heeft een goed afgerond verhaal en dat is toch altijd wel fijn bij een thriller. Enkele vragen houd je nog wel open, maar die hebben gelukkig niet te maken met een verdachte die nog om een hoekje staat te gluren. Mary Higgins Clark en Alafair Burke hebben daarmee een complete spannende thriller afgeleverd tegen een chique achtergrond en met door vele perspectiefwisselingen ook vele verdachten. Door het eerste deel van het boek zit je misschien net als ik niet zo gauw in spanning, maar dat we uiteindelijk een ontknoping krijgen, zorgt het boek dat het niet met een domper eindigt, maar het waard is om met de schrijvers het mysterie van ‘de verdwenen bruid’ op te lossen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s